ΚΚΕ:Ομιλία Δημήτρη Κουτσούμπα στην εκδήλωση για την εκδοση “Φύλλο Πορείας, Οι Ένοπλες Δυνάμεις, η στρατιωτική θητεία και οι νέοι”
Φίλες και Φίλοι
Εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής και της Επιτροπής για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, σας καλωσορίζουμε στην αποψινή εκδήλωση παρουσίασης της έκδοσης “Φύλλο Πορείας, η στρατιωτική θητεία και οι νέοι”.
Θα ήθελα να ξεκινήσω τη σημερινή μου ομιλία, που ούτως ή άλλως άπτεται θεμάτων συλλογικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών, καταδικάζοντας το απαράδεκτο νομοθετικό τερατούργημα, που κατέθεσε σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ και που επιδιώκει τη συκοφάντηση και ποινικοποίηση των λαϊκών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων.
Είναι ένα νομοσχέδιο που ουσιαστικά θέτει υπό απαγόρευση και περιορισμό κάθε λαϊκή κινητοποίηση. Είναι ένα νομοσχέδιο κρατικής τρομοκρατίας, αυταρχισμού και καταστολής.
Είναι, όμως, βαθιά γελασμένη η κυβέρνηση αν νομίζει ότι αυτό το χουντικής έμπνευσης κατασκεύασμα θα εφαρμοστεί και πολύ περισσότερο θα νομιμοποιηθεί στη λαϊκή συνείδηση. Το οργανωμένο εργατικό – λαϊκό κίνημα θα το ακυρώσει στην πράξη, όπως έκανε και στο παρελθόν με παρόμοιους νόμους που θέλανε να βάλουν στο γύψο τη λαϊκή διεκδίκηση.
Εκδηλώσεις σαν την αποψινή έχουν ιδιαίτερη σημασία, αφού καταπιάνονται με τα δικαιώματα, τις διεκδικήσεις, γενικότερα με τη ζωή των μόνιμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των στρατευμένων παιδιών του λαού, καθώς επίσης και με ιστορικά ζητήματα για την εξέλιξη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Και λέμε στρατευμένα παιδιά του λαού γιατί στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι στρατιωτικοί, οι φαντάροι, αλλά και το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας προέρχονται από εργατικές, αγροτικές, λαϊκές οικογένειες.
Αυτό το γεγονός είναι θεμελιακό για το πώς το κόμμα μας αντιμετωπίζει όλους αυτούς τους ανθρώπους που υπηρετούν σε ιδιαίτερες -και τις περισσότερες φορές- δύσκολες συνθήκες.
Αναγνωρίζουμε ότι έχουν τις ίδιες ανάγκες, ανησυχίες, προβλήματα και προβληματισμούς με τον υπόλοιπο ελληνικό λαό και τη νεολαία. Υφίστανται αυτοί και τα μέλη των οικογενειών τους τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Γι αυτό και δεν πρέπει τίποτα να τους ξεχωρίζει, να τους εξαιρεί από τα συλλογικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού.
Η έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» που παρουσιάζεται, σήμερα, έχει μεγάλη σημασία γιατί διαφωτίζει το χαρακτήρα των Ενόπλων Δυνάμεων και τον τρόπο που αυτός διαμορφώθηκε διαχρονικά από την πρωτόγονη κιόλας κοινωνία έως τις μέρες μας.
Αυτό επιδιώκεται και δίνεται με έναν τρόπο θα λέγαμε εύληπτο και κατανοητό και μπορεί να το κάνει κτήμα του, εφ’ όσον θέλει, κάθε νέος που υπηρετεί στις Ένοπλες Δυνάμεις, ανεξάρτητα από το μορφωτικό επίπεδο που έχει κατακτήσει.
Νομίζουμε είναι ανάγκη των νέων ανθρώπων να γνωρίζουν την ιστορία, πώς διαμορφώθηκαν και εξελίχθηκαν οι κοινωνίες, τα κράτη και μέσα σε αυτά οι διάφοροι μηχανισμοί και οι Ε.Δ.
