Ο κοροναϊός εξαπλώνεται και εκτός Αττικής
Συνεχίζει να εξαπλώνεται ο κοροναϊός στη χώρα και οι λοιμωξιολόγοι βρίσκονται μπροστά σε νέο πονοκέφαλο καθώς κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει τους επόμενους μήνες.
Την ίδια στιγμή, ο φόβος εισόδου περισσότερων περιοχών στο επίπεδο 4 Aυξημένου Kινδύνου στο Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας είναι πλέον έντονος.
Προς το παρόν στο επίπεδο αυτό βρίσκεται μόνο η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, γι’ αυτό και από την Παρασκευή βρίσκεται σε καθεστώς lockdown με τους πολίτες να υποχρεούνται να εφαρμόσουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Και δεν είναι μόνο τα τοπικά lockdown που ανησυχούν τις υγειονομικές αρχές αλλά είναι και ο χειμώνας καθώς παραμένει άγνωστο και τι θα γίνει με το εμβόλιο αλλά και αν θα υπάρχει δραματική αύξηση των κρουσμάτων. Το κρύο, λοιπόν, είναι αυτό που ανησυχεί τις αρχές καθώς όταν έρθει το κρύο ο κόσμος θα κλειστεί μέσα σε κλειστούς χώρους γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα διασποράς του κοροναϊού.
Άλλον έναν προβληματισμό που έχουν οι ειδικοί επιστήμονες αφορά στο «κοκτέιλ» κοροναϊού και γρίπης. Το πρόβλημα είναι πρωτόγνωρο σε παγκόσμιο επίπεδο βέβαια, καθώς φέτος θα συνυπάρχει ο ιός της γρίπης αλλά και ο κοροναϊός.
Το γεγονός αυτό προκαλεί φόβους καθώς θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεχωρίζουν τα περιστατικά των δύο ιών, δεδομένου ότι οι δύο ιοί προκαλούν περίπου τα ίδια συμπτώματα.
Ο κοροναϊός και η «μάχη» της χώρας
Την ίδια στιγμή, στην τεράστια μάχη που δίνει η χώρα απέναντι στην έξαρση της πανδημίας του κοροναϊού αναφέρθηκε το πρωί του Σαββάτου ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Σχολιάζοντας την μερική σταθεροποίηση των κρουσμάτων στην Αττική είπε ότι είναι εύθραυστη.
«Προφανώς, όσο δυσκολεύουν οι καιρικές συνθήκες και προχωράμε προς τον χειμώνα, άρα όσο οι πολίτες μας κλείνονται περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους που δεν αερίζονται καλά, που ο συγχρωτισμός μεγαλώνει, δυσκολεύουν οι συνθήκες», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.
Για αυτό, είπε μιλώντας στο Open, η προσπάθεια που κάνουμε είναι να μη μπούμε στον χειμώνα με κακά επιδημιολογικά δεδομένα. Βλέπω αυτήν τη στιγμή μία μερική σταθεροποίηση στην Αττική. Όμως, έχει δίκιο ο Γκίκας Μαγιορκίνης, που είπε ότι είναι εύθραυστη, που σημαίνει ότι έγκειται στη συμπεριφορά του καθενός μας το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στο λεκανοπέδιο.
Ανησυχία για νέα «lockdown» μετά την Κοζάνη
Ήδη τα τοπικά lockdown έχουν ήδη ξεκινήσει με αρχή την Κοζάνη ενώ ιδιαίτερα επιβαρυμένη είναι και η περιοχή των Ιωαννίνων. Μάλιστα, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος επισκέφτηκε σήμερα τόσο την Κοζάνη όσο και τα Ιωάννινα, χτύπησε καμπανάκι για ευλαβική τήρηση των μέτρων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως «η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη, υπάρχει η επιδημιολογική πίεση, καθώς βρισκόμαστε πολύ μακριά αλλά και πολύ κοντά στο επόμενο επίπεδο».
Επίσης, περιοχές όπως Καστοριά, Θεσσαλονίκη, Φθιώτιδα, Πέλλα είναι Περιφερειακές ενότητες όπου καταγράφονται μεγάλες ταχύτητες στην πορεία του κοροναϊού και οι οποίες παρακολουθούνται τις δύο τελευταίες εβδομάδες από την Πολιτική Προστασία και την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.
