Από σήμερα Δευτέρα, ενεργοποιούνται τα νέα έκτακτα μέτρα που είχε λάβει η κυβέρνηση την περασμένη Παρασκευή μετά από σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
Συναγερμός για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μέσα στον Αύγουστο αλλά και τις περιοχές στη χώρα με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο έχει σημάνει τα τελευταία 24ωρα με την κυβέρνηση και τους ειδικούς να εξετάζουν τη λήψη νέων μέτρων σε περίπτωση που αρχίζει να ξεφεύγει περαιτέρω η κατάσταση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μία εβδομάδα καταγράφηκαν 1.489 νέα κρούσματα ενώ από την 1η Αυγούστου ο αριθμός των κρουσμάτων έχει φτάσει τα 2.635 δείχνοντας ότι βρισκόμαστε κοντά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Από σήμερα Δευτέρα, ενεργοποιούνται τα νέα έκτακτα μέτρα που είχε λάβει η κυβέρνηση την περασμένη Παρασκευή μετά από σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Σήμερα εξάλλου, θα πραγματοποιηθεί νέα τηλεδιάσκεψη ώστε να συζητηθεί η εξέλιξη της πανδημίας.
Σε εφαρμογή μπαίνει από σήμερα, και τουλάχιστον μέχρι τις 24 Αυγούστου, η νέα δέσμη μέτρων που αποφασίστηκε. Στόχος της κυβέρνησης είναι ο περιορισμός της διασποράς της πανδημίας του νέου κοροναϊού στη χώρα μας, που, ειδικά τις τελευταίες ημέρες, βρίσκεται σε έξαρση.
Τρομάζει ο αριθμός των κρουσμάτων
Τα τριψήφια νούμερα κρουσμάτων των τελευταίων ημερών χτύπησαν το καμπανάκι του κινδύνου στην επιτροπή των ειδικών που παρακολουθούν την πορεία του κορονοϊού. Πολύ περισσότερο δε, καθώς τα κρούσματα εντοπίζονται κυρίως σε νέες ηλικίες και ειδικά σε άτομα που επιστρέφουν στις εστίες τους από τουριστικούς προορισμούς.
Το σημείο «κλειδί» για την ανάσχεση της διασποράς της πανδημίας, είναι η χρήση μάσκας.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει αυστηρή σύσταση για γενικευμένη χρήση μάσκας για μια εβδομάδα σε όλους τους χώρους από όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.
Επίσης, υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και υποχρέωση χρήσης μάσκας σε υπαίθριες συναθροίσεις όπου δεν μπορούν να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.
Ωστόσο μεγάλο ρόλο παίζει και η ατομική ευθύνη του καθενός, καθώς όπως ανέφερε και ο Νίκος Χαρδαλιάς, η κυβέρνηση μπορεί να λαμβάνει τα μέτρα που απαιτούνται «αλλά τίποτα, κανένα μέτρο, ούτε η δράση των ελεγκτικών αρχών, ούτε τα πρόστιμα, μπορούν να αντικαταστήσουν την ατομική ευθύνη.
Τι ισχύει από σήμερα
«Πλαφόν» ατόμων στις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, κλείσιμο καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 την επομένης, αλλά και νέα τοπικά «lockdown» περιλαμβάνει η νέα δέσμη μέτρων που μπαίνει σε εφαρμογή από σήμερα και μέχρι τις 24 Αυγούστου.
Συγκεκριμένα, από σήμερα ισχύουν τα εξής:
1. Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, θεσπίζεται έως τις 24 Αυγούστου όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.
2. Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί και στην Περιφέρεια Αττικής, συμπεριλαμβανομένων όλων των νησιών του Αργοσαρωνικού και στα Κύθηρα, έως τις 24 Αυγούστου.
Άρα στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, στις οποίες ισχύει τόσο ο περιορισμός των 50 ατόμων στις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, όσο και η απαγόρευση λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί, ανήκουν:
– η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής,
– οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας,
– οι Δήμοι Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω.
3. Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού, εντός στρατοπέδων και σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
4. Όλοι όσοι επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτοί που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (πχ εντός στρατοπέδων, σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο για το νέο κορονοϊό με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων τους.
5. Τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορονοϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου και έως 31 Αυγούστου.