Ας μας επιτραπεί, λοιπόν να χαρακτηρίσουμε το «Φύλλο Πορείας» ένα πολύτιμο εφόδιο γνώσης, που ωφελεί κάθε στρατευμένο ή σπουδαστή στρατιωτικής σχολής, μόνιμου αξιωματικού ή υπαξιωματικού.
Φίλες και Φίλοι
Η στρατιωτική θητεία μπορεί να έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, να αλλάζει την καθημερινότητα και τις δραστηριότητες του κάθε νέου. Όμως αυτό που θέλουμε να αναδείξουμε, είναι πως ο νέος κατά τη διάρκεια της θητείας του πρέπει να κρατήσει, να διατηρήσει την ίδια αγωνιστική στάση, όπως πιθανά είχε στον εργασιακό του χώρο, στα σχολείο, στη σχολή, στη γειτονιά, για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του. Να έχει μια καλή και αγωνιστική θητεία.
Να παρακολουθεί τις εξελίξεις, τα κοινωνικά και εργασιακά προβλήματα, να διαβάζει εφημερίδες, να μπορεί να αναπτύσσει κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα.
Κατά την περίοδο της θητείας δεν μπορεί να σταματάει η επαφή του φαντάρου με τους συναδέλφους του από τη δουλειά, το σωματείο, το σύλλογο, τη γειτονιά. Ο στρατευμένος νέος πρέπει να έχει «οδηγό» του σε όλη τη διάρκεια της θητείας του, ότι τα δικαιώματά του δεν σταματούν στην πύλη του στρατοπέδου. Να διατηρεί την προσωπική και κοινωνική του συγκρότηση.
Όλα τα παραπάνω είναι διαχρονικά επίκαιρα και αναγκαία, γιατί ακόμα και σήμερα είναι πολλές οι περιπτώσεις που επιβεβαιώνουν ότι το καπιταλιστικό σύστημα αξιοποιεί τη θητεία, για να εμποτίσει τις συνειδήσεις των νέων ανθρώπων με τις αντιδραστικές θεωρίες του. Όταν μάλιστα, οι φαντάροι διεκδικούν λύσεις στα προβλήματά τους, συζητούν και παίρνουν θέση για τις εξελίξεις, έρχονται αντιμέτωποι πολλές φορές με το «εδώ είναι στρατός, απαγορεύονται οι πολιτικές συζητήσεις»!!!
Η σύντομη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας, το άγχος για το «τι θα γίνει μετά το στρατό», το τεράστιο οικονομικό βάρος, σε συνδυασμό με την εικόνα που παρουσιάζει πολλές φορές ο στρατός στο νέο στρατευμένο, δημιουργούν την πεποίθηση ότι «η θητεία είναι χαμένος χρόνος». Παρ’ όλα αυτά είναι απαράδεκτο να καλλιεργούνται αντιλήψεις όπως: «Όσο κοιμάσαι η θητεία μικραίνει».
Εμείς θεωρούμε πως ο νέος στρατευμένος από τη στιγμή που θα παρουσιαστεί στη στρατιωτική του μονάδα, πρέπει να έχει την προσοχή του στραμμένη στην καθημερινότητα της ζωής του στρατοπέδου, στις συνθήκες διαβίωσης του ίδιου αλλά και των υπόλοιπων στρατευμένων στο στρατόπεδο, να ενδιαφέρεται για την ποιότητα και ποσότητα του φαγητού, την ύπαρξη πόσιμου νερού κ.α.
Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτρέπει την αναφώνηση αντιδραστικών, εθνικιστικών και ρατσιστικών συνθημάτων, να ανεχτεί να γίνονται καψώνια, γενικότερα να προσβάλλεται η προσωπικότητα του ίδιου και των συναδέλφων του.
Ο νέος στρατευμένος θα πρέπει να αναπτύσσει, να έχει καλές σχέσεις µε όλους τους άλλους στρατευμένους, εκτός από τους κάθε λογής δηλωμένους φασίστες και τους Χρυσαυγίτες ή τα παρακλάδια της ΧΑ που έχουν εμφανιστεί ήδη.
