Οι εξαγγελθείσες κινητοποιήσεις στο αεροδρόμιο Ηρακλείου από αγροτικούς Συλλόγους περιοχών της Κρήτης, που παράγουν κηπευτικά εκτός εποχής, με αιτήματα που αφορούν στο τεράστιο και δυσβάσταχτο πλέον κόστος παραγωγής, καθώς και στις μεγάλες ελλείψεις εργατών γης, επιβεβαιώνουν τη δύσκολη κατάσταση που έχουν περιέλθει και οι καλλιεργητές των λεγόμενων «δυναμικών καλλιεργειών».
Τα ψίχουλα που διατυμπανίζει η κυβέρνηση ότι μοιράζει και στους αγρότες, μόνο για κόλλυβα για το μνημόσυνό τους, μπορούν να χαρακτηριστούν.
Τα δυο προβλήματα που αναδείχνουν οι αγρότες με την κινητοποίησή τους, δεν έπεσαν από τον ουρανό. Τα έχει δημιουργήσει και οξύνει η πολιτική της ΚΑΠ της ΕΕ, που συναποφασίζουν και υλοποιούν διαχρονικά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Της ΝΔ σήμερα, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ παλιότερα.
Είναι η πολιτική που έχει μόνιμο σταθερό στρατηγικό στόχο τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγους και εκλεκτούς, για το σύστημα, καπιταλιστές αγρότες, με μεγάλες καθετοποιημένες αγροτοκτηνοτροφικές επιχειρήσεις. Είναι οι πολιτικές της ελεύθερης αγοράς και της πλήρους απελευθέρωσης των τιμών στα αγροεφόδια, τα φυτοφάρμακα και τα αγροτικά μηχανήματα και εργαλεία, στα καύσιμα και την ενέργεια. Είναι οι πολιτικές που αφήνουν τον παραγωγό χωρίς κανέναν μέτρο προστασίας στις τιμές των προϊόντων που παράγουν, αφήνοντάς τον κυριολεκτικά έρμαιο στις ορέξεις των μεγαλεμπόρων και των βιομηχάνων, που του παίρνουν την παραγωγή κοψοχρονιάς σε τιμές που δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής τις περισσότερες φορές, ενώ ο λαός τα παίρνει πανάκριβα.
Οι μικροί παραγωγοί των πρώιμων κηπευτικών, αλλά και συνολικά οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι, ήρθε η ώρα να βγάλουν τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα. Να γυρίσουν την πλάτη στα κόμματα του συστήματος, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που υπηρετούν την ίδια για αυτούς καταστροφική πολιτική.
Να συστρατευτούν με το ΚΚΕ, που μόνιμα και σταθερά αποκαλύπτει την αλήθεια, αναδείχνει τις πραγματικές αιτίες των δεινών των αγροτοκτηνοτρόφων και συνολικά του λαού και της νεολαίας. Στηρίζει τους αγώνες των αγροτοκτηνοτρόφων και τα αιτήματά τους για επιβίωση.
Τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για την ανάπτυξη ενός μαζικού διεκδικητικού κινήματος, όπως αυτό που εκφράζεται σήμερα από την Πανελλήνια Ένωση Μπλόκων.
Ταυτόχρονα, το ΚΚΕ αναδείχνει τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και διατυπώνει την πολιτική του πρόταση για την αξιοποίηση αυτών των δυνατοτήτων με κεντρικό σχεδιασμό, κοινωνικοποίηση της γης και της παραγωγής και σε αυτά τα πλαίσια δημιουργία αγροτικών παραγωγικών συνεταιρισμών.
Σήμερα στηρίζει τα αιτήματα για:
• Λύση του προβλήματος της έλλειψης εργατών γης από την κυβέρνηση, που έχει την ευθύνη. Να διασφαλίσει τον αναγκαίο αριθμό εργατών γης με αξιοπρεπή μεροκάματα, που να ικανοποιούν τις ανάγκες τους, με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, κοινωνική ασφάλιση και δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε αυτούς και τις οικογένειές τους. Με μόνιμη εγκατάστασή τους, καταργώντας το αίσχος της μετακλητότητάς τους. Να καταργηθεί το παράβολο-χαράτσι των 100€ που επιβάλλει στους αγρότες.
• Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής και κάλυψης του χαμένου εισοδήματος.
• Κατάργηση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια, τα μηχανήματα και τα εργαλεία.
• Αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση στα αγροεφόδια και τις ζωοτροφές. Κατάργηση ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.
• Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για να ζουν και να συνεχίσουν οι αγρότες να καλλιεργούν.
• Επιδότηση των θαλάσσιων μεταφορών στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.
• Καμία διακοπή ρεύματος σε σπίτια, γεωτρήσεις και αγροτικές εγκαταστάσεις.
• Άμεση αποζημίωση στους αμπελουργούς στο 100% της ζημιάς που έχουν υποστεί στην παραγωγή. Η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, μετατρέποντάς τον σε δημόσιο οργανισμό με την αναγκαία κρατική χρηματοδότηση, που θα αποζημιώνει το 100% των ζημιών στην παραγωγή, το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και τις υποδομές.
• Η Περιφέρεια να προχωρήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση σε νέο κύκλο ψεκασμών αντιμετώπισης του δάκου, πριν χαθεί ξανά η παραγωγή, όπως το 2019.
Τα σχόλια είναι κλειστά.