Όλο και πιο κοντά βρισκόμαστε στο τείχος της ανοσίας, καθώς η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα 6 εκατομμύρια εμβολιασθέντων, με μια τουλάχιστον δόση, με τους ειδικούς να προειδοποιούν πως πρέπει να «τρέξει» γρήγορα ο εμβολιασμός αλλιώς θα ζήσουμε και τέταρτο κύμα της πανδημίας μετά το καλοκαίρι.
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων εξήγησε, μιλώντας στο ΣΚΑΪ ότι εάν καταφέρουμε και φτάσουμε ποσοστό 60-70% στους εμβολιασμούς των ηλικιών 20-39 ετών, τότε θα έχουμε πετύχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του τείχους ανοσίας.
Αν στις ηλικίες 20-39 φτάσουμε ένα 60-70% εμβολιασμένων, «θα έχουμε κερδίσει ένα 80% του τείχους ανοσίας», τόνισε ο καθηγητής και συμπλήρωσε πως αν στο σύνολο του πληθυσμού φθάσουμε ένα 60-70% εμβολιασμένων, θα πάμε πολύ καλά.
Κατά τον ίδιο, αυτό πρέπει να συμβεί πάση θυσία· σε αντίθετη περίπτωση, και εάν υπάρξει πτώση στους εμβολιασμούς, θα είναι αναπόφευκτο ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας τον χειμώνα.
«Είναι σχεδόν βέβαιο το τέταρτο κύμα αν δεν επιτύχουμε ένα καλό τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι» υπογράμμισε.
Παράλληλα, εκτίμησε πως στο τέλος Ιουλίου δεν θα υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς στα νοσοκομεία και τα κρούσματα κορωνοϊού θα έχουν πέσει κατά πολύ, συνεπώς μαζί με την αύξηση των εμβολιασμών, η στιγμή θα είναι κατάλληλη για να βγάλουμε τις μάσκες.
«Το φετινό καλοκαίρι θα πρέπει να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό και να ετοιμαστούμε για έναν πιθανώς καλύτερο χειμώνα» είπε ο καθηγητής, τονίζοντας πως πρέπει να σπεύσουν όλοι αυτούς τους μήνες να εμβολιαστούν ακριβώς για να αποφύγουμε ένα νέο κύμα της πανδημίας το χειμώνα, το οποίο και σε αντίθετη περίπτωση θεωρεί βέβαιο.
Για τις μεγαλύτερες ηλικίες ανέφερε πως έχει καλυφθεί μεν ένα αρκετά καλό ποσοστό, όμως θα πρέπει να αυξηθεί διότι τα άτομα προχωρημένης ηλικίας υφίστανται και τις μεγαλύτερες επιπτώσεις.
Το «ροκάνισμα», όπως είπε, στη μεταδοτικότητα θα το πετύχουμε με τους εμβολιασμούς που γίνονται τώρα, μέσα στο καλοκαίρι, στις νεαρές ομάδες, καθώς είναι οι άνθρωποι με τις περισσότερες επαφές και δραστηριότητες.
Σημειώνεται πως το Σάββατο χορηγήθηκαν 98.483 δόσεις, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 6.084.963.
Στην Ελλάδα 3.904.284 πολίτες έχουν κάνει έστω τη μία δόση του εμβολίου, ενώ από αυτούς 2.305.626 είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Μικρές καθυστερήσεις στα νησιά
Μιλώντας για τους εμβολιασμούς στα νησιά, ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ότι «τα νησιά ήταν στρατηγικό πλεονέκτημα για τη χώρα και από την πρώτη στιγμή θέσαμε τον στόχο ότι θα κινηθούμε πιο γρήγορα και για επιχειρησιακούς και για στρατηγικούς λόγους».
Ειδικότερα, ανέφερε ότι «στα 69 νησιά με λιγότερους από 10.000 κατοίκους ο εμβολιασμός ολοκληρώνεται στις επόμενες μέρες με πολύ καλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, δηλαδή έχουμε ολοκληρωμένους εμβολιασμούς άνω του 80%, όπως για παράδειγμα στην Κύθνο και την Σίφνος».
«Στα 19 μεγαλύτερα νησιά, εκτός από την Κρήτη», συνέχισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, «έχουμε μία πολύ σημαντική βελτίωση στην εμβολιαστική κάλυψη και εξήγησε:
«Ειδικά με το που άρχισε η επιχείρηση ‘Γαλάζια Ελευθερία’, όπου έχουμε κάποιες μικρές καθυστερήσεις, αλλά και εκεί όμως είμαστε υψηλότερα από το μέσο όρο της χώρας, τις αντιμετωπίζουμε με στοχευμένες δράσεις και θα πετύχουμε και εκεί».
Σημειώνεται πως έκλεισε ένα εμβολιαστικό κέντρο στο νησί της Σάμου, καθώς η προσέλευση των πολιτών ήταν πολύ περιορισμένη, ενώ σε πέντε Περιφερειακές Ενότητες ο εμβολιασμός δεν εξελίσσεται το ίδιο σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο.
Πρόκειται για τη Φλώρινα, την Ξάνθη, τη Φωκίδα, τις Σέρρες και τη Δράμα.https://www.cnn.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.