Κοροναϊός – Η επιστροφή από τα νησιά τρομάζει τους ειδικούς – Ανησυχία για την πίεση στο ΕΣΥ

Ημερομηνία:

Αυτό που εγείρει -σε πρώτη φάση- έντονο φόβο είναι το κύμα επιστροφής των εκδρομέων από τα νησιά, το οποίο ενδέχεται να επιβαρύνει κι άλλο την επιδημιολογική εικόνα, εξ ου και οι ειδικοί απευθύνουν εκκλήσεις στους ταξιδιώτες για την τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων
Επιβαρυμένη συνεχίζει να είναι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας προκαλώντας ανησυχία ενόψει του φθινοπώρου, καθώς οι εκτιμήσεις -όχι μόνο για τα κρούσματα κοροναϊού αλλά και την πίεση που θα δεχτεί το Σύστημα Υγείας- δεν είναι αισιόδοξες, στον απόηχο μάλιστα του θανάτου του πρώτου πλήρως εμβολιασμένου στην Ελλάδα.

Παρότι βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, για μία ακόμη ημέρα (σ.σ. χθες) καταγράφηκαν πάνω από 3.000 νέες μολύνσεις, ενώ εκείνο που προκαλεί έντονη ανησυχία είναι η εικόνα που υπάρχει στα νησιά.

Αυτό που εγείρει -σε πρώτη φάση- έντονο φόβο είναι το κύμα επιστροφής των εκδρομέων από τα νησιά, το οποίο ενδέχεται να επιβαρύνει κι άλλο την επιδημιολογική εικόνα, εξ ου και οι ειδικοί απευθύνουν εκκλήσεις στους ταξιδιώτες για την τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων.

Τα «κόκκινα νησιά»
Νησιά της χώρας είναι πλέον ένα βήμα πριν από το «κόκκινο» λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, ήδη σε Ζάκυνθο, Χανιά και Ηράκλειο Κρήτης εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα, ενώ στην Κρήτη παρατηρείται έντονη πίεση στο σύστημα υγείας από το τέταρτο κύμα.

Είναι ενδεικτικό ότι από τη Δευτέρα έως την Πέμπτη, από τα 13.856 κρούσματα που καταγράφηκαν σε όλη τη χώρα, τα 1.968 (14,2%) εντοπίστηκαν στην Κρήτη και 2.006 (14,5%) στα υπόλοιπα νησιά της χώρας. Στο δε πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου, την Τετάρτη, από τις 27 κλίνες ΜΕΘ, καλυμμένες ήταν οι 25. Στις 14 εξ αυτών νοσηλεύονταν ασθενείς με COVID-19.

Επίσης, η Πάρος έχει δείκτη θετικότητας 4,65%, η Τήνος 2,85% και η Νάξος 5,32%. Πρόκειται για τα νησιά που όπου έγινε το μεγαλύτερο προσκύνημα για τη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Παράλληλα, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, νησιά όπως η Μύκονος και η Ικαρία, καταγράφουν υψηλή θετικότητα, με την αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού να είναι αντίστοιχα 266.43 και 101.19.

«Ίσως μέτρα και σε άλλα νησιά»
«Υπάρχει ανησυχία για την τήρηση των μέτρων στο κομμάτι της νυχτερινής διασκέδασης που επιβαρύνει την επιδημία σε αυτή τη φάση. Όσοι πάνε στα νησιά αυτή την περίοδο και σε κάθε άλλο τουριστικό προορισμό πρέπει να προσέξουν την νυχτερινή διασκέδαση. Είναι η δραστηριότητα που κινδυνεύει κανείς να κολλήσει περισσότερο» δήλωσε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο «αν κάποιος δεν είναι εμβολιασμένος, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός από όπου και αν γυρίσει. Δεν είναι τα νησιά φορείς του ιού αλλά οι δραστηριότητες. Και πρέπει κανείς να είναι δέκα φορές πιο προσεκτικός όταν γυρίσει σπίτι του αν ο ίδιος ή οι γονείς του δεν είναι εμβολιασμένοι».

Ο καθηγητής μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δούμε περιοριστικά μέτρα για τον κοροναϊό και σε άλλα νησιά.

