Ανακοινώθηκε το σχέδιο εμβολιασμών για τα νησιά. Ο Β. Κικίλιας εμφανίστηκε ικανοποιημένος με την εικόνα της χώρας μας σε σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη σε ό,τι αφορά την πανδημία, ωστόσο υπάρχει προβληματισμός σχετικά με τα 5.881 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα. Αύριο ξεκινά και η εφαρμογή ώστε να κλείνουν ραντεβού για τα εμβόλια οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας.
Το σχέδιο για τον εμβολιασμό κατά του κορονoϊού στα ελληνικά νησιά παρουσίασε ο υπεύθυνος για την εφοδιαστική αλυσίδα Ταξίαρχος Αρίστος Περρής.
Σε 4 φάσεις το σχέδιο εμβολιασμοί στα νησιά
Το σχέδιο αυτό εκπονήθηκε από το ΓΕΕΘΑ, το υπουργείο Υγείας και την Πολιτική Προστασία. Περιλαμβάνει τέσσερις φάσεις.
Πρώτη φάση
Αφορά σε 8 νησιά όπου υπάρχουν ήδη νοσοκομειακές μονάδες. Σε αυτά τα νησιά έχει ξεκινήσει ήδη ο εμβολιασμός των υγειονομικών από 11 Ιανουαρίου.
Η μεταφορά των εμβολίων σε αυτά τα νησιά γίνεται αεροπορικώς, κυρίως με δωρεάν τακτικές πτήσεις.
Τα νησιά αυτά είναι: Ρόδο, Κέρκυρα, Λέσβος, Χίος, Κως, Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά, Σάμος, Λευκάδα, Σύρος, Νάξος, Σαντορίνη, Λήμνος, Κάλυμνος, Κύθηρα, Ικαρία, Λέρος και Κάρπαθος.
Περιλαμβάνει 12 νησιά με πληθυσμό άνω των 3.500 κατοίκων
Δεύτερη φάση
Η 2η φάση ξεκινά στις 28 Ιανουαρίου με τον εμβολιασμό των μόνιμων κατοίκων άνω των 80 ετών. Θα συνεχιστεί με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες με βάση τη σειρά προτεραιότητας.
Η μεταφορά των εμβολίων θα γίνει με τακτικές πτήσεις και ακτοπλοϊκά δρομολόγια.
Η τρίτη φάση
Η 3η φάση αφορά σε 19 νησιά με πληθυσμό από 1.000 έως 3.500 άτομα.
Στόχος είναι οι εμβολιασμοί στα νησιά αυτά να ξεκινήσουν από 10 Φεβρουαρίου. Καθώς τα νησιά αυτά έχουν μικρότερο πληθυσμό, υπάρχει δυνατότητα να επεκταθεί ο εμβολιασμός σε περισσότερες πληθυσμιακές ομάδες.
Για τη μεταφορά τους θα συνδυαστούν αεροπορικά και ακτοπλοϊκά μέσα.
Τέταρτη φάση
Τέλος, η 4η φάση αφορά στα νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 1.000 κατοίκων. Για τον εμβολιασμό στα νησιά αυτά, θα υπάρξει συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η τελευταία αυτή φάση αφορά στο σύνολο των επιθυμούντων κατοίκων άνω των 18 ετών και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο.
Η φάση αυτή θα ξεκινήσει με το Καστελλόριζο, όπου θα γίνει εμβολιασμός μεταξύ 27 και 30 Ιανουαρίου.
Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για τα εμβόλια
Από τις 18:00 την Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, ανοίγει λοιπόν η εφαρμογή για να κλείνουν τα ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού οι ηλικιακές ομάδες, 80 – 84 ετών, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.
Ο ίδιος αναφέρθηκε σε όλες λεπτομέρειες που πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να κλείσουν το ραντεβού τους και να προσέλθουν για εμβολιασμό.
Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού έφτασε στο 1,13 % καθώς έχουν εμβολιαστεί 123.077 άνθρωποι από την αρχή που ξεκίνησε ο εμβολιασμός. Μάλιστα όπως αποκάλυψε, χθες καταγράφηκε ρεκόρ εμβολιασμού στη χώρα μας.
