Κοροναϊός – Στα όρια του burnout οι υγειονομικοί την ώρα που οι ειδικοί κάνουν εφιαλτικές προβλέψεις – «Θωρακισμένο το ΕΣΥ» επιμένει ο Πλεύρης
Ο κοροναϊός «πολιορκεί» τη χώρα, ενώ νέο αρνητικό ρεκόρ ανακοινώθηκε σήμερα με 6.700 κρούσματα. «Κραυγή απόγνωσης» από τους υγειονομικούς, η κυβέρνηση επιμένει ότι το ΕΣΥ είναι «θωρακισμένο».
Κοροναϊός – Στα όρια του burnout οι υγειονομικοί την ώρα που οι ειδικοί κάνουν εφιαλτικές προβλέψεις – «Θωρακισμένο το ΕΣΥ» επιμένει ο Πλεύρης
Τα 6.700 κρούσματα του κοροναϊού που ανακοινώθηκαν σήμερα προκάλεσαν νέο σοκ, ενώ νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους πολίτες έκανε γνωστά ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να πιέσει για αύξηση του ρυθμού εμβολιασμών που έχει «κολλήσει».
Η περιοχή που ανησυχεί τους ειδικούς είναι η Βόρεια Ελλάδα, όπου υπάρχει χαμηλότερο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να γεμίζουν γρηγορότερα αφού υπάρχει και ο παράγοντας κρύο που κρατάει τον πληθυσμό σε κλειστούς χώρους, πολύ περισσότερο και πολύ νωρίτερα από την υπόλοιπη χώρα.
Αν κάποιος εξετάσει τις περιοχές που καταγράφουν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων σήμερα 2/11, μπορεί να καταλάβει ότι η κατάσταση με τη Βόρεια Ελλάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, έστω κι αν είμαστε ακόμα στις αρχές Νοεμβρίου.
Εκτός από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη που σήμερα «έγραψαν» πάνω από 1.000 κρούσματα, οι περιοχές που αντιμετωπίζουν νέα έξαρση του κοροναϊού με την πλειονότητα τους να βρίσκονται στα βόρεια της χώρας είναι οι:
Αιτωλοακαρνανία 128,
Αχαΐα 204,
Έβρος 190,
Ημαθία 143,
Κιλκίς 124,
Κοζάνη 107,
Λάρισα 514,
Μαγνησία 264,
Μεσσηνία 134,
Ξάνθη 119,
Πέλλα 158,
Πιερία 159,
Σέρρες, 153
Τρίκαλα 133
Κρούουν τον «κώδωνα του κινδύνου» οι υγειονομικοί
Οι υγειονομικοί κάθε ειδικότητας συνεχώς προειδοποιούν ότι τόσο οι ίδιοι όσο και το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε πολλές περιοχές είναι στα όρια του. Αυτό συμβαίνει την ώρα που οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων και άρα και των διασωληνωμένων και των νεκρών, θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα.
Δραματικές εικόνες από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης μεταφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος.
Σε «νοσοκομείο εκστρατείας» έχει μετατραπεί το ΑΧΕΠΑ μετά την χθεσινοβραδινή εφημερία, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση. Επτά διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονται εκτός ΜΕΘ, σε κλινικές που έχουν αναπτυχθεί κλίνες ΜΕΘ, ενώ ένας ασθενής βρίσκεται διασωληνωμένος στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) καθώς δεν υπάρχει κρεβάτι κενό.
Κατά την εφημερία καταγράφηκαν 160 περιστατικά με συμπτωματολογία κοροναϊού. Έγιναν 35 εισαγωγές θετικών κρουσμάτων και 20 υπόπτων κρουσμάτων.
Συνολικά νοσηλεύονται 105 ασθενείς στις απλές κλινικές, 15 στις ΜΕΘ και άλλοι 7 είναι διασωληνωμένοι εκτός Μονάδας, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ.
