Κοροναϊός: Τι να περιμένουμε από την τηλεδιάσκεψη στο Μαξίμου – Έντονα προβληματισμένοι οι ειδικοί
Συναγερμός έχει σημάνει σε κυβέρνηση και ειδικούς μετά την αύξηση στα νέα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα τις τελευταίες μέρες, την ώρα μάλιστα που η βρίσκεται σε έξαρση στα Βαλκάνια, αλλά και σε πολλές χώρες του κόσμου.
Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων μάλιστα σήμερα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, στις 12:30, έκτακτη τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου για να εξεταστεί η πορεία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Νέα μέτρα βρίσκονται προ των πυλών, ενώ τις επόμενες μέρες θα γίνει μπαράζ ελέγχων.
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητάει από τους πολίτες να προσέχουν ώστε να μην κινδυνεύσει η τουριστική περίοδος, ενώ από την άλλη πλευρά χαλαρώνει κιόλας τα μέτρα, καταργώντας το όριο των 6 ατόμων στα εστιατόρια, αλλά και τη μάσκα στα εμπορικά.
Την Πέμπτη ανακοινώθηκαν 50 νέα κρούσματα,ένας αριθμός που θυμίζει αντίστοιχα νούμερα της περιόδου της καραντίνας, ενώ την Τετάρτη είχαν ανακοινωθεί 31.
Τι να περιμένουμε από την έκτακτη τηλεδιάσκεψη
Αυτό που προβληματίζει είναι ότι 7 νέα κρούσματα ήταν στην Αττική και 6 στη Θεσσαλονίκη.
Οι αρμόδιοι παρατηρούν μία γενικότερη χαλάρωση όσον αφορά τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για τον κοροναϊό, ωστόσο δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα από τη στιγμή που έγινε το διευρυμένο άνοιγμα του τουρισμού την 1η Ιουλίου και διαρκώς χαλαρώνουν τα μέτρα, δίνοντας συγκεκριμένα μηνύματα.
Μάλιστα δεν είναι απίθανο να εφαρμοστούν νέα μέτρα και νέοι περιορισμοί για τον κοροναϊό.
Το Plan B για τον κοροναϊό
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση υπάρχει όχι μόνο ψυχραιμία, αλλά και «Plan B» για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης έξαρσης των κρουσμάτων κοροναϊού. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τρία στάδια:
1. Ελέγχους σε όλους όσους φτάνουν στην Ελλάδα από τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα.
2. Ελέγχους στους εποχικούς εργαζόμενους στη χώρα μας, κυρίως από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες.
3. Τεστ σε όλους, σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας.
Ti ανησυχεί τους ειδικούς
Από την πλευρά τους οι λοιμωξιολόγοι τονίζουν πως ενώ ο κοροναϊός βρίσκεται σε έξαρση στα Βαλκάνια, μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει καταφέρει να τον περιορίσει και να τον εντοπίσει στα σύνορα.
Το γεγονός δηλαδή πως τα περισσότερα κρούσματα ανιχνεύτηκαν πριν οι τουρίστες φτάσουν στον προορισμό τους είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού.
Την ίδια ώρα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας παραμένει σε αυξημένο «συναγερμό», ενώ οι έλεγχοι και τα τεστ στις πύλες εισόδου της χώρας εντείνονται και αυστηροποιούνται.
Βέβαια παρά το γεγονός πως τα δύο σημαντικά προβλήματα των ειδικών είναι ο Προμαχώνας και τα πανηγύρια, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν και άλλα ανοιχτά μέτωπα.
Γιατί η αύξηση κρουσμάτων είναι επικίνδυνη για τη χώρα μας
Ανησυχία προκαλεί σε ειδικούς και κυβέρνηση η αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού στην Ελλάδα.
Κι αν, τα «εισαγόμενα» κρούσματα, θεωρούνταν αναμενόμενα λόγω των τουριστών, η διασπορά του κοροναϊού στην κοινότητα και η καταγραφή κρουσμάτων απροσδιόριστης προέλευσης –τα λεγόμενα ορφανά, εντείνουν τον προβληματισμό.
Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιείται, το μεσημέρι της Παρασκευής, έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για το θέμα.
