Τα διαθέσιμα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η φετινή χρονιά μπορεί να ξεπεράσει το 2023 ως το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ.
Ο περασμένος μήνας ήταν ο θερμότερος Ιούνιος που έχει καταγραφεί ποτέ, ανακοίνωσε την Δευτέρα η κλιματική υπηρεσία της ΕΕ, μια δυσοίωνη εξέλιξη που σημαίνει ότι το 2024 μπορεί να ξεπεράσει το φονικό ρεκόρ του περυσινού καλοκαιριού.
Όλοι οι μήνες από τον Ιούνιο του 2023 και μετά, συνολικά 13 συνεχόμενοι μήνες, ήταν οι θερμότεροι που έχουν καταγραφεί συγκριτικά με τους αντίστοιχους μήνες προηγούμενων ετών, ανακοίνωσε η κλιματική υπηρεσία του Copernicus.
Η κλιματική αλλαγή συνδυάστηκε πέρυσι με το μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο συνεχίστηκε το 2024 και μόλις τώρα αρχίζει να εξασθενίζει, με την ελπίδα ότι η ζέστη μπορεί να υποχωρήσει τους επόμενους μήνες.
Ήδη, όμως, τα διαθέσιμα δεδομένα υποδεικνύουν ότι το 2024 μπορεί να ξεπεράσει το 2023 ως το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, πιθανώς το θερμότερο των τελευταίων 100.000 ετών.
Η πιθανότητα είναι «μεγάλη» δήλωσε στο Reuters η γνωστή κλιματολόγος Φριντερίκε Ότο του Imperial College στο Λονδίνο.
«Εκτιμώ πλέιν ότι υπάρχει πιθανότητα περίπου 95% να ξεπεράσουμε το ρεκόρ του 2023» συμφώνησε ο Ζίκι Χάουσφαδερ, ερευνητής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Berkeley Earth.
Με το βόρειο ημισφαίριο να βρίσκεται ακόμα στη μέση ενός δύσκολου καλοκαιριού, οι υψηλές θερμοκρασίες ήδη φέρνουν καταστροφικές συνέπειες.
Περισσότεροι από 1.300 άτομα πέθαναν από θερμοπληξία τον περασμένο μήνα στο μουσουλμανικό προσκύνημα του Χατζ στη Μέκκα, ενώ αρκετοί θάνατοι καταγράφηκαν στον πρωτοφανούς διάρκειας καύσωνα που έζησε το Νέο Δελχί.
Είναι μια κατάσταση που θυμίζει τις συνέπειες του 2023, όταν η Ελλάδα και άλλες περιοχές της Ευρώπης χτυπήθηκαν από καύσωνα ασυνήθιστα μεγάλης διάρκειας. Η διψασμένη Ισπανία έχασε σχεδόν όλη τη σοδειά σιταριού, η Αργεντινή υπέστη μεγάλη ζημιά στην παραγωγή σόγιας και ο Καναδάς έζησε τη χειρότερη αντιπυρική περίοδο της ιστορίας του.
Η κλιματική αλλαγή πιστεύεται ότι έπαιξε ρόλο και στην καταιγίδα Daniel, η οποία έφερε πρωτοφανή ύψη βροχόπτωσης στην Ελλάδα και προκάλεσε πλημμύρα με χιλιάδες θύματα στη Λιβύη.
Το 12μηνο που τέλειωσε τον Ιούνιο, η μέση επιφανειακή θερμοκρασία του πλανήτη ήταν 1,64 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, μια απόκλιση που χαρακτηρίζεται τεράστια.
Στην κλιματική σύνοδο του Παρισιού το 2015, η διεθνής κοινότητα έθεσε ως στόχο να περιορίσει την άνοδο της θερμοκρασία στους 1,5 βαθμούς Κελσίου ως τα τέλη του αιώνα σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Αυτό το όριο δεν έχει ξεπεραστεί, καθώς αφορά μια άνοδο της θερμοκρασίας που επιμένει για δεκαετίες. Το γεγονός όμως ότι το 2023 και το 2024 ξεπερνούν το φράγμα της συμφωνίας είναι σαφώς δυσοίωνο.
Σύμφωνα με την Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), για να επιτευχθεί ο στόχος του Παρισιού οι καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να έχουν μηδενιστεί έως το 2050.
Αντί να μειώνονται, όμως, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυξάνονται και έφτασαν το 2023 το ιστορικό υψηλό των 37,4 δισεκατομμυρίων τόνων.
Τα σχόλια είναι κλειστά.