Η πληρότητα στις ΜΕΘ χτυπάει «κόκκινο»
Ανάλογη είναι η εικόνα και στο Ιπποκράτειο. Η πληρότητα στη ΜΕΘ είναι 100% (νοσηλεύονται 15 ασθενείς) και άλλοι 6 είναι διασωληνωμένοι σε κλίνες ΜΕΘ που έχουν αναπτυχθεί προσωρινά στα χειρουργεία και βρίσκονται σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ.
Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου είναι επίσης γεμάτες οι 18 κλίνες ΜΕΘ και υπάρχουν 8 διασωληνωμένοι σε Μονάδα Αυξημένης Φροντιδας (ΜΑΦ), ευρισκόμενοι σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ.
Στο νοσοκομείο Παπανικολάου έχουν καλυφθεί και οι 30 κλίνες ΜΕΘ, αλλά οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες.
«Αδειάζει κρεβάτι και γεμίζει αμέσως από νοσηλευόμενους ασθενείς που είναι στο όριο της διασωλήνωσης. Η θνητότητα εκτός ΜΕΘ υπερβαίνει το 70%» επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος, τονίζοντας επίσης πως πρόκειται στην πλειονότητα τους για ανεμβολιαστους ασθενείς, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα την επιτακτική ανάγκη του εμβολιασμού.
Δραματική έκκληση από την Καβάλα
Τραγική είναι η περιγραφή της διευθύντριας ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Καβάλας, Εύας Νάγκα, για την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ. Η γιατρός, μιλώντας στον ραδιοσταθμό KavalaNews 102,8 εξήγησε ότι η ΜΕΘ της πόλης είναι γεμάτη και δεν υπάρχει προοπτική να αδειάσει κρεβάτι άμεσα, υπογραμμίζοντας πως εάν υπάρχει ανάγκη ασθενείς διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ.
«Πολλοί νοσηλεύονται προσωρινά σε άλλους χώρους εκτός εντατικής και διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία, όπου βρεθεί κρεβάτι» σημειώνει η κ. Νάγκα και προσθέτει «οι ασθενείς διασωληνώνονται γιατί έτσι θα εξασφαλίσεις ότι δεν θα πεθάνουν άμεσα και μετά ή διακομίζονται ή περιμένουν στον χώρο του χειρουργείου μέχρι να αδειάσει κάπου ένα κρεβάτι. Αν δεν διασωληνωθεί ο ασθενής πεθαίνει άμεσα».
Είπε ακόμη ότι οι γιατροί σε ορισμένες περιπτώσεις αναγκάζονται να «διαλέξουν» ώστε να διασωληνώσουν τον ασθενή που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να σωθεί.
«Ρεπό δεν υπάρχουν»
Η Εύα Νάγκα, επίσης, έκανε έκκληση να έρθει νοσηλευτικό προσωπικό στην πόλη επισημαίνοντας σε δραματικούς τόνους «ο καθένας δουλεύει για πέντε, για όσο αντέχει. Ρεπό δεν υπάρχουν. Τι ρεπό εάν δεν έχεις νοσηλευτή στη βάρδια;».
Τέλος, προειδοποίησε ότι «αυτό το κύμα μόλις ξεκίνησε. Όσο ο κόσμος δεν εμβολιάζεται τόσο χειρότερα θα είναι τα πράγματα. Ο εμβολιασμός δεν σας προφυλάσσει από το να νοσήσετε, αλλά από το να νοσήσετε βαριά. Πώς να πείσουμε τον κόσμο ότι ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος; Έχουν χαθεί ολόκληρες οικογένειες. Όσοι δεν πιστεύουν ας έρθουν στην εντατική να τους δείξω να έχουν εικόνα της πραγματικότητας».
