Κοροναϊός: 19 νέα κρούσματα και ένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο

Ημερομηνία:

Σε 19 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, ενώ έχει καταγραφεί ένας ακόμη θάνατος, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό στους 190.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.256, εκ των οποίων το 54.9% άνδρες αφορά άνδρες.

716 (22.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.822 (56.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, εννιά συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 75 ετών. Δύο (22.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ τo 100.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Την ίδια στιγμή, 117 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ένας ακόμη θάνατος
Τέλος, έχουμε έναν ακόμη καταγεγραμμένο θάνατο και 190 θανάτους συνολικά στη χώρα.

60 (31.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 100.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Νέο καμπανάκι για δεύτερο κύμα πανδημίας
Στο μεταξύ, νέο καμπανάκι για δεύτερο κύμα της πανδημίας κρούει καθηγητής του ΑΠΘ. Το δεύτερο κύμα του κοροναϊού, αν αυτό έρθει τελικά, θα «χτυπήσει» νωρίτερα τη χώρα, αν μπει στη χώρα έστω και μικρός αριθμός ασυμπτωματικών τουριστών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ενδεχόμενη εισροή πέντε ασυμπτωματικών τουριστών την ημέρα με κοροναϊό για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, θα μπορούσε να φέρει ένα δεύτερο κύμα αναζωπύρωσης από 19-20 έως τέλος Σεπτεμβρίου, δηλαδή ένα μήνα νωρίτερα από τις μέχρι τώρα προβλέψεις.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, και στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών της Παβία επικαλούμενος μοντέλο που έχει αναπτύξει με την ομάδα του ανέλυσε τους κινδύνους που ελλοχεύουν από το τουριστικό κύμα, μιλώντας στο Πρακτορείο FM.

«Το δεύτερο κύμα μπορεί να προκύψει, αν «χάσουμε» τους ασυμπτωματικούς φορείς που είναι ενεργοί στην κοινότητα και διασπείρουν τον ιό», διευκρινίζει ο κ. Σαρηγιάννης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «ένας ασυμπτωματικός μπορεί να κολλήσει μέχρι και 20 άτομα». Όσον αφορά στα μέτρα που ελήφθησαν και λαμβάνονται, ο καθηγητής τονίζει ότι «είναι σημαντικός ο συνδυασμός τους, και όχι μόνο το κάθε μέτρο χωριστά». Κάτι που όπως λέει, «καταδεικνύει ότι όλοι πρέπει να επιδείξουμε ένα αίσθημα ευθύνης και να εφαρμόσουμε τα μέτρα προστασίας και ως πολίτες και καταναλωτές, αλλά και ως οικονομικοί παράγοντες».

«Το κλείσιμο των σχολείων και των Πανεπιστημίων τον Μάρτιο έφερε μία μείωση στο βαθμό του επιπολασμού του ιού γύρω στο 18%. Όχι πολύ μεγάλο ποσοστό, με δεδομένο ότι έκλεισαν ξαφνικά όλα τα σχολεία της χώρας. Αυτό όμως συνδυάστηκε με μία πολύ σημαντικότερη μείωση της τάξης του 45% όταν έκλεισαν και οι χώροι αναψυχής. Κι αυτό συνέβη γιατί πολλά παιδιά όταν βρέθηκαν εκτός σχολείου πήγαν στην καφετέρια. Στη συνέχεια το lockdown είχε μία πολύ σημαντική απόδοση της τάξης του 85% στη μείωση των επαφών».

Ωστόσο το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι τι θα συμβεί τώρα που έχουν ανοίξει τα πάντα και δη οι χώροι αναψυχής που το κλείσιμο τους συνέβαλε δραστικά στη μη μετάδοση του ιού. Η απάντηση ήρθε με παράδειγμα. «Αν κρατάμε την απόσταση και φοράμε και οι δύο μάσκα έχουμε πιθανότητα να κολλήσουμε ο ένας από τον άλλο (ένας υγιής από έναν φορέα ) γύρω στο 5%. Αν φοράει ο ένας μόνο μάσκα τότε οι πιθανότητες αυξάνονται στο 50-75%».

Ο καθηγητής στα τέλη Μαρτίου είχε κάνει την εκτίμηση ότι στο τέλος της πανδημίας θα έχει μολυνθεί το 50% του ελληνικού πληθυσμού. Και το επόμενο ερώτημα βέβαια είναι πότε υπολογίζει αυτό το τέλος. «Το τέλος αυτό είναι ένας μαθηματικός θεωρητικός υπολογισμός που λέει ότι αν δεν υπάρχει κάποιου είδους φαρμακευτική αγωγή, ή εμβόλιο, ώστε να δημιουργήσουμε ανοσία με φαρμακευτικό τρόπο, τουλάχιστον το 50% θα πρέπει να επιμολυνθεί για να δημιουργηθεί αυτή η ανοσία. Στην πραγματικότητα το ποσοστό είναι μεγαλύτερο του 50%. Οι υπολογισμοί που γίνονται και από άλλους συναδέλφους είναι από 60-70%. Δεν σημαίνει όμως ότι θα φτάσουμε εκεί, ακριβώς γιατί ελπίζουμε όλοι ότι θα υπάρξει φαρμακευτική αγωγή. Το δικό μας μοντέλο λέει ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουν μολυνθεί 15-20.000. Φυσικά κάτω από 1%».

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Λάρισα: «Είναι η πιο μυστηριώδης εξαφάνιση των...

Ο ιδιωτικός ερευνητής, Γιώργος Τσούκαλης, μίλησε στις «Εξελίξεις Τώρα»...

ΑΣΕΠ: Την Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα για...

Η προθεσμία για αίτηση στο ΑΣΕΠ λήγει στις 3...

Λάρισα: «Είναι η πιο μυστηριώδης εξαφάνιση των...

Ο ιδιωτικός ερευνητής, Γιώργος Τσούκαλης, μίλησε στις «Εξελίξεις Τώρα»...

ΑΣΕΠ: Την Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα για...

Η προθεσμία για αίτηση στο ΑΣΕΠ λήγει στις 3...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
politika-kritis-header-ad
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Τα 4 λαχανικά που “συρρικνώνουν” το λίπος στην κοιλιά

Τα λαχανικά πρόκειται για θρεπτικές, πλούσιες σε αντιοξειδωτικά τροφές...

To λουτρό σε κρύο νερό δίνει… «φτερά» – Τι δείχνει νέα έρευνα

Οι βουτιές σε κρύο νερού είναι μια πρακτική αθλητών...

Στρασβούργο: Συγκρούστηκαν δύο τραμ – Τουλάχιστον 50 τραυματίες, σοκαριστικά βίντεο

Συγκλονιστικό βίντεο από το σημείο του ατυχήματος στο Στρασβούργο...

Σηκώθηκε ελικόπτερο για να μεταφέρει τραυματία ναύτη στα Χανιά

Επιχείρηση μεταφοράς ναυτικού που έχρηζε νοσηλείας, στήθηκε από το...