Ακόμα ένα «ορφανό» κρούσμα του μεταλλαγμένου στελέχους του κοροναϊού εντοπίστηκε στην Ελλάδα σήμερα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για κρούσμα που ανησυχεί τους επιστήμονες της χώρας μας, αφού πρόκειται για ακόμα μια φορά ο ιός δεν σταμάτησε στα σύνορα της Ελλάδας, αλλά πέρασε και «κυκλοφόρησε» στην κοινότητα. Αυτό σημαίνει πως μπορεί κάλλιστα να έχουν μολυνθεί περισσότεροι άνθρωποι.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ και αυτό το κρούσμα εντοπίστηκε στην Αττική.
Έτσι λοιπόν, αυτό είναι το τρίτο «ορφανό» κρούσμα που εντοπίστηκε στην Ελλάδα, με τα δυο εξ αυτών να βρίσκονται στην Αττική και ένα στην Κρήτη. Φυσικά και σε αυτή την περίπτωση έχει ξεκινήσει η ιχνηλάτηση των επαφών του, προκειμένου να περιοριστεί πιθανή περαιτέρω διασπορά.
Συνολικά στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί 27 κρούσματα της μετάλλαξης του φονικού ιού, ωστόσο αυτά τα τρία «ορφανά» τρομοκρατούν τους ειδικούς.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα σήμερα, Σάββατο, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 605 νέα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 256 στην Αττική, με τους ειδικούς να προβληματίζονται με την εικόνα στο κέντρο της Αθήνας. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες έγιναν 30.966 τεστ (μοριακά και rapid).
Επιπλέον, 292 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ 24 ακόμη άνθρωποι κατέληξαν από τον φονικό ιό το τελευταίο 24ωρο και 5.622 από την αρχή της πανδημίας.
Συναγερμός και στο Βερολίνο
Την ίδια στιγμή, οι γερμανικές υπηρεσίες υγείας έθεσαν σε καραντίνα νοσοκομείο του Βερολίνου αφού 20 ασθενείς και μέλη του προσωπικού βρέθηκαν θετικοί στην μετάλλαξη του κοροναϊού. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η καραντίνα σημαίνει ότι το νοσοκομείο Χούμπολτ δεν θα δέχεται νέους ασθενείς.
Ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται ή εργάζονται στο νοσοκομείο Χούμπολτ και έχουν προσβληθεί από την παραλλαγή Β117 ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω τις επόμενες ημέρες, ανέφερε μια εκπρόσωπος της εταιρείας διαχείρισης των δημόσιων νοσοκομείων Vivantes.
Η μετάλλαξη «τρομοκρατεί» τους ειδικούς
Ο εντοπισμός του νέου στελέχους στην Ελλάδα φαίνεται να αποτελεί ακόμα έναν «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση, με το υπουργείο Υγείας μάλιστα να συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη και τους επιστήμονες να μιλούν όλο και πιο έντονα για ένα πιθανό 3ο κύμα του φονικού ιού.
Τις τελευταίες ημέρες γίνεται ιδιαίτερη αναφορά για τον μεταλλαγμένο κοροναϊό που φαίνεται να έχει επικρατήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο οποίος φαίνεται να μεταδίδεται πιο γρήγορα στους ανθρώπους. Η νέα μετάλλαξη, που εκτόξευσε τα κρούσματα του κοροναϊού στη Βρετανία φαίνεται πως είναι και πιο φονική, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής επιστημονικό σύμβουλο της βρετανικής κυβέρνησης, το ποσοστό θνησιμότητας από τον μεταλλαγμένο κοροναϊό είναι 30 έως 40% υψηλότερο από το αρχικό ιό.
Ο νέος κοροναϊός έχει ήδη εντοπιστεί στο Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ελλάδα, την Ολλανδία , Νορβηγία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία.
Μάλιστα, το πρώτο κρούσμα της βραζιλιάνικης μετάλλαξης του κοροναϊού κατέγραψαν οι γερμανικές αρχές στο κρατίδιο της Έσσης σε ασυμπτωματικό ασθενή που επέστρεψε από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής την περασμένη Πέμπτη.
Με την ανησυχία που προκαλούν οι εξαιρετικά μολυσματικές μεταλλάξεις να αυξάνεται, το Βερολίνο δεν σχεδιάζει να χαλαρώσει τα μέτρα του lockdown παρόλο που τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται επιβράδυνση στο ρυθμό εξάπλωσης του ιού.
Τι λένε οι επιστήμονες
Για τις μεταλλάξεις μίλησε στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο ο καθηγητής Μικροβιολογίας πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
«Όλοι οι ιοί καθώς πολλαπλασιάζονται υφίστανται μεταλλαγές, μικροαλλαγές στο RNA τους. Οι κλώνοι που θα επικρατήσουν είναι αυτοί που μεταδίδονται ευκολότερα. Έχουν εμφανιστεί 2-3 τέτοιες μεταλλάξεις που φαίνεται ότι όντως μεταδίδονται ευκολότερα και έχουν επικρατήσει. Το ότι μεταδίδονται ευκολότερα δε σημαίνει ότι έχουν και μεγαλύτερη θνητότητα. Μάλλον αντίθετα πάει αυτό. Εχτές ανακοινώθηκε από τους Βρετανούς ότι φοβούνται ότι έχει και μεγαλύτερη θνητότητα.
