Κοροναϊός: Στην Ελλάδα από ώρα σε ώρα δύο Έλληνες από την Ουχάν
Αφού έκαναν όλες τις εξετάσεις.
Στην Ελλάδα επιστρέφουν από ώρα σε ώρα και αφού έκαναν όλες τις απαραίτητες εξετάσεις οι δύο Έλληνες από την Ουχάν, την κινέζικη πόλη που «χτυπήθηκε» πρώτη από τον κοροναϊό.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για έναν άνδρα και μία γυναίκα, οι οποίοι θα επιστέψουν με ειδική πτήση στην Ελλάδα, καθώς αφού έκαναν τις απαραίτητες εξετάσεις διαπιστώθηκε πως δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα του κοροναϊού.
Οι δύο Έλληνες αναμένεται να μπουν για προληπτικούς λόγους σε καραντίνα και γι’ αυτό το λόγο μετά την προσγείωσή τους θα οδηγηθούν σε κάποιο από τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κοροναϊό.
Σημειώνεται πως το νοσοκομεία αναφοράς για τον κοροναϊό έχουν οριστεί από το υπουργείο Υγείας όπου και σε αυτά έχει καταγράφει επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές.
Επίσης σε όλα τα νοσοκομεία έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.
Οι Έλληνες από την Ουχάν θα παραμείνουν για προληπτικούς λόγους 14 ημέρες στο νοσοκομείο αναφορά για τον κορονοϊό.
Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι υγειονομικές Αρχές της χώρας μας εξαιτίας του παγκόσμιου συναγερμού που έχει σημάνει η ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού κρούσματα του οποίου εκτός από την Κίνα έχουν εντοπιστεί σε ακόμη 26 χώρες.
Οι ειδικοί εμφανίζονται ψύχραιμοι αλλά δεν μπορούν να αποκλείσουν την πιθανότητα, να υπάρξουν και στην Ελλάδα, κρούσματα κοροναϊού. Διαβεβαιώνουν πάντως ότι έχουν ληφθεί μέτρα αντιμετώπισης τα οποία επικαιροποιούνται, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι 13 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.
Το σχέδιο δράσης, για την αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων της επιδημίας, ενεργοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής, στον Ευαγγελισμό, όπου εμφανίστηκε ασθενής έχοντας συμπτώματα που προσομοιάζαν με αυτά του κοροναϊού. Το δείγμα τελικά ήταν αρνητικό, ωστόσο ο άνδρας μεταφέρθηκε σε ειδικό χώρο στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου ώστε να υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις.
Την ίδια ώρα την ανάγκη μέτρων προφύλαξης στα λιμάνια, ιδιαίτερα στη διακίνηση φορτίων με πλοία, επισημαίνουν οι Ναυτικοί Πράκορες ενώ με επείγον έγγραφο ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, δίνει σχετικές οδηγίες στα σώματα ασφαλείας και το προσωπικό που υπηρετεί στα Κέντρα Υποδοχής και Φιλοξενίας προσφύγων.
Σε εγρήγορση οι ελληνικές αρχές για τον κοροναϊό
Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι υγειονομικές Αρχές της χώρας μας εξαιτίας του παγκόσμιου συναγερμού που έχει σημάνει η ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού κρούσματα του οποίου εκτός από την Κίνα έχουν εντοπιστεί σε ακόμη 26 χώρες.
Οι ειδικοί εμφανίζονται ψύχραιμοι αλλά δεν μπορούν να αποκλείσουν την πιθανότητα, να υπάρξουν και στην Ελλάδα, κρούσματα κοροναϊού. Διαβεβαιώνουν πάντως ότι έχουν ληφθεί μέτρα αντιμετώπισης τα οποία επικαιροποιούνται, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι 13 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.
Το σχέδιο δράσης, για την αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων της επιδημίας, ενεργοποιήθηκε την Παρασκευή, στον Ευαγγελισμό, όπου εμφανίστηκε ασθενής έχοντας ήπια συμπτώματα παρόμοια με αυτά του κοροναϊού. Το δείγμα τελικά ήταν αρνητικό, ωστόσο ο άνδρας μεταφέρθηκε σε ειδικό χώρο στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου ώστε να υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις.