Στη νέα δέσμη μέτρων περιλαμβάνονταν και αυτά που είχαν άμεση ισχύ (από τις 15 Αυγούστου) και αφορούσαν στα τοπικά «lockdown» σε Πάρο και Αντίπαρο. Στα δύο νησιά των Κυκλάδων και μέχρι τις 24 Αυγούστου έχει εφαρμοστεί:
– Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης.
– Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
– Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού, όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
– Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
– Ισχύουν και οι περιορισμοί των επιδημιολογικά επιβαρυμένων περιοχών.
Παράταση έως τις 24 Αυγούστου των επιπρόσθετων μέτρων δόθηκε και στον Πόρο που ήταν ήδη σε καθεστώς ειδικών μέτρων, με μόνη διαφορά ότι το κλείσιμο των καταστημάτων έχει μεταφερθεί τα μεσάνυχτα αντί για τις 11:00 που ίσχυε.
1.489 κρούσματα σε μία εβδομάδα
Εν τω μεταξύ, τον έντονο προβληματισμό τόσο των επιστημόνων, όσο και την κυβέρνησης, έχει προκαλέσει η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα μας, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει χθες, για μια ακόμα, ημέρα τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων και μάλιστα πάνω από 200.
Συγκεκριμένα η χώρα μας ανακοίνωσε 217 νέα κρούσματα. Οι εν λόγω αριθμοί «σφράγισαν» ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ, αφού σε μόλις μια εβδομάδα είχαμε 1489 κρούσματα συνολικά. Επιπλέον, η χώρα μας μετράει 228 θανάτους συνολικά.
Ωστόσο, αυτό που ανησυχεί εξίσου τους επιστήμονες είναι οι νεότερες ηλικιακές ομάδες, οι οποίες -όπως τόνιζαν από την πρώτη στιγμή- δεν εξαιρούνται και κινδυνεύουν ακριβώς όσο και οι μεγαλύτεροι. Μάλιστα, οι επιστήμονες προειδοποιούν για τον υπαρκτό πλέον κίνδυνο να καταστούν οι νεότερες ηλικιακές ομάδες εστίες υπερμετάδοσης του φονικού ιού.
Εκτός από την 17χρονη που διασωληνώθηκε, εξέλιξη που φανερώνει πως ουδείς είναι άτρωτος, θετικό στον κοροναϊό βρέθηκε βρέφος 3,5 μηνών στην Εδεσσα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το «Λόγος της Πέλλας», ένα βρέφος μόλις 3,5 μηνών, βρέθηκε θετικό στον ιό και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο της Έδεσσας.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε ο ΕΟΔΥ στη χθεσινή έκθεσή του, από το σύνολο των κρουσμάτων 429 βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα 0-17 ετών και τη 17χρονη να είναι η μοναδική περίπτωση που χρειάστηκε διασωλήνωση.
Βέβαια το τρομακτικότερο όλων είναι το γεγονός ότι τα περισσότερα κρούσματα πλέον και συγκεκριμένα 2.806 (σ.σ το 42% των κρουσμάτων) βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα 18-39. Μάλιστα η εν λόγω ηλικιακή ομάδα μετράει 3 θανάτους και μια διασωλήνωση.
«Καμπανάκι» από τους επιστήμονες
Σε αυτό το πλαίσιο, σε κάθε ευκαιρία που τους δίνεται οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη διασπορά του φονικού ιού ανάμεσα στους νέους.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος σημείωσε πως «κάθε εβδομάδα πλέον είναι κρίσιμη. Πρέπει να γίνει υλοποίηση των μέτρων και από την πολιτεία και από εμάς προκειμένου να δούμε ύφεση η οποία θα φανεί έπειτα από δέκα μέρες, είπε και πρόσθεσε ότι το νόσημα έχει πλέον περάσει στους νέους. Φοβάμαι ότι θα δούμε και άλλα βαριά περιστατικά» σημείωσε σχολιάζοντας το περιστατικό της 17χρονης.
«Και οι νέοι έχουν κοινή λογική και μπορούν να καταλάβουν ότι επιστρέφοντας από διακοπές μπορεί να φέρουν τον επικίνδυνο ιό που μπορεί να μην βλάψει τους ίδιους ωστόσο μπορεί να βλάψει τους δικούς τους, για αυτό πρέπει να αυτοπεριοριστούν (….) Αν θέλουν να κάνουν τεστ πρέπει να το κάνουν έπειτα από πέντε μέρες από την επιστροφή τους, ώστε να μεσολαβεί ο χρόνος επωάσεως σε περίπτωση που έχουν κολλήσει κάτι στο πλοίο ή οπουδήποτε» συμπλήρωσε.