Για τη μετάλλαξη: Είμαστε σε καλύτερη μοίρα στην Ελλάδα
Από την πλευρά της, η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του “Σωτηρία”, Μίνα Γκάγκα, τόνισε ότι απασχολεί πολύ τους επιστήμονες η μετάλλαξη του ιού που έχει καταγραφεί πλέον και στη χώρα μας, αλλά – τόνισε- εδώ βρισκόμαστε σε καλύτερη κατάσταση καθώς πήραμε έγκαιρα μέτρα και «είμαστε σε καλύτερη μοίρα από άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία» όπου -όπως είπε η ίδια- εκτιμάται ότι το 20% των μεταδόσεων οφείλεται στην νέα μετάλλαξη.
Η κ. Γκάγκα επισήμανε, επίσης, ότι είναι σημαντικό να εφαρμόζονται τα μέτρα ατομικής ευθύνης όπως η χρήση μάσκας και οι αποστάσεις για όσο καιρό, ακόμα, χρειαστεί.
Στα 5.881 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα
«Παρά τα μέτρα έχουμε περίπου 500 κρούσματα την ημέρα. Τα στοιχεία μάς προβληματίζουν για αυτό επιμένουμε στην ευλαβική τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία του κορονοϊού. Όπως είπε υπολογίζονται 5.881 ενεργά κρούσματα στη χώρα και αυτή τη στιγμή 1.490 άτομα νοσηλεύονται.
Ο κ. Κικίλιας πρόσθεσε ότι υπήρξε μεγάλη ωριμότητα τις ημέρες των εορτών γι’ αυτό δεν είχαμε αύξηση όπως σε άλλες χώρες, έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε στο άνοιγμα ορισμένων δραστηριοτήτων.
Στην ενημέρωση συμμετέχουν, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η Συντονίστρια Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» και Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας Μίνα Γκάγκα και ο υπεύθυνος για την εφοδιαστική αλυσίδα Ταξίαρχος Αρίστος Περρής.
«Καλά μαντάτα» από το ECDC για την Ελλάδα
Θετικά επιδημιολογικά δεδομένα αποτυπώνει για την Ελλάδα πάντως ο χάρτης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) που ανανεώνεται κάθε Πέμπτη.
Η Ήπειρος, τα νησιά του Ιονίου, οι Κυκλάδων και τα Δωδεκάνησα είναι οι μόνες «πράσινες» περιοχές σε ολόκληρη την Ευρώπη, στον χάρτη που αφορά το συνδυαστικό δείκτη τεστ, νέων κρουσμάτων και δείκτη θετικότητας για την περίοδο από τις 8 μέχρι τις 21 Ιανουαρίου. Η Ελλάδα, η Νορβηγία και η Φιλανδία είναι οι μόνες χώρες της ΕΕ που δεν είναι στο «κόκκινο».
Ολόκληρη η Ελλάδα βρίσκεται στο «πράσινο» στον χάρτη που αφορά τον δείκτη θετικότητας ενώ το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης παραμένει στο «κίτρινο». Αυτό σημαίνει ότι σύνολο της επικράτειας ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω από το όριο συναγερμού του 4%.
Να σημειωθεί ότι το ECDC δεν συλλέγει στοιχεία για τη Βρετανία, την Ελβετία, τις βαλκανικές χώρες (εκτός εκείνων που είναι μέλη της ΕΕ), την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.
Μπορεί κάποιες μεταλλάξεις να «ξεφεύγουν» από το εμβόλιο
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι υπάρχει πιθανότητα να προκύψει μια μετάλλαξη ή μεταλλάξεις σε ένα στέλεχος του ιού οι οποίες να ξεφεύγουν από τα εμβόλια, τόνισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ.
Όπως ο ίδιος ανέφερε «δεν νομίζω ότι αυτή την στιγμή έχουμε κάτι να ανησυχούμε συγκεκριμένα αλλά πρέπει να ανησυχούμε γενικότερα για το γεγονός ότι υπάρχουν εμβολιασμοί σε περίοδο που έχουμε πολλά κρούσματα.
Επομένως πρέπει να φτιαχτούν και να συνεχιστούν προγράμματα παρακολούθησης αυτών των μεταλλάξεων, όχι μόνο αυτών που ξέρουμε αλλά και καινούργιων παγκόσμια ώστε να προλάβουμε πιθανότητα εάν εμφανιστεί ένα τέτοιο στέλεχος σε σχέση με τα εμβόλια να μπορούμε να το περιορίσουμε γρηγορότερα». https://www.dikaiologitika.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.