Να ανοίγει συζητήσεις στη μονάδα ενάντια στη χρήση οποιασδήποτε ναρκωτικής ουσίας. Να φροντίζει για την εμφάνισή του, την καθαριότητα και να απαιτεί να εφαρμόζονται κανόνες υγιεινής, στους θαλάμους, τα μαγειρεία, τις τουαλέτες, να λειτουργεί πλυντήριο στη μονάδα. Να προσπαθεί να εξασφαλίζει την ύπαρξη μουσικού οργάνου στη μονάδα, να κάνει προσπάθεια να διοργανώνονται γλεντάκια στο ΚΨΜ, έστω ακόμα και με τα λίγα πενιχρά μέσα και υλικά που θα υπάρχουν.
Ο νέος στρατευμένος πρέπει να αποτελεί παράδειγμα στη μονάδα του µε τη στάση και τη συμπεριφορά του. Με το προσωπικό του παράδειγμα δείχνει ότι είναι αντίθετος σε κάθε είδους βόλεµα, απεχθάνεται τη λούφα, το καψώνι το κάρφωµα, είναι ενάντια και δεν χρησιμοποιεί «βύσµα». Επίσης, δεν αφήνει να περνάει κανένα γεγονός απαρατήρητο, που είναι σε βάρος των στρατευμένων.
Ζητάει να βγει στην αναφορά, να διαμαρτυρηθεί, έχει το δικαίωμα να στέλνει επιστολές στον τύπο, στο site ALT.gr και σε άλλα μέσα, κάνοντας γνωστό το πρόβλημα που υπάρχει στη μονάδα του, απαιτώντας τη λύση του. Να έχει καλές σχέσεις με το µόνιµο προσωπικό της μονάδας.
Δεν μπορεί να τον αφήνουν αδιάφορο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη στη μονάδα τους, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες των στρατιωτικών.
Θεωρούμε επίσης ότι, αντίστοιχα, δικαιώματα έχουν και τα εν ενεργεία μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία ανήκουν σε λαϊκές οικογένειες, βιώνουν τα ίδια προβλήματα με το λαό, οι ίδιοι και τα μέλη των οικογενειών τους.
Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι έχουν κάθε δικαίωμα, να συμμετέχουν στις Ενώσεις τους και μέσα από αυτές να διεκδικούν τα δικαιώματά τους για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην υπηρεσία και τη ζωή τους γενικότερα.
Όπως είναι γνωστό το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας στήριξε και στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και τα αιτήματα που διατυπώνονται σε συναντήσεις, αλλά και από την Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) και τα πρωτοβάθμια σωματεία που ανήκουν σε αυτήν.
Το ΚΚΕ θεωρεί ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα των στρατιωτικών να συγκροτούν πρωτοβάθμια σωματεία, σύμφωνα με το νόμο 1264/1982 για το συνδικαλιστικό κίνημα, καθώς και από την ισχύουσα νομοθεσία, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά την ψήφιση της τροπολογίας που κατέθεσε το ΚΚΕ τον Απρίλη του 2019 και ψηφίστηκε από την πλειοψηφία του κοινοβουλίου.
Η κατάκτηση αυτή, από ορισμένους δυστυχώς, χαρακτηρίστηκε «ντροπολογία» και ακόμα και σήμερα αμφισβητείται το δικαίωμα της συνδικαλιστικής οργάνωσης και δράσης. Ακόμη και σήμερα επιδιώκουν ορισμένοι να χτυπήσουν το δικαίωμα στο συνδικαλισμό των μονίμων. Από αυτό το βήμα δηλώνουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι θα αντιταχτούμε σε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να χειραγωγήσει ή και να καταργήσει τη λειτουργία των ενώσεων στρατιωτικών.
Το ενδιαφέρον του Κόμματός μας για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, για τους στρατευμένους, αποδεικνύεται:
Με τις πάνω από 100 ερωτήσεις της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας στη Βουλή μέσα στο 2019. Τις πάνω από 50 μέχρι τώρα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις της Ν.Δ, του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ με ή χωρίς μνημόνια τσάκισαν στην πράξη τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.
– Οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, στις συντάξεις χηρείας,
– η μη ένταξη ειδικοτήτων στρατιωτικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ),
– η μη αναγνώριση πολυετιών,
– η μη αμειβόμενη υπερωριακή απασχόληση,
– η αδυναμία συνυπηρέτησης με εργαζόμενους συζύγους,
– η ελλιπής κάλυψη του κόστους ένδυσης και υπόδησης,
– το στεγαστικό πρόβλημα,
– το σύστημα μοριοδότησης,
– ο διαχωρισμός σε παλιούς και νέους ασφαλισμένους των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι ορισμένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Φίλες και φίλοι,
Τα κεκτημένα δικαιώματα που υπάρχουν σήμερα για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τους στρατευμένους νέους, έγιναν πράξη μετά από αγώνες δεκαετιών και συνεχείς διεκδικήσεις.
Θέλουμε να αναφέρουμε και από αυτό το βήμα, ότι η ιστορία της χώρας μας, έχει πολλά παραδείγματα αξιωματικών οι οποίοι με τη δράση τους προσφέρουν πολύτιμα διδάγματα. Για παράδειγμα:
Στις 25 Αυγούστου του 1935 γίνονται µεγάλα συλλαλητήρια αγροτών, που καταλήγουν στην Κυπαρισσία. Οι εγκαταστάσεις του Αυτόνοµου Σταφιδικού Οργανισµού (ΑΣΟ) φρουρούνταν από ισχυρές στρατιωτικές δυνάµεις. Οι στρατιώτες που κατάγονται από αγροτικές οικογένειες και είχαν εντολή να πυροβολήσουν τους διαδηλωτές, εγκαταλείπουν τα όπλα και αγκαλιάζονται µε τους χωρικούς.
Σε ορισμένες περιπτώσεις ο λαός συναδελφώθηκε με τον στρατό. Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό περιστατικό, έγινε το Μάη του ’36 έξω από το Γ’ Αστυνοµικό Τµήµα της Θεσσαλονίκης.
Εκεί συνέβη το εξής: «Οι διαδηλωτές αγκαλιάζουν τους φαντάρους και προχωρούν ζητωκραυγάζοντας: «Ζήτω ο στρατός», «ζήτω τ’ αδέρφια µας». Οι φαντάροι είναι κατασυγκινηµένοι και απαντούν στις ζητωκραυγές του λαού µε συναδέλφωση. (…) Ο ταγµατάρχης µε καταφανή συγκίνηση και κάτω απ’ τις αδιάκοπες φωνές του λαού (…) λέει τα εξής χαρακτηριστικά: «Ο στρατός είναι ένα κοµµάτι από σας, από το λαό. Όλος ο στρατός είναι στο πλευρό σας. Νοιώθουµε κι εµείς όλο το µέγεθος του πόνου σας, πονάµε όπως και εσείς»…
Κατά την περίοδο της τριπλής ναζιστικής φασιστικής κατοχής της Ελλάδας προσχώρησαν στον ΕΛΑΣ 700 µόνιµοι αξιωµατικοί του αστικού στρατού και 100 έφεδροι εκ των µονίµων. Στον ΕΛΑΣ υπήρχαν όλες σχεδόν οι ειδικότητες των τότε στρατών: πυροβολητές, ολµιστές, πολυβολητές, ιππείς, σκαπανείς, τηλεγραφητές, νοσοκόµοι, τραυµατιοφορείς κ.α.
Φίλες και φίλοι,
Σήμερα, ο λαός και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας βρίσκονται στο στόχαστρο της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και της τουρκικής προκλητικότητας με τους κινδύνους να μεγαλώνουν. Η αστική τάξη της Τουρκίας ξεδιπλώνει βήμα – βήμα τη στρατηγική της στην περιοχή. Στην ίδια περιοχή τα τελευταία χρόνια, έχουν ξεσπάσει μια σειρά πόλεμοι, συγκρούσεις, γίνονται επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών.
Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη, Συρία, Υεμένη, άλλες χώρες της Αφρικής, φλέγονται από τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των στρατηγικών δρόμων μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων.