Δεν έχει αποδειχτεί ακόμα. Είναι πάντως λογικό να επικρατούν μεταλλάξεις που μεταδίδονται ευκολότερα. Είναι λάθος να απομονώνουμε αυτούς που έχουν μετάλλαξη. Καλό είναι να χαρτογραφήσουμε αν η μετάλλαξη είναι στην Ελλάδα και πόσο γρήγορα μεταδίδεται, και να καθυστερήσουμε την είσοδό της. Το εμβόλιο την καλύπτει τη μετάλλαξη προς το παρόν. Αλλά αν η μετάλλαξη επικρατήσει στην Ελλάδα πρέπει να το ξέρουμε για να δούμε πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί, να γίνει προγραμματισμός τους» ανέφερε ο κ. Βατόπουλος.
Ξεκάθαρος ήταν ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος, σχετικά με τις μεταλλάξεις του κοροναϊού.
Ο κ. Καπραβέλος τόνισε πως αν αρθούν κι άλλα μέτρα τώρα, τότε είναι δεδομένο ένα τρίτο κύμα της πανδημίας.
Ένα κύμα που θα είναι καταστροφικό, αφού τα νοσοκομεία δεν αντέχουν. Ανέφερε επίσης πως οι συνωστισμοί που παρατηρούνται στα μαγαζιά που άνοιξαν τρομάζουν τους επιστήμονες. Όπως είπε, έτσι την πάθαμε τον Οκτώβρη του 2020, όπου ο κόσμος ήταν χαλαρός και τελικά είχαμε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Ανησυχητικά ήταν ωστόσο και τα όσα είπε για τη μετάλλαξη του κοροναϊού. Όπως υποστήριξε, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο ιός θα έχει συνεχείς μεταλλάξεις και δεν πρόκειται για ησυχάσουμε ποτέ από αυτόν, γι αυτό χρειάζεται συνεχής εγρήγορση.
Μαγιορκίνης: Σχετικά με τα στοιχεία αυξημένης θνητότητας του βρετανικού στελέχους
Στη μετάλλαξη και τα στοιχεία περί αυξημένης θνητότητας αναφέρθηκε και ο Γκίκας Μαγιορκίνης με ανάρτησή του στο Facebook.
«Σχετικά με τα στοιχεία αυξημένης θνητότητας του βρετανικού στελέχους. Υπάρχει μία σειρά προκαταρτικών μελετών στο Ην. Βασίλειο που δείχνει μέτρια αύξηση της πιθανότητας θανάτου (κατά περίπου 30%) για άτομα που είχαν έλλειψη του γονίδιου S στην PCR (συμβατή με το μεταλλαγμένο στέλεχος) σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν αυτή την έλλειψη».
«Τα δεδομένα όπως αναγνωρίζουν και οι ερευνητές ωστόσο έχουνε πάρα πολλές ελλείψεις και συνεπώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να ερμηνευθούν τα αποτελέσματα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι απαιτούνται μεγάλες μελέτες με σωστό σχεδιασμό για να δοθούν με σιγουριά απαντήσεις σε τόσο σημαντικά ερωτήματα» συμπληρώνει.
Στη συνέχεια παραθέτει τα υπέρ και τα κατά των στοιχείων σχετικά με την υπόθεση της αυξημένης θνητότητας:
Υπέρ: 3 προκαταρτικές μελέτες με παρόμοιο σχεδιασμό δείχνουν μέτρια αύξηση θνητότητας
Υπέρ: η αύξηση της θνητότητα σε αυτές τις μελέτες φαίνεται ότι είναι η ίδια για όλες τις ηλικιακές ομάδες
Κατά: οι μελέτες δεν είναι ανεξάρτητες, και οι 3 χρησιμοποιούν τα ίδια δεδομένα με τις ίδιες ελλείψεις, αδυναμίες και περιορισμούς
Κατά: η πιθανότητα θανάτου εντός των νοσοκομείων μεταξύ ατόμων με τη μετάλλαξη και χωρίς τη μετάλλαξη δεν τροποποιείται. Να σημειωθεί ότι αυτές οι μελέτες δεν «υποφέρουν» από τις αδυναμίες που έχουν οι προηγούμενες μελέτες διότι τα ενδονοσοκομειακά δεδομένα έχουν πολύ καλύτερη ποιότητα.
Κατά: η πιθανότητα να εισαχθεί στο νοσοκομείο κάποιος δεν φαίνεται να αυξάνεται με τη μετάλλαξη. Συνεπώς αν δεν αυξάνεται η πιθανότητα να μπει κάποιος στο νοσοκομείο και δεν αυξάνεται η πιθανότητα να πεθάνει κάποιος στο νοσοκομείο (δείτε πιο πάνω) η συνολική θνησιμότητα δεν θα έπρεπε να επηρεάζεται.
Σχετικά με την αυξημένη μεταδοτικότητα του βρετανικού στελέχους και κατά πόσο αυτή οφείλεται στις βιολογικές ιδιότητες του στελέχους έχει δηλώσεις μου στην έντυπη έκδοση των Παραπολιτικών.