Την ίδια ώρα την ανάγκη μέτρων προφύλαξης στα λιμάνια, ιδιαίτερα στη διακίνηση φορτίων με πλοία, επισημαίνουν οι Ναυτικοί Πράκορες ενώ με επείγον έγγραφο ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, δίνει σχετικές οδηγίες στα σώματα ασφαλείας και το προσωπικό που υπηρετεί στα Κέντρα Υποδοχής και Φιλοξενίας προσφύγων.
Μέτρα προφύλαξης στα λιμάνια
Στο μεταξύ, την ανάγκη λήψης μέτρων προφύλαξης από τον κοροναϊό στα λιμάνια, ιδιαίτερα στη διακίνηση φορτίων με πλοία, επεσήμανε ο πρόεδρος των Ναυτικών Πρακτόρων Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ναυτικών Πρακτόρων Ελλάδος, Βασίλης Καμπάκης.
«Είναι βασικό να ληφθούν μέτρα για να μην εμποδίζεται η διακίνηση ανθρώπων, πλοίων και εμπορευμάτων» πρόσθεσε, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, ότι θα ήταν καλό στα λιμάνια της χώρας να υπάρχει υγειονομικός έλεγχος στο πλοίο , πριν αυτό δέσει στο λιμάνι, παρουσία γιατρού, και μετά να δίνεται η έγκριση, σε σύντομο χρόνο, για την αποβίβαση ανθρώπων και φορτίων.
«Θα πρέπει να προετοιμαστούμε πολύ καλά για τον ιό, που έχει εμφανιστεί, γιατί κατά τη γνώμη μου αν έρθει και δέσει με την οικονομική κρίση τώρα, έστω και στο τελείωμα της, θα χειροτερέψει τα πράγματα» είπε ο κ. Καμπάκης.
Οδηγίες του ΕΟΔΥ για τα ΚΥΤ
Την ίδια στιγμή επείγον έγγραφο για να ληφθούν μέτρα προφύλαξης για τον κοροναϊο στη Mόρια της Μυτιλήνης και σε άλλα hotspots έστειλε ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσιας Υγείας στην ΕΛ.ΑΣ. αλλά και στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και ιδιαίτερα στους αρμόδιους της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης.
Το έγγραφο αυτό, που στάλθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2020, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, αποτυπώνει τους φόβους για «κρούσμα» κορωναϊού σε ανεξέλεγκτα σημεία εισόδου της χώρας.
Το έγγραφο έχει τίτλο «Μέτρα προφύλαξης από τον νέο κοροναϊό. Οδηγίες για τα σώματα ασφαλείας και το προσωπικό που υπηρετεί στα Κέντρα Υποδοχής και Φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων – Φεβρουάριος 2020». Δίνεται σειρά οδηγιών και αναφέρονται τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα σύμφωνα με τα οποία ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Ο ΕΟΔΥ σημειώνει ότι η λοίμωξη εκδηλώνεται με πυρετό, βήχα και αναπνευστική δυσχέρεια και σε σοβαρές περιπτώσεις με πνευμονία.
Σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτου κρούσματος με ιστορικό ταξιδιού τις προηγούμενες 14 ημέρες σε περιοχές όπου θεωρείται ότι υπάρχει συνεχιζόμενη μετάδοση στην κοινότητα της λοίμωξης από το νέο στέλεχος κορωνοϊού, συστήνονται χορήγηση απλής χειρουργικής μάσκας στον ασθενή όπως και χειρουργικής μάσκας, γαντιών και ποδιάς από το προσωπικό που θα έρθει σε επαφή με τον ασθενή, αλλά κι η άμεση δήλωση του ύποπτου περιστατικού στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας».
Ακόμη ζητείται «περιορισμός των μετακινήσεων του ασθενούς στις απόλυτα αναγκαίες, χρήση της μικρότερης δυνατής διαδρομής, περιορισμός των συνοδών στο ελάχιστο δυνατό, καταγραφή στο hotspot όλων των ατόμων που ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή».
Επικαιροποίηση των μέτρων
Το σχέδιο δράσης της Ελλάδας, εξετάζεται και επικαιροποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, όπως έδειξε και η πρόσφατη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας με τους εμπλεκόμενους φορείς.
