Ο κοροναϊός «σαρώνει» την τελευταία εβδομάδα με τα επιδημιολογικά στοιχεία να είναι σοκαριστικά και να προμηνύουν ακόμα ένα δύσκολο χειμώνα, όπως επισημαίνουν και μια σειρά ειδικοί.
Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο κοροναϊός είναι υπεύθυνος για τους θανάτους 15.598 ανθρώπων στην Ελλάδα μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου 23 Οκτωβρίου. Όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς αν κοιτάξει τα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας, η κατάσταση με την πανδημία χειροτερεύει.
Αναλυτικότερα, την τελευταία εβδομάδα, δηλαδή από την περασμένη Κυριακή μέχρι σήμερα, 250 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ έχουν εντοπιστεί 22.085 κρούσματα.
Τα στοιχεία των τελευταίων ημερών είναι αποκαλυπτικά
Τα κρούσματα τις τελευταίες έξι μέρες δεν έχουν πέσει από τις 3.000, ενώ την περασμένη Κυριακή, αν και ξέρουμε ότι το νούμερο που ανακοινώνεται είναι μικρότερο από τις καθημερινές, αυτά έφτασαν τα 1.712.
Κυριακή 17/10: 27 νεκροί και 1.712 κρούσματα
Δευτέρα 18/10: 43 νεκροί και 3.164 κρούσματα
Τρίτη 19/10: 29 νεκροί και 3.739 κρούσματα
Τετάρτη 20/10: 38 νεκροί και 3.279 κρούσματα
Πέμπτη 21/10: 34 νεκροί και 3.407 κρούσματα
Παρασκευή 22/10: 36 νεκροί και 3.585 κρούσματα
Σάββατο 23/10: 43 νεκροί και 3.199 κρούσματα
Όπως μπορούμε να αντιληφθούμε και μόνο από την παράθεση των αριθμών που δυστυχώς μόνο αριθμοί δεν είναι αφού αντιπροσωπεύουν θύματα ή ανθρώπους που περνούν περιπέτεια υγείας με την Covid-19, η κατάσταση όσο χειμωνιάζει δυσκολεύει ακόμα περισσότερο.
Έτσι, ξυπνούν οι κοντινές μνήμες του περασμένου χειμώνα και ενώ οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι έρχεται νέο κύμα κοροναϊού, αν δεν είμαστε μέσα σε αυτό. Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο ότι οι διασωληνωμένοι είναι, με βάση τη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, 353. Ένα ακόμα νούμερο που «σπέρνει» αγωνία…
Φόβος για περισσότερα κρούσματα και νεκρούς
Στο MEGA Σαββατοκύριακο φιλοξενήθηκε ο Στέλιος Λουκίδης, πνευμονολόγος, καθηγητής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ και μίλησε για τα κρούσματα, την πορεία της πανδημίας, αλλά και για τον κίνδυνο που υπάρχει από τις παρελάσεις με θεατές.
«Αυτό που συμβαίνει την τελευταία εβδομάδα είναι κάποια αύξηση των περιστατικών που αναφέρονται. Νομίζω αυτή την εβδομάδα θα δούμε λίγο παραπάνω. Δεν μεταφράζεται αυτό μέχρι στιγμής σε μεγαλύτερο αριθμό εισαγωγών. Αυτό είναι το ευτυχές στοιχείο της όλης υπόθεσης. Παρόλα αυτά όμως η θνητότητα παραμένει υψηλή και είναι κάτι που μας προβληματίζει και εμάς. Διότι πρέπει να αποτυπώσουμε κάποια στιγμή σε ποιους συμβαίνει, γιατί συμβαίνει και συχνά έχει σχέση με την έγκαιρη ή την καθυστερημένη εμφάνιση στο νοσοκομείο», ανέφερε ο καθηγητής για την πορεία της πανδημίας.
«Ο Οκτώβριος μέχρι τον Μάρτιο είναι και οι ενδημικοί μήνες των κοροναϊών. Όταν όμως κλεινόμαστε μέσα, όταν υπάρχει περισσότερος συγχρωτισμός ευνοεί τη μετάδοση των ιώσεων. Ήδη έχουν αρχίσει. Έχουμε αρκετές μη κοροναϊού ιογενείς λοιμώξεις», σχολίασε ο κ. Λουκίδης για την αύξηση των κρουσμάτων.
«Ο πατριωτισμός δεν μετριέται με τις παρελάσεις»
«Δεν πρέπει να ξαναγυρίσουμε πίσω στα περσινά. Για ένα και μοναδικό λόγο. Γιατί επηρέασαν σε ένα βαθμό και τη διαχείριση άλλων περιπτώσεων νοσημάτων. Κάποια στιγμή πρέπει να το αποτιμήσουμε και αυτό. Όχι τόσο στη μειωμένη υγειονομική υποστήριξη, όσο στο φόβο που υπάρχει για να πάει κάποιος σε ένα νοσοκομείο όταν ακούει ότι υπάρχει συνωστισμός», δήλωσε ο κ. Λουκίδης, τονίζοντας πως οι παρελάσεις και ο συνωστισμός θα προκαλέσουν μεγαλύτερα προβλήματα.
«Ο πατριωτισμός και η αγάπη προς την πατρίδα δεν μετριέται πάντα με τις παρελάσεις. Μετριέται με αυτό που αισθάνεται ο καθένας», πρόσθεσε.
«Αυτή τη στιγμή αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να γίνει η τρίτη δόση στους ηλικιωμένους ανοσοκατεσταλμένους και τους χρόνιους ασθενείς διότι απ’ ότι φάνηκε από το παράδειγμα του Ισραήλ και μελέτες είναι σημαντικό στο να μειώσουμε την έκθεση τους», σημείωσε ο κ. Λουκίδης.
Πότε θα κορυφωθεί το κύμα κοροναϊού
Μέχρι τα Χριστούγεννα αναμένεται να κορυφωθεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας του νέου κοροναϊού στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας και για την ανάγκη αύξησης των εμβολιασμών.
Χαρακτηριστικές είναι οι προβλέψεις του υπολογιστικού μοντέλου CORE, που έχει αναπτύξει το Τμήμα Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, σύμφωνα με τις οποίες η ανοδική τάση της πανδημίας αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες, με τον αριθμό των κρουσμάτων να φτάνει στις 31 Οκτωβρίου στα 3.700.
Εξάλλου, ο επικεφαλής καθηγητής του Τμήματος, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, έχει ήδη προειδοποιήσει πως, αν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα προστασίας, θα φθάσουμε μέχρι τα 5.000 κρούσματα ημερησίως, μετά τις 15 Νοεμβρίου.