Αυτοδιαγνωστικό τεστ και απομόνωση
Για την αποτροπή μιας χειρότερης εξέλιξης στο επιδημιολογικό κομμάτι τις επόμενες ημέρες, οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή όσων επιστρέφουν από τις διακοπές τους να τηρούν πιστά τις οδηγίες για διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ πριν μπουν στο πλοίο της επιστροφής, ειδικά όταν στο περιβάλλον τους υπάρχουν άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Οταν φθάσουν στη «βάση» τους, θα πρέπει να ελαχιστοποιήσουν για μία εβδομάδα τις επαφές τους και να κάνουν δύο αυτοδιαγνωστικά τεστ, δύο και πέντε ημέρες μετά το ταξίδι του γυρισμού, και φυσικά να λαμβάνουν όλα τα μέτρα αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού, όπως είναι η αποφυγή συγχρωτισμού, η σωστή χρήση μάσκας, η υγιεινή των χεριών.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Θ. Βασιλακόπουλος, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ ανέφερε πως «δυστυχώς δεν είναι όλοι εμβολιασμένοι, γι’ αυτό χρειάζεται πολλή προσοχή» και έκανε έκκληση να τηρούνται τα μέτρα και να τηρούνται οι αποστάσεις.

Επεσήμανε, δε, ότι η αυξητική πορεία δεν μπορεί εύκολα να μεταστραφεί. «Έχουμε χάσει νέους ανθρώπους. Όλοι μας πρέπει να κατανοήσουμε ότι δε μπορούμε να πάρουμε τη ζωή μας πίσω και να ξεφαντώνουμε όπως θα θέλαμε αν δεν εμβολιαστούμε. Είναι στο χέρι μας να πάρουμε πίσω τις ζωές μας, αλλιώς δεν υπάρχει ασφαλείς τρόπος λειτουργίας της κοινωνίας και θα πηγαίνουμε συνεχώς σε αυξημένο αριθμός κρουσμάτων».

Ανέφερε, επίσης, πως πέρσι χωρίς τα εμβόλια υπήρχε περισσότερος έλεγχος σε σχέση με φέτος που παρατηρείται χαλάρωση. Όπως είπε χαρακτηριστικά, είμαστε στη μέση του καλοκαιριού, με τις υψηλότερες θερμοκρασίες και έχουμε τόσα πολλά κρούσματα.

Aπό την πλευρά του, ο Νίκος Καπράβελος, διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», προειδοποίησε: «Με την επιστροφή όλων αυτών που είναι σε τουριστικές περιοχές τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν 5.000 και 10.000 και να δείτε νούμερα διασωληνωμένων και θανάτων που δεν τα έχουμε δει μέχρι τώρα».

Επιβεβαιώνονται τα προγνωστικά μοντέλα
Με βάση τα προγνωστικά μοντέλα, τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι τώρα, δεν θα αργήσουμε να δούμε και 5.000 κρούσματα, καθώς «περιμένουμε τις επίμενες ημέρες να συνεχίσει να αυξάνεται» ο αριθμός τους, δήλωσε στο MEGA ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ.

Αύξηση κρουσμάτων συνεπάγεται με αύξηση των διασωληνώσεων «και θα είναι πιο γρήγορη από το τελευταίο διάστημα αφού θα αλλάξει η ηλιακή διαστρωμάτωση των νοσούντων».

Η πίεση στο σύστημα υγείας δεν θα φανεί άμεσα, ωστόσο από τον Οκτώβρη μπορεί να δούμε εικόνες του 2ου κύματος στα νοσοκομεία. «Το πρόβλημα θα υπάρξει αν δεν έχουμε περιοριστικά μέτρα. Τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ δύσκολα αν δεν έχουμε εμβολιαστεί».
politika-kritis-header-ad
Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Αλέξανδρος Ωνάσης: Το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα που...

Το δυστύχημα του Αλέξανδρου σηματοδότησε την αρχή της τραγωδίας...

«Έφυγε» και ο Βασίλης Αλεξούδης

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 66 ετών άφησε...

Αλέξανδρος Ωνάσης: Το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα που...

Το δυστύχημα του Αλέξανδρου σηματοδότησε την αρχή της τραγωδίας...

«Έφυγε» και ο Βασίλης Αλεξούδης

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 66 ετών άφησε...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-header-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ξενοδοχεία: Πρωτιά της Ελλάδας στις αξιολογήσεις στη Μεσόγειο

Τι αποκαλύπτει μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ για τα ξενοδοχεία -...

Αλέξανδρος Ωνάσης: Το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα που έκλεψε τη ζωή του χρυσού κληρονόμου

Το δυστύχημα του Αλέξανδρου σηματοδότησε την αρχή της τραγωδίας...

«Έφυγε» και ο Βασίλης Αλεξούδης

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 66 ετών άφησε...