Ο Οκτώβριος φεύγει με το θερμόμετρο κολλημένο σε ανοιξιάτικες θερμοκρασίες και τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν ότι η ξηρασία απειλεί αρκετές περιοχές της χώρας.
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να τελειώσει το φθινόπωρο και η θερμοκρασία παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα για την εποχή.
Οι βροχές που τόσο μεγάλα προβλήματα προκάλεσαν στη Θεσσαλία και την Εύβοια το προηγούμενο διάστημα είναι πλέον ελάχιστες και η ξηρασία απασχολεί έντονα τους επιστήμονες.
Δύο Έλληνες μετεωρολόγοι παρέθεσαν τα διαθέσιμα στοιχεία που είναι άκρως ανησυχητικά.
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Παναγιώτη Γιαννόπουλο, ο μήνας που διανύουμε είναι ο πιο θερμός και άνυδρος των τελευταίων 25 ετών.
Ο φετινός Οκτώβριος θα είναι ο πιο ζεστός από το 2000
«Στον μετεωρολογικό σταθμό του Ελληνικού, στο παλιό αεροδρόμιο, έπεσε μόλις ένα χιλιοστό βροχής, μια ημέρα, όταν κατά μέσο όρο βρέχει επτά ημέρες και πέφτουν 60 χιλιοστά» ανέφερε χαρακτηριστικά φανερώνοντας το μέγεθος του προβλήματος. Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο τον Οκτώβριο του 2001 δεν είχε βρέξει καθόλου. Επίσης, ο φετινός Οκτώβριος θα είναι ο πιο ζεστός από το 2000, με μέση μέγιστη 27 βαθμούς, και ακολουθούν ο Οκτώβριος του 2012 και του 2019.
Από την πλευρά του, ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης, επισήμανε ότι η ξηρασία απειλεί αρκετές περιοχές της χώρας τονίζοντας παράλληλα πως οι βροχές «εκτονώνονται σε θάλασσες και ποτάμια» με αποτέλεσμα τα εδάφη να μην μπορούν να απορροφήσουν τις ποσότητες νερού που χρειάζονται.
«Άτλαντας Κινδύνου Λειψυδρίας»
Η Ελλάδα αλλά και η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο ξηρασίας, ο οποίος αναπόφευκτα θα αυξηθεί στο μέλλον λόγω της κλιματικής αλλαγής, δείχνει ο «Άτλαντας Κινδύνου Λειψυδρίας» που παρουσίασε το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η ξηρασία απειλεί
«Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει άμεσα τη συχνότητα και την ένταση της κατακρήμνισης. Η έλλειψη νερού ενδέχεται να αυξηθεί σημαντικά, ιδιαίτερα στη Μεσόγειο και την Ανατολική Ευρώπη» αναφέρει η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.
Ο Άτλαντας είναι στην πράξη ένα εργαλείο για την εκτίμηση των συνεπειών όσον αφορά την έλλειψη νερού ανάλογα με τα τρία σενάρια ανόδου της θερμοκρασίας τις επόμενες δεκαετίες. Βασίζεται σε αλγορίθμους μηχανικής μάθησης για να εκτιμήσει τις επιπτώσεις της ξηρασίας σε επιμέρους τομείς, όπως η γεωργία και η ενέργεια, τόσο στις σημερινές συνθήκες όσο και σε τρία σενάρια αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5, κατά 2,0 ή κατά 3,0 βαθμούς έως το τέλος του αιώνα.