«Λυγίζουν» οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ στη Λάρισα
Την ώρα που ανακοινώθηκαν 514 κρούσματα στη Λάρισα μόνο σήμερα, οι εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας ζητούν βοήθεια. «Έχουμε ξεφύγει εντελώς», τονίζει στο onlarissa.gr ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας, Γιάννης Γούλας, εκφράζοντας τη μεγάλη του ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί με την πανδημία στην πόλη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το 90% των καθημερινών περιστατικών πια στη Λάρισα τα οποία καλούνται να μεταφέρουν οι διασώστες του ΕΚΑΒ στα νοσoκομεία της πόλης, είναι λόγω Covid, περίπου 20 περιστατικά την ημέρα μόνο στη Λάρισα και μόνο από διακομιδές του ΕΚΑΒ.
Από τα μέσα Οκτωβρίου χειροτέρεψαν τα πράγματα
«Η κατάσταση αυτή ξεκίνησε από τα μέσα του Οκτωβρίου. Και πριν το τέλος του Αυγούστου είχαμε αρκετά περιστατικά, αλλά ήταν πιο ήπιας μορφής και σαφώς πολύ λιγότερα», σημειώνει ο κ. Γούλας και προσθέτει:
«Μεταφέρουμε πια και ασθενείς από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, τα ασθενοφόρα είναι περιορισμένα και το προσωπικό το ίδιο. Πρέπει να σκεφτεί κανείς ότι έχουμε και άλλα περιστατικά βαριά, παθολογικά, καρδιολογικά, χειρουργικά κ.ά τα οποία πρέπει να μεταφερθούν πολύ άμεσα, όμως δεν επαρκεί ούτε το προσωπικό ούτε τα οχήματα.
Πρέπει να γίνουν άμεσα προσλήψεις και μάλιστα μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού. Επίσης, ο κόσμος πρέπει να εμβολιαστεί η κατάσταση έχει ξεφύγει, θα το ξαναπώ.
Κάνουμε συνέχεια διακομιδές σε άλλες πόλεις, όπως η Λαμία, τα Τρίκαλα, τα Γιάννενα, η Χαλκίδα κλπ. Μιλάμε για περιστατικά Covid και μάλιστα διασωληνωμένους ασθενείς».
Ένα ακόμη πρόβλημα που επισημαίνει ο κ. Γούλας, είναι το γεγονός ότι από τη πολύ μεγάλη χρήση, τα ασθενοφόρα παρουσιάζουν συχνά βλάβες και χρειάζονται επισκευή, στις περισσότερες των περιπτώσεων μένουν στα συνεργεία και 15 ημέρες που σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ειδικά αυτή την εποχή που ο κοροναϊός «λυγίζει» την πόλη.
Κατέρρευσε την ώρα που έκανε δηλώσεις στα ΜΜΕ
Χαρακτηριστική της τρομακτικής κατάστασης που επικρατεί στη Λάρισα ήταν η στιγμή που ο διευθυντής της κλινικής Covid στο νοσοκομείο της Λάρισας, Γιάννης Γκαμπράνης, κατέρρευσε την ώρα που έκανε δηλώσεις σε ΜΜΕ.
Την ώρα που μιλούσε, σταμάτησε και ενημέρωσε τους ανθρώπους που ήταν εκεί πως δεν μπορεί να συνεχίσει γιατί είναι πάρα πολύ κουρασμένος.
Πάμε για 10.000 κρούσματα ημερησίως – Τι εκτιμά για το ΕΣΥ η κυβέρνηση
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησαν σχετικά οι κ.κ. Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική σχολή της Σορβόνης και Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ.
«Εάν στην Ελλάδα συνεχίζουν να χάνουν χρόνο, μέχρι τα Χριστούγεννα θα γίνει και lockdown, και υποχρεωτικός εμβολιασμός και θα προστεθούν μερικές χιλιάδες βαριά ασθενείς με COVID-19 και θα θησαυρίσουν οι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι υγείας από την περίθαλψη των μη COVID-19 ασθενών», έγραψε σε ανάρτησή του ο κ. Γεροτζιάφας.