Από την πλευρά της, μιλώντας στο MEGA η καθηγήτρια πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου, σχολιάζοντας την περίπτωση της 17χρονης που νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας τόνισε πως: «είχαμε πει από την αρχή της επιδημίας ότι δεν υπάρχει κάποια ηλικία που είναι προστατευμένη, η οποία δεν υπάρχει περίπτωση να νοσήσει. Όλοι νοσούν, ακόμα και τα παιδιά».
Νέο μήνυμα Μητσοτάκη στους εκδρομείς: Στην επιστροφή προσέχουμε διπλά – Σταματάμε τη διασπορά
Το δικό του μήνυμα έστειλε χθες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θυμίζοντας τη σημαντικότητα τήρησης των μέτρων, σε μια περίοδο που τα κρούσματα σημειώνουν ιδιαίτερη άυξηση.
«Μπορεί για λίγο να αψήφησες τα μέτρα προστασίας και να ξέχασες τον κοροναϊό. Κάνε όμως έστω και τώρα τη διαφορά: μην γίνεις υπεύθυνος για το επόμενο κρούσμα. Μετά την επιστροφή, προσέχουμε διπλά και σταματάμε εδώ τη διασπορά: μοιραζόμαστε αναμνήσεις, όχι τον ιό» έγραψε στο twitter ο πρωθυπουργός.
Σε αυτό το πλαίσιο έχουν ήδη αρχίσει να διενεργούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα λιμάνια για εκείνους που επιστρέφουν από διακοπές στα νησιά.
Νέα μέτρα αν δεν μειωθούν τα κρούσματα
Σήμερα εξάλλου, θα διεξαχθεί νέα τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τους αρμόδιους Υπουργούς εξαιτίας της συνεχούς αύξησης των κρουσμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται μέσα στην εβδομάδα αν δεν τηρηθούν τα υπάρχοντα μέτρα, να υιοθετηθούν νέα πιο αυστηρά στα επίπεδα εκείνων του περασμένου Μάη.
Στο «κόκκινο» η Αττική
Μετά και τα χθεσινά στοιχεία για τον αριθμό των κρουσμάτων, στο «κόκκινο» βρίσκεται για μια ακόμα μέρα Αττική, στην οποία εντοπίστηκαν τα 73 από τα 217 νέα κρούσματα κοροναϊού που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας. Στη δεύτερη θέση, με μειωμένο αριθμό κρουσμάτων, παραμένει η Θεσσαλονίκη, η οποία μετράει 37 κρούσματα.
Επίσης, σταθερά μειωμένα παρουσιάζονται τα εισαγόμενα κρούσματα, τα οποία είναι μόλις 18.
Ακόμα αξίζει να σημειωθεί πως από τα 199 εγχώρια κρούσματα, τα 21 συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ τα 16 με γνωστές συρροές.
Αρνητικό ρεκόρ τον Αύγουστο
Πολύ ανησυχητικά είναι και τα τελευταία στοιχεία των κρουσμάτων, καθώς μόλις την τελευταία βδομάδα είχαμε 1489 κρούσματα συνολικά.
Πιο συγκεκριμένα:
Στις 10 Αυγούστου είχαμε 126,
11/8 196, κρούσματα
12/8 262, κρούσματα
13/8 204 κρούσματα
14/8 254 κρούσματα
15/8 230 κρούσματα
16/8 217 κρούσματα
Με βάση τα συγκριτικά στοιχεία
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 7
ΜΑΡΤΙΟΣ 1.307
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 1.277
ΜΑΙΟΣ 326
ΙΟΥΝΙΟΣ 492
ΙΟΥΛΙΟΣ 1.068
1-9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1.146
10 – 16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1.489
Βάσει των αριθμών, το πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου είχαμε 2.635 κρούσματα
Τον Μάρτιο 2020 που είχαν αρχίσει να λαμβάνονται τα πρώτα μέτρα είχαμε 1.307 κρούσματα.
Σε αυτό το πλαίσιο οι επόμενες 14 ημέρες του μήνα θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες, αφού αναμένεται να δούμε και τα αποτελέσματα των τελευταίων μέτρων.
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.