Πρόκειται για περιοχές που προβληματίζουν έντονα τους επιστήμονες και δεν αποκλείεται να υπάρξουν περιοριστικά μέτρα όπως αυτά που ισχύουν πλέον και στην Κοζάνη.
Στο μεταίχμιο μεταξύ του επιπέδου 3 και 4 στον χάρτη υγειονομικής προστασίας βρίσκονται τα Γιάννενα, με το ενδεχόμενο ενός τοπικού lockdown να πλησιάζει επικίνδυνα.
Η περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων είχε την τρίτη θέση σε αριθμό νέων κρουσμάτων, μετά τις περιφερειακές ενότητες Αττικής και Θεσσαλονίκης, ξεπερνώντας ακόμη και την Κοζάνη που είναι σε τοπικό lockdown από την Πέμπτη. Αγωνιά και για τη Θεσσαλονίκη όπου τα κρούσματα σύμφωνα με τη τελευταία ενημέρωση ήταν 63.
Η κατάσταση είναι κρίσιμη, λέει ο Χαρδαλιάς
Την ανησυχία του για την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν η Κοζάνη, αλλά και άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, όπως η Καστοριά, η Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα, εξέφρασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, εν μέσω του β’ κύματος της πανδημίας.
Παρότι ξεκαθάρισε ότι προς το παρόν δεν τίθεται ζήτημα επιβολής πρόσθετων περιοριστικών μέτρων, παραδέχθηκε ότι «η κατάσταση είναι κρίσιμη για όλη την χώρα», ενώ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες «να τηρήσουν με αυστηρότητα και ευλάβεια τα μέτρα που έχουν συστήσει οι επιδημιολόγοι».
«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήσουμε τις προσπάθειες που έχουμε κάνει να πάνε χαμένες. Ο ελληνικός λαός έχει αποδείξει ότι στις δύσκολες καταστάσεις έχει αντανακλαστικά» συνέχισε ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος βρέθηκε στην πόλη της Κοζάνης, μία ημέρα μετά την κήρυξη της Περιφερειακής Ενότητας σε κατάσταση συναγερμού (Κατηγορία 4).
Υπενθύμισε δε, ότι από την Κοζάνη ξεκίνησε το πρώτο κύμα του περασμένου Μαρτίου και «από την ίδια περιοχή διαπιστώνουμε ότι ξεκινά και η δεύτερη φάση της πανδημίας».
Πόλη «φάντασμα» η Κοζάνη
Ελάχιστοι κάτοικοι κυκλοφορούν στην Κοζάνη φορώντας αυστηρά τη μάσκα τους που είναι πλέον υποχρεωτική. Κι αυτό για να πάνε στο σούπερ μάρκετ ή στον φούρνο αφού τίποτα άλλο δεν είναι ανοιχτό.
Όλα τα εμπορικά καταστήματα, τα εστιατόρια και τα καφέ είναι κλειστά.
Οι μαθητές πηγαίνουν κανονικά στο σχολείο τηρώντας τα προβλεπόμενα μέτρα οι γονείς όμως ανησυχούν καθώς όπως λένε οι τάξεις είναι μικρές και οι μαθητές πολλοί.
O νέος επιδημιολογικός χάρτης της χώρας
Σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο χάρτη με το επιδημιoλογικό φορτίου του κοροναϊού αυτές είναι οι περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο.
Σε Κόκκινη περιοχή (επίπεδο 4) βρίσκεται η Κοζάνη.
Στις Πορτοκαλί περιοχές (επίπεδο 3) ανήκουν οι εξής περιοχές: Ανατολική Αττική, Αχαΐα, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κέα-Κύθνος, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Κοζάνη, Λέσβος, Μύκονος, Νήσων Αττικής, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Πέλλα, Σάμος, Τρίκαλα
Στις Κίτρινες περιοχές (επίπεδο 2) παραμένουν οι εξής περιοχές: Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Βοιωτία, Γρεβενά, Εύβοια, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κορινθία, Κως, Λακωνία, Μαγνησία, Νάξος, Ξάνθη, Πάρος, Πιερία, Πρέβεζα, Ροδόπη, Ρόδος, Φθιώτιδα, Φλώρινα, Χαλκιδική, Χίος.