Σκοπός των επιστημόνων που συμμετείχαν στη σύσκεψη, ήταν να εξεταστούν τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί αλλά και να προταθούν νέα εφόσον αυτό ήταν απαραίτητο.
Στα μέτρα που έχουν αποφασιστεί, μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η σύσταση ειδικής επιτροπής η οποία θα ενημερώνεται και θα εξετάζει κάθε νέα περίπτωση «ύποπτου» ή πιθανού κρούσματος του νέου ιού που θα εντοπίζεται στη χώρα. Αποφασίστηκε επίσης να γίνουν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, οι προσλήψεις που χρειάζονται, για να ενισχυθούν τα εργαστήρια και τα νοσοκομεία, η task force, οι πύλες εισόδου της χώρας.
Την ίδια ώρα εφαρμόζεται σύστημα ενεργητικής επιτήρησης για την ανίχνευση ύποπτων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού σε όλες τις απευθείας πτήσεις από την Κίνα, με θερμομέτρηση των επιβατών καθώς και του πληρώματος των αεροσκαφών επιλεγμένων πτήσεων αλλά και ενημέρωση των ταξιδιωτών.
Τα μέτρα
Όλες οι υγειονομικές αρχές της χώρας βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Έχουν ανακοινωθεί τα 13 νοσοκομεία αναφοράς, μετά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ), όπου παρουσιάστηκε το σχέδιο δράσης Υπουργείου Υγείας και ΕΟΔΥ.
Σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.
Όλα τα νοσοκομεία αναφοράς και τα πληρώματα των ασθενοφόρων ΕΚΑΒ και Υγειονομικών Περιφερειών έχουν επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές. Ταυτόχρονα, έχουν οριστεί τα κέντρα εργαστηριακής διάγνωσης.
Οι Διοικητές των 7 Υγειονομικών Περιφερειών σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ, επιβλέπουν καθημερινά την εφαρμογή του σχεδίου δράσης από τις Διοικήσεις των νοσοκομείων όλης της χώρας και υποβάλουν τις σχετικές αναφορές.
Επίσης, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής ετοιμότητας, πραγματοποιούνται ασκήσεις προσομοίωσης για πιθανό εισαγόμενο κρούσμα του νέου κοροναϊού στα νοσοκομεία αναφοράς, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ.
Η προετοιμασία της χώρας για το ενδεχόμενο εισαγωγής και νοσηλείας ύποπτου κρούσματος από το νέο κοροναϊό γίνεται σε 3 άξονες:
Πύλες εισόδου της χώρας
Ενημέρωση των ταξιδιωτών προς και από τις πληγείσες περιοχές της Κίνας για τα μέτρα προφύλαξης, αλλά και την ανάγκη ενημέρωσης σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων μετά την επιστροφή.
Ενημέρωση του προσωπικού στις πύλες εισόδου της χώρας για την πιθανότητα εισαγωγής κρούσματος και τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση ανίχνευσης αυτού.
Χώροι παροχής υπηρεσιών υγείας
Ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας και του υπόλοιπου προσωπικού, αλλά και ιδιωτών ιατρών, για την ανάγκη διαλογής και για τα μέτρα προφύλαξης και πρόληψης της διασποράς του ιού σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος.
Προετοιμασία του συστήματος υγείας και των χώρων παροχής υπηρεσιών υγείας.
Ασκήσεις προσομοίωσης στα νοσοκομεία αναφοράς.
Παροχή οδηγιών σε καθημερινή βάση προς ιδιώτες και επαγγελματίες υγείας σχετικά με ερωτήματα και διευκρινίσεις με την επιδημία από τον νέο κοροναϊό στην πόλη Wuhan.
Γ. Ενημέρωση κοινού
Η προετοιμασία συνίσταται σε ενημέρωση του κοινού μέσω της ιστοσελίδας του ΕΟΔΥ, με αφίσες στις πύλες εισόδου της χώρας και σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα επίσημα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Υπουργείου Υγείας και ΕΟΔΥ.
Επισημαίνεται πως όλες οι οδηγίες επικαιροποιούνται σε καθημερινή βάση και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ.
Τα σχόλια είναι κλειστά.