Αυτές όμως οι επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν και με τη συνδρομή των ελληνικών κυβερνήσεων, με τις βάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που έχουμε στη χώρα μας, με άλλες που φτιάχτηκαν, με τα 4 δισ. που δίνουμε το χρόνο για τις δαπάνες του ΝΑΤΟ, αλλά και με την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων σε αυτές τις χώρες.
Αυτό έγινε και συνεχίζει να γίνεται διότι υπάρχουν τμήματα του ελληνικού κεφαλαίου, επιχειρηματικά συμφέροντα που συμμετέχουν σε αυτό το πλιάτσικο που γίνεται σε βάρος χωρών και λαών.
Στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου εντείνονται ολοένα και περισσότερο οι ανταγωνισμοί ισχυρών καπιταλιστικών κρατών, που προωθούν τα οικονομικά, πολιτικά, στρατιωτικά συμφέροντα των αστικών τάξεων των χωρών τους.
Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η κυβέρνηση της Ν.Δ, μαζί με τα υπόλοιπα αστικά κόμματα. Η επιθετικότητα της αστικής τάξης της χώρας μας και όλων των αστικών κομμάτων που υλοποιούν την πολιτική της, είναι ενταγμένη στο περιεχόμενο του «Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ» που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ολοκλήρωσε η κυβέρνηση της Ν.Δ. Αυτός περιλαμβάνει μια σειρά από συμφωνίες στρατιωτικές, οικονομικές, πολιτικές, που προωθούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των μονοπωλίων στην περιοχή.
Θυμίζουμε πως ελληνική φρεγάτα της ευρωπαϊκής δύναμης «Irini» πήρε εντολή από την ιταλική διοίκηση να αφήσει ήσυχο το τουρκικό πλοίο που μετέφερε όπλα στη Λιβύη και γι αυτό κανείς δεν είπε κουβέντα. Ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβέρνηση της ΝΔ μπορεί να έδωσε πανηγυρικό τόνο σχετικά με την υπογραφή της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών και ειδικότερα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα στην Ελλάδα και Ιταλία, καθώς και στα ταξίδια που πραγματοποίησε στην Αίγυπτο και στο Ισραήλ.
Μάλιστα γι αυτή ακριβώς τη συμφωνία ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών σχολίασε πως είναι θετική για την Τουρκία και ότι τους δίνει το δίκαιο για τη Συμφωνία τους με τη Λιβύη, ισχυριζόμενος ότι “αποδεικνύεται η εγκυρότητα των επιχειρημάτων της Άγκυρας σχετικά με τις θαλάσσιες συμφωνίες”.
Εντείνεται ολοένα και περισσότερο το παζάρι ανάμεσα στην ιμπεριαλιστική Γαλλία και Ιταλία με την Τουρκία. Η Γαλλία έχει ζωτικά συμφέροντα στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο. Έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στην περιοχή, με τη δημιουργία στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Κύπρο, την παρουσία αεροπλανοφόρου και τη συμμετοχή της σε στρατιωτικές αποστολές της Ε.Ε. για την προώθηση των συμφερόντων της Γαλλίας στα οικόπεδα της ΑΟΖ της Κύπρου και στον κόλπο της Λιβύης.
Επίσης η Γαλλία συμμετέχει ενεργά σε συζητήσεις με την Τουρκία και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, υπερασπιζόμενη τα συμφέροντα της αστικής τάξης της Γαλλίας στη Λιβύη, καθώς και για το ρόλο της, μετά τη λήξη του πολέμου στη Λιβύη.
Εξίσου έντονο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην περιοχή, δείχνει και η Ιταλία. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας επισκέφθηκε την Τουρκία. Σημειώνουμε ότι στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, υπάρχει στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες και ήδη είχε πραγματοποιηθεί στρατιωτική άσκηση υποβρυχίων της Ιταλίας και της Τουρκίας.
Ενέργεια, που σχολιάστηκε από το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, συνδέοντάς την με τα κοινά συμφέροντα, την κοινή ιστορία και τις κοινές αξίες των δύο χωρών στη Λεκάνη της Μεσογείου. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ιταλίας με τις δηλώσεις τους, τόνισαν τη σημασία της υπογραφής της συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία για την ΑΟΖ και ότι μπορεί να αποτελέσει «οδηγό» και για συμφωνίες άλλων χωρών.
Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σε συνέδριο στην Αττάλεια ξεδίπλωσε ακόμα περισσότερο τις προθέσεις της αστικής τάξης της χώρας του, κλείνοντας το μάτι προς την ελληνική κυβέρνηση στην κατεύθυνση αυτή.
Στο τραπέζι βέβαια του διαλόγου, έχει ήδη σερβιριστεί η συνεκμετάλλευση από τους Αμερικάνους και το ΝΑΤΟ. Συνεκμετάλλευση, όμως, σημαίνει παραχώρηση δικαιωμάτων, σημαίνει παζάρι και μοιρασιά χωρίς αρχές. Τέτοιου είδους ρυθμίσεις δε λύνουν τα προβλήματα των τουρκικών αμφισβητήσεων για τα σύνορα ή την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, αντίθετα, περιπλέκουν τα προβλήματα, ενώ τα εμπλέκουν στους γενικότερους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.
Την ίδια στιγμή, η επίκληση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ότι δήθεν μπορεί να εξασφαλίσει μια «δίκαιη» λύση, είναι παραπλανητική. Το δίλημμα συνεκμετάλλευση – συμβιβασμός ή κλιμάκωση – πόλεμος, που λανσάρεται τελευταία όλο και συχνότερα είναι αβάσιμο και ψεύτικο! Ουσιαστικά, είναι μέσο εκβιασμού του λαού!
Είναι παραπάνω από σίγουρο ότι η συνεκμετάλλευση θα γεννήσει όρους νέων εντάσεων, νέα θερμά επεισόδια, σύγκρουση αλλά και ένα θερμό επεισόδιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για αμερικανική διαμεσολάβηση και συνεκμετάλλευση. Τελικά, πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο στον οποίο οδηγεί η αστική πολιτική, που είναι αδιέξοδη. Βέβαια, λύση δεν είναι ούτε η πολεμική εμπλοκή, ούτε τα παζάρια με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, που θα πάρουν αμπάριζα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.
Παρά τα όσα υποστηρίζουν η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, εγγυητές της ειρήνης και της σταθερότητας δεν μπορούν να είναι αυτοί που έχουν βάλει φωτιά στην περιοχή μας, που καταπιέζουν και δολοφονούν τον ίδιο τους το λαό. Άλλωστε, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ, συμμετέχουν μαζί στη λήψη των αποφάσεων της λυκοσυμμαχίας κατά των λαών.
Οι λαοί έχουμε κοινό συμφέρον να αγωνιστούμε ενάντια σε ΕΕ – ΝΑΤΟ – ΗΠΑ. Οι ανάγκες των λαών της περιοχής, η αμοιβαία επωφελής συνεργασία των χωρών μπορούν να διασφαλιστούν μόνο με την αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, όπως και από κάθε άλλη ιμπεριαλιστική ένωση, με τους λαούς νοικοκύρηδες στον τόπο τους, με την εξουσία στα χέρια τους.
Το ΚΚΕ πρωταγωνιστεί στον αγώνα κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων και καλεί το λαό να επαγρυπνεί και να δυναμώσει τον αγώνα για:
— Τη μη αλλαγή των συνόρων.
— Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή και την αποχώρηση από όλες τις ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.
— Την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, το κλείσιμο της βάσης της Σούδας και των άλλων αμερικανικών βάσεων.
— Την ακύρωση της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό, τον απεγκλωβισμό των προσφύγων από τα νησιά και τη μετάβαση στις χώρες προορισμού τους.
Το “Φύλλο Πορείας” μας έχει εκδοθεί. Και είναι μία καλή αρχή για μια συνέχεια, για όποιον θέλει να μάθει και να συμβάλει για τη νικηφόρα πορεία του λαού μας. Διαδώστε το, όσο πιο πλατιά μπορείτε. Καλή δύναμη σε όλους και όλες.
Τα σχόλια είναι κλειστά.