Κοροναϊός: Σοβαρεύουν τα πράγματα – Ξανά τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων, αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το τέταρτο κύμα της πανδημίας θα ξεκινήσει μετά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, με τους αριθμούς να... επιβεβαιώνουν τους φόβους
Κοροναϊός: Σοβαρεύουν τα πράγματα – Ξανά τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων, αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία
Εντείνονται όσο περνούν οι μέρες οι ανησυχίες των ειδικών, οι οποίοι κάνουν λόγο για ένα τέταρτο κύμα του κοροναϊού, το οποίο θα «πυροδοτήσουν» η μετάλλαξη Δέλτα σε συνδυασμό με την χαλάρωση των μέτρων προστασίας.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το τέταρτο κύμα της πανδημίας θα ξεκινήσει μετά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, με τους αριθμούς να… επιβεβαιώνουν τους φόβους. Σήμερα, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν ένα μήνα, η Ελλάδα ανακοίνωσε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.001 νέες επιβεβαιωμένες μολύνεις.
Με 43.436 τεστ να έχουν διενεργηθεί η θετικότητα σήμερα κυμαίνεται στο 2,30%, αριθμός που μπορεί να βρίσκεται ακόμα μακριά από το όριο συναγερμού, το οποίο βρίσκεται στο 4%, ωστόσο η ανοδική πορεία των τελευταίων ημερών είναι άκρως ανησυχητική. Όλα αυτά τη στιγμή που οι εισαγωγές παρουσιάζουν αύξηση 36%!
Μάλιστα, με μεγάλο κύμα των αδειούχων να έχει ξεκινήσει για τα νησιά -και όχι μόνο- της Ελλάδας, γίνεται ξεκάθαρο πως μετακινήσεις θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην διασπορά του ιού, ειδικά της μετάλλαξης Δέλτα, με τους επιστήμονες να υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.
Όλα αυτά, τη στιγμή που πονοκέφαλο στους επιστήμονες προκαλεί και η σημαντική περαιτέρω μείωση της ηλικίας όσων προσβάλλονται στα 27 έτη, ενώ όλο και περισσότερες μολύνσεις εντοπίζονται στις ηλικίες 18-34.
«Με εμβολιασμένους κάτω του 50% είναι σαν να είμαστε στην αρχή»
Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε σήμερα η Αθηνά Λινού, η οποία αναφερόμενη στο μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα επεσήμανε ότι έχει διπλάσια μεταδοτικότητα από το αρχικό στέλεχος του ιού, γεγονός που σε συνδυασμό με το χαμηλό ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στη χώρα μας, δεν αφήνει περιθώριο εφησυχασμού.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «εφόσον είμαστε κάτω από 50% στους εμβολιασμένους είναι σαν να είμαστε στην αρχή».
Η κ. Λινού, μιλώντας στον ANT1 σημείωσε ότι είναι πιθανό ένα τέταρτο κύμα πανδημίας, σημείωσε ότι πρέπει να εφαρμόζουμε τα μέτρα, όπως να φοράμε μάσκες, να κρατάμε αποστάσεις και να αποφεύγεται ο συνωστισμός και πρόσθεσε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε τους εξωτερικούς χώρους.
«Ο ιός δεν ανακόπτει την πορεία του, αλλάζουμε εμείς τις συνήθειες μας και είμαστε περισσότερο έξω, ενώ βοηθάει και ο ήλιος», είπε ακόμα η κ. Λινού, ενώ έκανε έκκληση προς όλους να εμβολιαστούν. Υπογράμμισε, ακόμα, ότι για να χτίσουμε τείχος ανοσίας θα πρέπει να εμβολιαστεί το 80% των ενηλίκων.
Η κ. Λινού ανέφερε επίσης πως «φαίνεται ότι τα εμβόλια προστατεύουν για όλες τις μεταλλάξεις, με πάνω από 60% – 70%».
Τέλος, δήλωσε επιφυλακτική με το χρηματικό bonus που δόθηκε στους νέους. «Το μέτρο που με ανησυχεί είναι το μέτρο του bonus στα νέα παιδιά» καθώς όπως είπε δίνεται αμέσως μετά την πρώτη δόση του εμβολίου. «Έπρεπε να δοθεί 15 ημέρες μετά την δεύτερη δόση», είπε χαρακτηριστικά η κ. Λινού.
Προβλέψεις ακόμα και για 1.000 κρούσματα τη μέρα
Σύμφωνα, δε, με τον Δημοσθένη Σαρηγιάννη «μετά τις 9 Ιουλίου θα ξεκινήσει το περίφημο 4ο κύμα της πανδημίας. Και μέσα στον Αύγουστο θα φτάσουμε στα 1.000 κρούσματα πάλι», αριθμός που θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο τον Σεπτέμβριο.
Ωστόσο, ο τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων φαίνεται πως ήρθε νωρίτερα και απ’ ότι τον περίμεναν οι ειδικοί.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε πως βρισκόμαστε σε μια φάση αύξησης των κρουσμάτων και πως οι μετακινήσεις θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην διασπορά του ιού, ειδικά της μετάλλαξης Δέλτα.
Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, όλα τα μέτρα που λαμβάνονται είναι επικουρικού χαρακτήρα και το μόνο που μπορεί να ανατρέψει τις προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας στο άμεσο μέλλον είναι ο εμβολιασμός.
«Για να γλιτώσουμε από τα χειρότερα και σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα που χρησιμοποιούμε, θα πρέπει μέσα στον Αύγουστο το ποσοστό των εμβολιασμένων στον ενήλικο πληθυσμό, να φτάσει στο 83%», είπε.
Καθησύχασε τέλος τους πολίτες που ακόμα διστάζουν να κλείσουν το ραντεβού τους για να εμβολιαστούν, ότι το όποιο ρίσκο συνεπάγεται ένας εμβολιασμός είναι απείρως μικρότερο από την απόφαση κάποιου να μην εμβολιαστεί.
«Φλέγεται» η Αττική
Μάλιστα, την ίδια στιγμή, ανοδική πορεία ακολουθεί και η Αττική, η οποία σήμερα καταγράφει 596. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Θεσσαλονίκη δεν βρίσκεται ούτε σήμερα στη δεύτερη θέση.
Συγκεκριμένα, η συμπρωτεύουσα σήμερα καταγράφει 22 κρούσματα, με τα Ιωάννινα (46), το Ρέθυμνο (45), τη Μαγνησία (30), την Λάρισα (27), καθώς και Ηλεία και Ηράκλειο (26) να «δίνουν» περισσότερες μολύνσεις.
Τα σχόλια είναι κλειστά.