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγως, σχολίασε την αύξηση κρουσμάτων κοροναϊού στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».
Όπως σημείωσε υπάρχει ανησυχία από την αύξηση κρουσμάτων Covid-19 στην κοινότητα.
«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Η Ελλάδα δεν πρέπει να έχει κρούσματα. Έχει γερασμένο πληθυσμό με χρόνια νοσήματα. Αν νοσήσει ο πληθυσμός μας δεν θα έχουμε ασυμπτωματικοί φορείς. Θα έχουμε αρρώστους που θα μπουν στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ. Γι’ αυτό πρέπει να σφίξουμε τα λουριά» τόνισε.
Ως εκ τούτου, ο καθηγητής υπογράμμισε, ότι εάν η επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα επιδεινωθεί, «εξετάζονται πολλά σενάρια» όπως «η άρση κάποιων άρσεων περιοριστικών μέτρων, το κλείσιμο των εσωτερικών χώρων αλλά και η επιτήρηση για τις μάσκες».
Παράλληλα, επισήμανε, ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο αναστολή των πανηγυριών και των πολιστικών συγκεντρώσεων που «είναι στα βασικά αίτια βασικής διασποράς».
Σε ότι αφορά στα «εισαγόμενα», λόγω τουρισμού, κρούσματα, έκανε λόγο πως προέρχονται κυρίως από χώρες της βαλκανικής.
«Υπάρχει μια ροή κρουσμάτων από τουρίστες. Είναι αναμενόμενο. Πέντε στους χίλιους είναι θετικοί στον ιό» ανέφερε, τονίζοντας την ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ που γίνονται στα σύνορα «μέχρι 100%», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν κάποιες πύλες εισόδου στην χώρα.
Αν συνεχίσουμε έτσι τον Αύγουστο θα έχουμε δεύτερο κύμα
Την ανησυχία του ότι αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων, τον Αύγουστο θα έχουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξέφρασε ο λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς.
«Αν συνεχίσουμε έτσι, τον Αύγουστο θα έχουμε δεύτερο κύμα κοροναϊού. Δεν αποκλείονται τα τοπικά lockdowns στα νησιά. Αν δηλαδή σε ένα νησί αυξηθούν πάρα πολύ τα κρούσματα τι θα γίνει;», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λαζανάς στο ΣΚΑϊ, ενώ πρόσθεσε ότι τα χθεσινά 50 κρούσματα «χτυπάνε όχι ένα, αλλά πολλά καμπανάκια».
Ζήτησε δε τη λήψη αυστηρότερων μέτρων μιλώντας για καθολικούς ελέγχους και «διαβατήρια υγείας» σε όλες τις πύλες εισόδου, αλλά και στον γενικό πληθυσμό σημειώνοντας ότι το πρόβλημα είναι «μικτό».
«Επειδή δεν μπορεί η χώρα να ζήσει χωρίς τουρίστες, θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα ώστε να είναι ακίνδυνοι. Το πρώτο θέμα για τους τουρίστες είναι ο έλεγχος στις πύλες εισόδου. Είναι θέμα κυβερνητικών αποφάσεων, αλλά οι λοιμωξιολόγοι θα επιθυμούσαμε να γίνεται καθολικός έλεγχος όχι μόνο στα χερσαία σύνορα, αλλά σε όλες τις πύλες εισόδου. Θα επιθυμούσαμε να υπήρχε ένα διαβατήριο υγείας. Με τους τουρίστες που έρχονται και μπορεί να είναι θετικοί και οι περισσότεροι από αυτούς είναι ασυμπτωματικοί, αλλά μεταδίδουν, πηγαίνουν σε κάποιο μέρος, δεν κάθονται το 24ωρο που απαιτείται μέσα, διασπείρουν ενδεχομένως στην κοινότητα και εκεί υπάρχει το πρώτο πρόβλημα με τα εισαγόμενα», ανέφερε ο λοιμωξιολόγος.
