Εκστρατεία για να γίνει ο χώρος της πρώην Βάσης Γουρνών πνεύμονας ελεύθερων χώρων και πρασίνου ξεκινά η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου.
Σε επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, το Δήμο Χερσονήσου και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, η Πρωτοβουλία ζητά να ακυρωθεί το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων της Πρώην Αμερικάνικης Βάσης Γουρνών, να εφαρμοστεί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και να εκπονηθεί η πολεοδομική μελέτη της περιοχής.
Η Πρωτοβουλία κάνει λόγο για ένα ήδη επιβαρυμένο βόρειο μέτωπο στον νομό Ηρακλείου, τονίζοντας ότι στα βόρεια του νομού, δεν χρειάζονται άλλες τουριστικές μονάδες.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαρτίου το Περιφερειακό Συμβούλιο γνωμοδότησε αρνητικά για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Ηρακλείου:
«Ζητάμε να μην εγκριθούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος τα αντισυνταγματικά σχέδια μετατροπής της πρώην Αμερικάνικης Βάσης Γουρνών, του τελευταίου αδόμητου χώρου στον βόρειο άξονα του Ν. Ηρακλείου, σε ακόμα μια τουριστική μονάδα. Να εφαρμοστεί το εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που προβλέπει 60% ελεύθερους χώρους.
Στο βόρειο μέτωπο του Ν. Ηρακλείου, σχεδόν όλα έχουν κτιστεί ή πολεοδομηθεί με την παλιότερη νομοθεσία η οποία δεν ευνοεί την διάθεση ελεύθερων χώρων. Όλη αυτή η ζώνη έχει αποκτήσει τα προβληματικά χαρακτηριστικά της Αττικής, όπου η αναβάθμιση του χώρου και τα έργα υποδομής κοστίζουν πολλαπλάσια, ακριβώς επειδή δεν έγιναν όταν έπρεπε. Ένας μόνο χώρος έχει μείνει ακόμα αδόμητος: το μισό από τα 700 περίπου στρέμματα της πρώην Αμερικάνικης βάσης στις Γούρνες, αυτό με το μέτωπο στη θάλασσα.
Όλη αυτή τη δημόσια έκταση προσπαθεί σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ να «αξιοποιήσει» με εργαλείο το ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων) με τη διάθεση 316 στρεμμάτων για τουριστική μονάδα με παραθεριστικές κατοικίες και 29 στρεμμάτων για εμπορικό κέντρο, με ταυτόχρονη παραχώρηση Αιγιαλού και Παραλίας καθώς και του μικρού λιμανιού που βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του ακινήτου, για τη δημιουργία τουριστικού λιμένα. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηρακλείου ήδη γνωμοδότησε αρνητικά για το ΕΣΧΑΔΑ με το σκεπτικό ότι «το μόνο που δε μας λείπει είναι άλλο ένα ξενοδοχείο στο βόρειο άξονα».
Στο ΣΧΟΟΑΠ (Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο) της περιοχής προβλέπεται να μετατραπεί ο χώρος σε πολιτιστικό – παιδαγωγικό πνεύμονα του δήμου υπερτοπικής σημασίας και να διασφαλιστούν κοινόχρηστοι και ελεύθεροι χώροι πρασίνου σε ποσοστό 60%, με πολεοδόμηση. Και μόνο το γεγονός ότι προβλέπεται να γίνει πολεοδόμηση, σύμφωνα με το νόμο αυτό διασφαλίζει κοινόχρηστους χώρους ως εισφορά σε γη, αφού πρόκειται για ένα ενιαίο γήπεδο μεγάλης έκτασης. Το ΕΣΧΑΔΑ όμως δεν αποτελεί πολεοδομικό σχέδιο, καταλαμβάνει όλο το χώρο όπως στην εκτός σχεδίου δόμηση και δεν είναι υποχρεωμένο από τη νομοθεσία να αφήσει ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο κοινόχρηστο χώρο!
Επειδή ο χώρος αυτός είναι μοναδικός σε όλο το βόρειο μέτωπο του Ν. Ηρακλείου και ζωτικής ανάγκης για την ποιότητα της ζωής μας,
Επειδή η αναβάθμιση της ποιότητας της τουριστικής ζώνης είναι στρατηγικής σημασίας και το όφελος από αυτήν πρέπει να διαμοιράζεται σε όλους τους επαγγελματίες του τουρισμού της περιοχής,