Κλειστοί χώροι – Έρχεται «lockdown» για τους ανεμβολίαστους – Όλα όσα αλλάζουν από τη Δευτέρα

Ημερομηνία:

Σε ισχύ τίθεται από τις 13 Σεπτεμβρίου το νέο πακέτο των μέτρων για την προστασία από τον κοροναϊό. Το εν λόγω πακέτο έχει χαρακτηριστεί «lockdown» για τους ανεμβολίαστους, καθώς κατά βάση αυτούς αφορούν οι απαγορεύσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ημερομηνία – κλειδί, καθώς την ίδια ημέρα ανοίγουν τα σχολεία και υπάρχει φόβος για αύξηση των κρουσμάτων.

Οι ειδικοί προβλέπουν έξαρση στον αριθμό των κρουσμάτων, ειδικά έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου, οπότε κι αναμένεται να υπάρξει πίεση στο σύστημα υγείας.

Τα μέτρα
Σε ό,τι αφορά τους ανεμβολίαστους εργαζομένους σε όλο τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα υποβάλλονται σε ένα εργαστηριακό rapid test την εβδομάδα, το οποίο θα πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ ανά τεστ.

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα πρέπει να κάνουν δύο εργαστηριακά rapid tests την εβδομάδα, τα οποία θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ ανά τεστ.

Ο εργοδότης διατηρεί βάσει νόμου το δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή του είναι εμβολιασμένοι και υποχρεούται να ελέγχει την εγκυρότητα της βεβαίωσης αρνητικού τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, αναλόγως της συχνότητας διάγνωσης που έχει οριστεί για την κατηγορία δραστηριότητας.

Το εάν έχουν όντως κάνει το τεστ οι εργαζόμενοι θα αποδεικνύεται με την ψηφιακή βεβαίωση από το gov.gr και θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή COVID Free App από τον εργοδότη.

Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δύο δωρεάν self test την εβδομάδα.

Οι ανεμβολίαστοι φοιτητές θα κάνουν δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα με δαπάνη του φοιτητή (10 ευρώ).

Οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες άνω των 12 ετών θα κάνουν ένα εργαστηριακό rapid τεστ 48 ώρες πριν το ταξίδι, ενώ τα παιδιά 5 έως 12 ετών θα κάνουν self test.

Από 13 Σεπτεμβρίου θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ σε δημόσιες δομές μόνο εμβολιασμένοι και όσοι έχουν συμπτώματα.

Στους κλειστούς χώρους καταστημάτων εστίασης και κέντρων διασκέδασης θα εισέρχονται μόνον όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης.

Τα γήπεδα (κλειστά και ανοιχτά) θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες.

Θέατρα, κινηματογράφοι, μουσεία: Θα μπορούν να εισέρχονται και ανεμβολίαστοι με rapid test 48 ωρών. Οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορούν να επιλέξουν αν θα είναι αμιγείς (με 100% χωρητικότητα) ή μεικτές.

Κλειστά γυμναστήρια: Λειτουργία για εμβολιασμένους, νοσήσαντες και ανεμβολίαστους με αρνητικό rapid test 48 ωρών.

Χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και σε ανοιχτούς όπου υπάρχουν συναθροίσεις.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Ηράκλειο: Εγκεφαλικά νεκρός ο 3χρονος Άγγελος– Στις...

Η κατάσταση του 3χρονου Άγγελου είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Συνεχίζει να...

Ο Όμιλος Motor Oil επενδύει στην καθετοποίηση...

Η Core Innovations, θυγατρική εταιρεία του Ομίλου Motor Oil,...

Ηράκλειο: Εγκεφαλικά νεκρός ο 3χρονος Άγγελος– Στις...

Η κατάσταση του 3χρονου Άγγελου είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Συνεχίζει να...

Ο Όμιλος Motor Oil επενδύει στην καθετοποίηση...

Η Core Innovations, θυγατρική εταιρεία του Ομίλου Motor Oil,...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Κρήτη: Μεγαλείο ψυχής από γιαγιά και παππού – Δωρίζουν τα όργανα του Άγγελου

Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε κι από τις τελευταίες εξετάσεις που προβλέπει...

Δήμος Αγίου Νικολάου:15454- Νέα τηλεφωνική γραμμή «Μαζί με το Δημότη»

15454- Νέα τηλεφωνική γραμμή «Μαζί με το Δημότη» για...

Στ. Αρναουτάκης: «Κοντά στους οινοποιούς η Περιφέρεια Κρήτης για να διαφημίσουμε τα ποιοτικά κρητικά κρασιά»

Ο Περιφερειάρχης επισκέφθηκε σήμερα τα «ΟιΝοτικά» «Η περιφέρεια Κρήτης είναι...