Κοροναϊός: Φόβοι ότι το κύμα κοροναϊού θα γίνει «τσουνάμι» – Έκτακτη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας
Τις τελευταίες ημέρες, η αύξηση των κρουσμάτων και η εκτόξευση των νοσηλειών έχει χτυπήσει καμπανάκι στους ειδικούς, με αρκετούς να μιλούν για την ανάγκη να επανέλθει η μάσκα σε ορισμένους χώρους, ώστε να σταματήσει η διασπορά του ιού
Συναγερμός για την αύξηση των κρουσμάτων, των νοσηλειών αλλά και των θανάτων έχει σημάνει στον ΕΟΔΥ ο οποίος προχωρά σήμερα στις 10:30 το πρωί σε έκτακτη ενημέρωση σχετικά με την πορεία της πανδημίας.
Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, καταγράφηκαν πάνω από 11.000 νέες μολύνσεις και 26 θανάτους, ενώ οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 98.
Συγκεκριμένα, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 11.629. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.719.839 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 48.6% άνδρες.
Κρούσματα παντού
Τις τελευταίες ημέρες, η αύξηση των κρουσμάτων και η εκτόξευση των νοσηλειών έχει χτυπήσει καμπανάκι στους ειδικούς, με αρκετούς να μιλούν για την ανάγκη να επανέλθει η μάσκα σε ορισμένους χώρους, ώστε να σταματήσει η διασπορά του ιού.
Δεν είναι λίγοι άλλωστε αυτοί που προειδοποιούν για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων έως και τα 25.000 το επόμενο διάστημα με δεδομένο ότι ακόμη δεν έχει φύγει το μεγάλο κύμα των εκδρομέων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν με προσοχή το νέο κύμα στο οποίο κυριαρχούν οι υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον, ενώ η κυβέρνηση επιμένει να δηλώνει ότι δεν προσανατολίζεται στη λήψη μέτρων, ούτε τοπικού χαρακτήρα, σε ότι αφορά στην αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού.
«Φωνές» για λήψη μέτρων
Ορισμένοι ειδικοί ωστόσο, ζητούν να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να μην εξελιχθεί σε «τσουνάμι», το 6ο κύμα που είναι σε εξέλιξη. Οι επιστήμονες συμφωνούν σε κάθε περίπτωση ότι η κορύφωση του νέου κύματος είναι καθ’ οδόν και θα έχει φτάσει στα μέσα Ιουλίου και στην Ελλάδα και ενώ ακόμα δεν θα έχει κορυφωθεί το τουριστικό κύμα.
Όπως ανέφερε στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης υπάρχει σημαντική αύξηση στο ιικό φορτίο. Αναφερόμενος στην Όμικρον 4 και 5 που όπως είπε έχουν επικρατήσει στη χώρα μας, ανέφερε ότι «δίνουν» πιο σοβαρά συμπτώματα από την Όμικρον 2 ενώ σημείωσε προκαλούν επαναμολύνσεις της τάξης του 30%.
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, από την πλευρά της μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο» υπογράμμισε την ανησυχία των ειδικών για το γεγονός ότι οι νέες μεταλλάξεις κοροναϊού, προκαλούν σοβαρότερα συμπτώματα.
«Είναι δύσκολη κατάσταση, δεν είναι μόνο οι μεγάλοι αριθμοί των κρουσμάτων, σε αντιστοιχία με μικρό αριθμό τεστ, εκείνο που απασχολεί περισσότερο είναι οι αριθμοί περιστατικών ανά 100.000 κατοίκους, που είναι υπερβολικά υψηλοί. Το ίδιο ισχύει και για τον γενικό δείκτη θετικότητας, την προηγούμενη εβδομάδα δεν έπεσε κάτω από το 10 ούτε μία μέρα, ωστόσο είχαμε λίγα τεστ. Εκείνο που αρχίζει και μας ανησυχεί είναι ότι τα συμπτώματα των νέων μορφών, προκαλούν σοβαρότερα συμπτώματα, υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, βήχα και αναπνευστικά προβλήματα», ανέφερε αρχικά.
Κιούμης: Πενταπλάσιος ο αριθμός των κρουσμάτων από αυτά που καταγράφονται
Αναφερόμενος στον πραγματικό αριθμό των μολύνσεων ο καθηγητής πνευμονολογίας στο ΑΠΘ, Ιωάννης Κιούμης, ανέφερε στην ΕΡΤ ότι είναι πενταπλάσιος από αυτόν που ανακοινώνεται.
«Οι λοιμώξεις που καταγράφονται είναι ένα κλάσμα των πραγματικών λοιμώξεων που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στη χώρα. Να υπολογίζετε ότι αυτό το νούμερο θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί με έναν παράγοντα που θα πρέπει να είναι ένα 3 ή 4 ή 5, καμιά φορά και περισσότερο.
Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 2.197 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 179.876(4.6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).
Τα σχόλια είναι κλειστά.