Κλίμα: Ο Σεπτέμβριος έφερε νέα ρεκόρ θερμοκρασίας στην Ευρώπη

Ημερομηνία:

Στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, ο περασμένος μήνας ξεπέρασε τα κανονικά επίπεδα κατά πολλούς βαθμούς Κελσίου.
Τουλάχιστον πέντε ευρωπαϊκές χώρες έζησαν φέτος τον θερμότερο Σεπτέμβριο που έχουν καταγράψει ποτέ, καθώς η ακραία ζέστη του 2023 συνεχίζεται και το φθινόπωρο.

Και μπορεί η χρονιά να μην έχει ακόμα τελειώσει, όμως η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus εκτιμά ότι το 2023 θα αποδειχθεί το θερμότερο έτος στη σύγχρονη ιστορία.

Ο Σεπτέμβριος έσπασε το ρεκόρ σε Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία και Ελβετία, ενώ στην Ισπανία και την Πορτογαλία ο Οκτώβριος έκανε ποδαρικό με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, έως και 35 βαθμούς σε περιοχές της νότιας Ισπανίας.

Η κλιματική αλλαγή συνδυάστηκε φέτος με το φαινόμενο Ελ Νίνιο

Στη Γαλλία (εικόνα), η μετεωρολογική υπηρεσία Meteo-France ανακοίνωσε ότι η μέση θερμοκρασία του Σεπτεμβρίου στη χώρα έφτασε στους 21,5 βαθμούς Κελσίου, μια γιγάντια αύξηση κατά 3,5 βαθμούς σε σχέση με το μέσο όρο της περιόδου 1991-2020.

Οι μέσες θερμοκρασίες στη χώρα υπερβαίνουν τα κανονικά μηνιαία επίπεδα εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στη γειτονική Γερμανία, η υπηρεσία DWD ανακοίνωσε ότι ο φετινός Σεπτέμβριος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί στη χώρα από τότε που άρχισαν οι επίσημες μετρήσεις, σχεδόν 4 βαθμούς πάνω από τη μέση τιμή της περιόδου 1961-1990.

Στην Πολωνία, ο Σεπτέμβριος ήταν ο θερμότερος από τότε που άρχισε η συλλογή μετρήσεων πριν από περισσότερα από 100 χρόνια, ανακοίνωσε η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία, με τη θερμοκρασία να υπερβαίνει τα κανονικά επίπεδα κατά 3,6 βαθμούς.

Τον θερμότερο Σεπτέμβριο έζησαν επίσης η Αυστρία και η Ελβετία, η οποία είχε νωρίτερα ανακοινώσει ότι οι αλπικοί παγετώνες συρρικνώθηκαν κατά 10% την τελευταία διετία, μείωση περίπου ίση με τις απώλειες των τριών δεκαετιών που προηγήθηκαν του 1990.

Κύριος παράγοντας του παγκόσμιου κύματος ζέστης το 2023 θεωρείται η κλιματική αλλαγή, λόγω της οποίας η μέση επιφανειακή θερμοκρασία της Γης έχει ανέβει 1,2 βαθμούς σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, πολύ κοντά στο όριο των 1,5-2,0 βαθμών που έχει δεχθεί ως όριο η διεθνής κοινότητα.

Ένας δεύτερος παράγοντας είναι η εκδήλωση του φαινομένου Ελ Νίνιο, το οποίο χαρακτηρίζεται από την αύξηση της επιφανειακής θερμοκρασίας στον ανατολικό Ειρηνικό και επηρεάζει τον καιρό σχεδόν σε όλο τον κόσμο.

Οι προσπάθειες να συγκρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς μέχρι τα τέλη του αιώνα, όπως προβλέπει η Συμφωνία του Παρισιού, θα βρεθούν επί τάπητος στην επόμενη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, η οποία ξεκινά στις 30 Νοεμβρίου στο Ντουμπάι.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Έρχoνται ξανά βροχές και χιόνια στην Κρήτη...

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού μέχρι την Μεγάλη εβδομάδα. Αλλάζει το...

Καιρός: Έρχεται σκανδιναβικός χιονιάς στην Ελλάδα –...

Μπορεί το Πάσχα να είναι προ των πυλών ωστόσο...

Έρχoνται ξανά βροχές και χιόνια στην Κρήτη...

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού μέχρι την Μεγάλη εβδομάδα. Αλλάζει το...

Καιρός: Έρχεται σκανδιναβικός χιονιάς στην Ελλάδα –...

Μπορεί το Πάσχα να είναι προ των πυλών ωστόσο...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Μαλεβίζι: Επίσκεψη στελεχών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα

Τον Δήμο Μαλεβιζίου επισκέφθηκαν στελέχη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για...

Δήμος Ηρακλειου : Με επιτυχία το τουρνουά κολύμβησης «Τσέτσο Γκολομέεβ»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το τουρνουά «Τσέτσο Γκολομέεβ», το οποίο...