Κοροναϊός: Ένας Έλληνας μεταξύ των Ευρωπαίων επιβατών της πτήσης από Κίνα προς Γαλλία

Ένας Έλληνας βρίσκεται μεταξύ των επιβατών που ταξιδεύουν από Κίνα προς Γαλλία.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, στο αεροπλάνο που αναμένεται να φτάσει στη Γαλλία, επιβαίνει και ένας Έλληνας πολίτης, που έρχεται από την Γουχάν. Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των διπλωματικών προσπαθειών του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για την επιστροφή των τριών Ελλήνων πολιτών που, όπως είχε γνωστοποιηθεί, είχαν τεθεί σε κατάσταση καραντίνας στη Γουχάν. Με την άφιξή του, θα γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαδικασία επαναπατρισμού του

Το δεύτερο αεροπλάνο με ευρωπαίους πολίτες
Σημειώνεται πως αυτό είναι το δεύτερο αεροπλάνο που μεταφέρει Ευρωπαίους πολίτες από την Κίνα σύμφωνα με τη νομαρχία της Μπους-ντι- Ρον.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή από τις Βρυξέλλες, το αεροσκάφος αυτό μεταφέρει Γάλλους και άλλους Ευρωπαίους πολίτες, ανάμεσά τους και εννέα Βέλγους, καθώς και όπως φαίνεται έναν Έλληνας και αναμένεται να προσγειωθεί στη στρατιωτική βάση Ιστρ στην Μπους-ντι- Ρον, όπου θα αποβιβαστούν οι Γάλλοι πολίτες.

Το βελγικό πρακτορείο Belga μετέδωσε ότι το αεροπλάνο απογειώθηκε τη νύκτα του Σαββάτου προς Κυριακή από την Ουχάν, την κινεζική πόλη που θεωρείται επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού.

Μετά τη Γαλλία το αεροπλάνο θα συνεχίσει την πορεία του ως το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μέλσμπρουκ, κοντά στις Βρυξέλλες, όπου θα αποβιβαστούν εκτός από τους Βέλγους, 11 Δανοί, 23 Ολλανδοί, 5 Τσέχοι και δύο Σλοβάκοι.

Σύμφωνα με το Belga, τους ξένους πολίτες θα αναλάβουν οι διπλωματικές αρχές των χωρών τους.

Ένα πρώτο αεροπλάνο με επαναπατρισθέντες από την Κίνα, στην πλειονότητά τους Γάλλους, έφτασε την Παρασκευή στην Ιστρ. Οι επιβάτες έχουν τεθεί σε καραντίνα σε ένα θέρετρο διακοπών κοντά στη Μασσαλία. Δύο εξ αυτών, που παρουσίαζαν συμπτώματα μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό, διακομίστηκαν αμέσως στο νοσοκομείο και τα τεστ στα οποία υποβλήθηκαν ήταν αρνητικά.

Εγκλωβισμένοι τρεις Έλληνες στην Κίνα – Αγώνας δρόμου για την επιστροφή τους
Στο μεταξύ εγκλωβισμένοι παραμένουν τρεις Έλληνες πολίτες οι οποίοι βρίσκονται στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, την επαρχία όπου βρίσκεται η πόλη Ουχάν – το επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο in.gr ότι οι τρεις Έλληνες είναι καλά στην υγεία τους και βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την ελληνική πρεσβεία στην Κίνα. Με τη σειρά του, το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε συντονισμό με τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έτσι ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί να επαναπατριστούν το συντομότερο δυνατόν.

Οι τρεις Έλληνες, ένας μόνιμος κάτοικος και δύο που βρέθηκαν στην περιοχή για επαγγελματικούς λόγους, παραμένουν εγκλωβισμένοι καθώς οι κινεζικές Αρχές δεν επιτρέπουν την προσέγγιση κανενός μεταφορικού μέσου στην επαρχία Χουμπέι.

Ένας εξ αυτών βρίσκεται αρκετά κοντά στην Ουχάν, ενώ οι άλλοι δύο βρίσκονται σε πολλές που απέχουν εκατοντάδες χιλιόμετρα από την πόλη από όπου ξέσπασε ο κοροναϊός.

Σημειώνεται ότι στην Ουχάν βρίσκεται και το μόνο αεροδρόμιο της επαρχίας Χουμπέι, από το οποίο έχουν απαγορευτεί όλες οι προγραμματισμένες πτήσεις και πραγματοποιούνται μόνο έκτακτες.

Το γεγονός αυτό δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων, καθώς ακόμη και αν οι κινεζικές Αρχές δώσουν το «πράσινο φως» για να μεταφερθούν οι τρεις Ελληνες με ασφάλεια στο αεροδρόμιο, θα πρέπει στη συνέχεια να βρεθεί θέση στις πτήσεις επαναπατρισμού, οι οποίες είναι πολύ λίγες.

Το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά την υπόθεση και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για του Έλληνες πολίτες.

Σημειώνεται πως το in.gr επικοινώνησε με Έλληνα που εργάζεται στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος περιέγραψε την κατάσταση ως «δύσκολη». Στους δρόμους της αχανούς πόλης επικρατεί «νέκρα», ενώ η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι σχεδόν υποχρεωτική.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού στο Χονγκ Κονγκ έχουν φτάσει τα 12, με τις αρχές να συστήνουν – αλλά να μην έχουν απαγορεύσει ακόμη – τα ταξίδια σε άλλα μέρη της Κίνας.

Συνολικά στην Κίνα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ζούν 600 με 800 Έλληνες. Από αυτούς οι περισσότεροι είναι επιχειρηματίες, στελέχη εταιρειών, φοιτητές και καθηγητές.

Επαναπατρισμοί Ευρωπαίων
Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που προσπαθεί να επαναπατρίσει τους πολίτες της από την Κίνα, μετά την έξαρση του φονικού ιού.

Συνολικά, ευρωπαϊκά κράτη σχεδιάζουν να επαναπατρίσουν περίπου 600 ανθρώπους.

«Συνεργαζόμαστε ενεργά» με τις κινεζικές αρχές για να επαναπατρίσουν πολίτες από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Λετονία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία και τη Βρετανία, δήλωσε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση κρίσεων, Γιάνες Λερνάτσιτς.

Τα σχόλια είναι κλειστά.