Ο ίδιος μιλώντας στο MEGA, σημείωσε ότι «αυτό το είδαμε μαζί για πρώτη φορά την άνοιξη, όταν σας είχα πει ότι έρχεται το 4ο κύμα. Ήταν δεδομένο ότι θα φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση. Δεν έγινε τίποτα για να αντιμετωπιστεί. Επιδημιολόγοι από τον Απρίλιο – Μάιο μιλούσαν για 4 κύμα. Στην Ελλάδα είμαστε σε βασική έλλειψη ομογενούς εμβολιασμού σε όλη τη χώρα. Υπάρχει ετερογένεια ανά περιοχή, περιοχές με πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Στη Γαλλία είμαστε το 86% του πληθυσμού εμβολιασμένο, άνω των 12 ετών. Η ζωή μας είναι κανονική. Το μεγάλο λάθος που έχει γίνει στην Ελλάδα είναι ότι δεν επιτάχυναν τον εμβολιασμό. Είναι πρόβλημα γενικής στρατηγικής», τόνισε ο κ. Γεροτζιάφας, εξηγώντας την ανάρτησή του.
«Αυτή τη στιγμή βλέπω μόνο δύο δυνατότητες. Ταχύτατα υποχρεωτικός εμβολιασμός τουλάχιστον σε όσους είναι υπάλληλοι του κράτους και lockdown στις “κόκκινες” περιοχές», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Συμφωνώ με τον κ. Γεροτζιάφα περί της ετερογένειας στους εμβολιασμούς γιατί αυτό επιβεβαιώνεται από τις αναλύσεις στα λύματα. Εχτές είχαμε πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, σε πολύ μικρό αριθμό τεστ. Από αυτά τα 5.500 κρούσματα, περίπου τα 1.000 ήταν στην Αττική. Στην Αττική μέσα σε ένα μήνα είχαμε αύξηση του ιικού φορτίου 100% στα λύματα, δηλαδή διπλασιασμό. Η δυναμική της πανδημίας αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγάλη.
Δυστυχώς θα επιβεβαιωθούν διάφορα μοντέλα που δίνουν πολύ ψηλά νούμερα στα κρούσματα. Μπορούμε πολύ εύκολα κάποια στιγμή στα μέσα Νοεμβρίου να φτάσουμε στις 10.000 κρούσματα. Αν δεν υπάρξει κάποιος περιορισμός, αυτό θα συμβεί. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει εμβολιαστική κάλυψη, η δυναμική της πανδημίας θα αυξηθεί», προειδοποίησε από την πλευρά του ο κ. Θωμαΐδης.
Καθησυχάζει για το ΕΣΥ ο Θάνος Πλεύρης
Την ώρα που οι υγειονομικοί βρίσκονται στα όρια του burnout, ο Θάνος Πλεύρης επιμένει ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι θωρακισμένο και προετοιμασμένο να ανταπεξέλθει στην πίεση που ήδη δέχεται, λόγω των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού σε ορισμένες περιοχές της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι ταυτόχρονα υπάρχει ένα σωστό και αποτελεσματικό πλαίσιο testing και ιχνηλάτησης.
Μιλώντας στο MEGA, ο υπουργός τόνισε, επίσης, ότι – σε αντίθεση με τα προηγούμενα επιδημικά κύματα που το 80%-85% των δυνάμεων του ΕΣΥ διατίθετο για περιστατικά Covid- σε αυτή τη φάση που υπάρχει το «όπλο» του εμβολιασμού, το ΕΣΥ δεν θα γίνει ξανά μονοθεματικό, με στόχο την προστασία των συνταγματικών δικαιωμάτων και των ασθενών που πάσχουν και από άλλα νοσήματα.
Γι’ αυτό τον λόγο μπήκαν από νωρίς στη μάχη οι ιδιωτικές κλινικές, στις οποίες διακομίζονται μόνο ασθενείς με κοροναϊό, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή οι κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία να είναι μοιρασμένες. (700 για ασθενείς Covid και 600 για non-Covid), χωρίς να αποκλείεται να αυξηθούν οι κλίνες Covid αν παραστεί ανάγκη.
Τα σχόλια είναι κλειστά.