Η μάχη κατά του κοροναϊού αναμένεται να κριθεί μέσα στον Απρίλη καθώς τότε θα έχουν οι οι λοιμωξιολόγοι μία ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας και κατά πόσον τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας, έχουν αποδώσει.
Πρωταρχικός στόχος του κυβερνητικού επιτελείου, του υπουργείου Υγείας και της ειδικής ομάδας των λοιμωξιολόγουν που μελετούν καθημερινά διεθνή πρωτόκολλα για την διασπορά του ιού, είναι να αρχίσει σταδιακά η ανάσχεση της διασποράς του κοροναϊού στην Ελλάδα.
Πρώτον για να μην κινδυνέψουν και άλλες ανθρώπινες ζωές και κατ΄ επέκταση για να αντέξει το σύστημα Υγείας που δοκιμάζεται εν μέσω μίας πρωτοφανούς υγειονομικής βόμβας.
Τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι ναι μεν υπάρχει μία αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα (σ.σ τουλάχιστον όσο αφορά τα επιβεβαιωμένα καθώς ο συνολικός αριθμός εκτιμάται ότι μπορεί να «αγγίζει» και τα 10.000) και μία σταδιακή αύξηση των νεκρών, ωστόσο δε φαίνεται να έχει ξεφύγει η κατάσταση, τουλάχιστον αν συγκρίνουμε την πορεία εξέλιξης του ιού στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Μεγάλη Βρετανία.
Τι δείχνει η πορεία εξάπλωσης του ιού στην Ελλάδα
Σύμφωνα με την τελευταία χθεσινή ενημέρωση από τον Σωτήρη Τσιόδρα, τα νέα κρούσματα ανήλθαν σε 71 αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στα 695, ενώ την ίδια στιγμή νοσηλεύονται 114 ασθενείς εκ των οποίων διασωληνωμένοι είναι οι 35.
Αυτό άλλωστε είναι και το σημείο «κλειδί» για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα αλλά και για το κατά πόσο θα αντέξει ακόμη το σύστημα Υγείας το οποίο έτσι κι αλλιώς αντιμετωπίζει παθογένειες ετών με ελλείψεις σε υποδομές και ιατρικό προσωπικό.
Αναφορικά με τη μαύρη λίστα των νεκρών, μετά και τον θάνατο δύο ακόμη ατόμων που γνωστοποιήθηκαν σήμερα, Τρίτη, ο αριθμός ανέβηκε στους 19.
Με τα κρούσματα του κοροναϊού να έχουν ξεπεράσει παγκοσμίως τα 350.000, είναι πλέον δυνατόν να γίνουν κάποιες συγκρίσεις σε σχέση με το πόσο ραγδαία είναι η εξάπλωση της μόλυνσης σε κάθε χώρα.
Οι Financial Times συγκέντρωσαν τα δεδομένα από κάθε χώρα και τα προβάλλουν σε ένα διάγραμμα. Σύμφωνα με αυτό το διάγραμμα φαίνεται ότι η Ελλάδα μέχρι στιγμής παρουσιάζει καλή εικόνα.Αν και στην αρχή ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων είναι απότομος, πιο μετά σταθεροποιείται σε σχέση με χώρες της δυτικής Ευρώπης.
Μόσιαλος: «Πάμε καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες»
Για εικόνα ελεγχόμενης διασποράς και ήπιου φόρτου του συστήματος υγείας μίλησε από την πλευρά του ο καθηγητής του βρετανικού πανεπιστημίου LSE, Ήλιας Μόσιαλος, αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελλάδας.
Σε ανάρτησή του στο Facebook έγραψε, μεταξύ άλλων, ότι τα στοιχεία δείχνουν πως πάμε καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες με βάση τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τους νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ.
Για την ώρα, στην Ελλάδα – όπως είπε – έχουμε μια εικόνα ελεγχόμενης διασποράς και ήπιου επιπλέον φόρτου του συστήματος υγείας. Και τα στοιχεία δείχνουν πως πάμε καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες με βάση τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τους νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ.
Η «χαρτογράφηση» κρουσμάτων
Κατά τα λοιπά θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη, όλοι άνδρες εκτός από μία γυναίκα, με το 74% αυτών να έχει υποκείμενο σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Από το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας, το 56% είναι άνδρες, ενώ το 25% άνω των 65 ετών.
Τα περισσότερα κρούσματα στην Ελλάδα καταγράφονται σε 28 περιφερειακές ενότητες σε όλη τη χώρα, με τα περισσότερα στην Αττική.
Εως 10.000 άτομα έχουν προσβληθεί στην Ελλάδα
Ο κ. Τσιόδρας μιλώντας χθες, στους δημοσιογράφους εκτίμησε ότι με βάση τα επιστημονικά δεδομένα περίπου 8 έως 10.000 άτομα έχουν προσβληθεί στη χώρα μας από τον κοροναϊό ενώ τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της εφαρμογής των σκληρών μέτρων που έχουν παρθεί από την κυβέρνηση προκειμένου να μπορέσει να υπάρξει ανάσχεση εξάπλωσης του ιού.
Πότε θα υπάρξει ύφεση
Τη δική του οπτική για την εξέλιξη της πανδημίας έδωσε μέσω του MEGA ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας.
Όπως τόνισε αν η Ελλάδα ακολουθήσει το μοντέλο εξάπλωσης της πανδημίας της Κίνας, θα υπάρξει μια ύφεση γύρω στα τέλη Μαΐου, αφού θα έχουν περάσει οκτώ εβδομάδες από την εμφάνιση του ιού στη χώρα.
Παράλληλα, το μέλος της επιτροπής του υπ. Υγείας για τον κοροναϊού συμπλήρωσε ότι συνεχίζονται οι έλεγχοι για τη δημιουργία των νέων τεστ εντοπισμού του ιού, τα οποία θα δίνουν αποτέλεσμα μέσα σε λιγότερο από μια ώρα, ωστόσο όπως υπογράμμισε αυτό θα συμβεί στο επόμενο δίμηνο και δεν θα είναι άμεσα διαθέσιμα.
Τι γίνεται με τα φάρμακα
Αναφορικά με τα φάρμακα που εξετάζονται για την αντιμετώπιση του κοροναϊού ο κ. Σύψας υπογράμμισε ότι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν υπάρχει κανένα που να έχει σαφή ένδειξη.
«Αυτή τη στιγμή γίνονται μελέτες, πάνω στο εμβόλιο που χορηγούσαμε για τον ιό Έμπολα. Αν έχουν αποτελέσματα θα μπορεί να είναι διαθέσιμο σε δύο μήνες» συμπλήρωσε.