Το δεύτερο πρόβλημα, όπως είπε, είναι ότι σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν διάσπαρτα κρούσματα και εξέφρασε την αντίθεσή του τόσο με τα πανηγύρια σημειώνοντας ότι θα ‘πρεπε να μην επιτρέπονται όσο και με την κατάργηση της υποχρεωτικότητας στη χρήση μάσκας και την «απελευθέρωση» του αριθμού ατόμων στα τραπέζια.
«Εφόσον δεν έχουμε εμβόλια, φάρμακα, είναι αναγκαία η πρόληψη. Τήρηση των αποστάσεων στα 1,5-2 μέτρα», κατέληξε ο κ. Λαζανάς.
Να απαγορευτούν τα πανηγύρια
Την ώρα που αρκετοί λοιμωξιολόγοι ανησυχούν για τα πανηγύρια,η πρόεδρος της Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη αναφέρθηκε στην ανάγκη να απαγορευτούν τα πανηγύρια, καθώς -σύμφωνα με τα λεγόμενά της- δεν μπορούν να τηρηθούν οι απαιτούμενες αποστάσεις.
«Τα πανηγύρια είναι ωραία, αλλά δεν είναι για αυτή την εποχή. Κανονικά πρέπει να απαγορευτούν. Πανηγύρι με απόσταση δε γίνεται» δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Και ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις εικόνες συνωστισμού έθεσε θέμα απαγόρευσης των πανηγυριών. «Η Επιτροπή συζητά την εισήγηση για απαγόρευση των πανηγυριών» τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Μας προβληματίζει η χαλάρωση
«Με προβληματίζει μια σχετική χαλάρωση που υπάρχει» τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο Star.
«Θέλουμε να στηρίξουμε τους συμπατριώτες μας, με σεβασμό όμως στα υγειονομικά πρωτόκολλα και στον χειρισμό που αποδείχθηκε πετυχημένος» σχολίασε επίσης.
Ειδική μνεία στον εν λόγω ζήτημα έκανε χθες από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η κυβέρνηση αξιολογεί την κατάσταση και είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα, ενώ πρόσθεσε πως η ανάγκη για εγρήγορση από όλους είναι μεγαλύτερη από ότι ήταν πριν από ένα μήνα. Τώρα γνωρίζουμε ότι από τη στιγμή που υπάρχουν τουριστικές ροές θα υπάρχουν εισερχόμενα κρούσματα.
Για να περιορίσουμε στο ελάχιστο τα κρούσματα και να μην έχουμε εστίες μετάδοσης, απαιτείται να τηρούμε τα περιοριστικά μέτρα, ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως παρά το γεγονός ότι η κοινωνία είναι κουρασμένη οφείλουμε να εξακολουθούμε να είμαστε σε εγρήγορση.
Πρέπει να μας προβληματίσουν τα φαινόμενα χαλάρωσης είπε ο κ. Μητσοτάκης και διεμήνυσε πως οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί και συστηματικοί στον τουρισμό και την εστίαση. Θα επιβάλλονται και οι κυρώσεις, πρόσθεσε και μίλησε για την ανάγκη συμμόρφωσης με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και χρήση μάσκας.
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκρουσε «καμπάνα» κινδύνου και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, χωρίς να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες.
«Δεν πρέπει να συνεχιστούν τα φαινόμενα χαλάρωσης. Είμαστε αποφασισμένοι να δείξουμε ότι τα μέτρα πρέπει να τηρηθούν. Θα περιμένουμε αυτές τις ημέρες και ιδίως μέχρι τη Δευτέρα για να δούμε το αποτέλεσμα που θα έχει η προσπάθεια του εφησυχασμού. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε οποιαδήποτε αναγκαία μέτρα», επισήμανε και πρόσθεσε πως «τα όποια μέτρα θα τα εξετάσουμε μετά το Σαββατοκύριακο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.
Επιπλέον, αφού έκανε έκκληση για τήρηση των μέτρων και των συστάσεων των ειδικών τόνισε ότι «αν χαλαρώσουμε και επιτρέψουμε να αυξηθούν τα κρούσματα, το οικονομικό κόστος θα είναι πολλαπλάσιο και θα κινδυνεύσουμε να χάσουμε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, δύο μήνες που αναμένεται να δώσουν ανάσα στις τουριστικές περιοχές».
Τα σχόλια είναι κλειστά.