ΚΚΕ : Ελλείψεις και προβλήματα στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων
Το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων καλείται να εξυπηρετεί τις ανάγκες των 170.000 κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Νομού Χανίων, ενώ την καλοκαιρινή περίοδο ο αριθμός των εξυπηρετούμενων υπερδιπλασιάζεται. Μάλιστα, καθώς δεν υπάρχει άλλο Νοσοκομείο στον Νομό, αυτό εφημερεύει καθημερινά.
Παρά τον μεγάλο όγκο των προσερχόμενων ασθενών, τις αυξανόμενες ανάγκες σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων για να μπορεί το Νοσοκομείο να ανταποκριθεί στον ρόλο του, αυτό αντιμετωπίζει καθημερινά προβλήματα στη λειτουργία του, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, αλλά και της έλλειψης συντήρησης του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται.
Συγκεκριμένα, υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό νοσηλευτικό, τεχνικό και παραϊατρικό προσωπικό. Εκατοντάδες είναι τα κενά ακόμη και στις θέσεις που προβλέπει ο υπάρχων ελλιπής οργανισμός του Νοσοκομείου. Την ίδια στιγμή ο αριθμός των εξυπηρετούμενων ασθενών τα τελευταία χρόνια έχει πενταπλασιαστεί, λόγω της επιδείνωσης των όρων ζωής των εργαζόμενων, της οικονομικής δυσπραγίας των λαϊκών οικογενειών, αλλά και λόγω της ελλιπούς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στον Νομό που λειτουργεί με υποτυπώδεις παροχές χωρίς εργαστήρια και χωρίς ειδικούς γιατρούς.
Άμεση συνέπεια της υποστελέχωσης είναι οι ουρές των ασθενών, η οριακή κατάσταση για πολλές ειδικότητες, οι πολύμηνες αναμονές για μια εξέταση στο νοσοκομείο. Χαρακτηριστικό είναι ότι η λίστα αναμονής σε ειδικότητες όπως το γαστρεντερολογικό φτάνει τα δύο έτη. Επιπλέον, στο ενδοκρινολογικό η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι τέτοια ώστε πλέον να αδυνατεί να δεχτεί νέους ασθενείς.
Συνέπεια των παραπάνω είναι και η εντατικοποίηση της εργασίας των εργαζομένων που δουλεύουν στην πλειοψηφία τους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με «πετσοκομμένα» δικαιώματα και μισθούς πείνας. Ο ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού προκαλούν δυσλειτουργίες σε διάφορες κλινικές. Για παράδειγμα ο μέσος όρος σε νοσηλευτικό προσωπικό στη βραδινή βάρδια είναι ένας νοσηλευτής ανά κλινική. Επιπλέον, έχουν δημιουργηθεί νέα τμήματα με εσωτερική ανακατανομή του υπάρχοντος προσωπικού. Επακόλουθο είναι η εξουθένωση του προσωπικού, που υπερβαίνει εαυτόν και καταβάλλει τιτάνια προσπάθεια, χωρίς άδειες και ρεπό, για να ανταποκριθεί σε εύρος καθηκόντων, τα οποία αντιστοιχούν σε πολλαπλάσιους εργαζόμενους, καθώς την τελευταία δεκαετία οι προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό ήταν ελάχιστες, ενώ οι αποχωρήσεις για συνταξιοδότηση πάρα πολλές.
Την τραγική κατάσταση επιδεινώνουν τα προβλήματα που αφορούν την κτιριακή υποδομή και τον τεχνικό εξοπλισμό του ΓΝΧ, ως επιπτώσεις της ελλιπούς ή και μηδαμινής συντήρησής του. Ειδικότερα, η μόνωση του κτιρίου είναι διάτρητη και ευάλωτη στις καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να εισρέουν τα νερά της βροχής από όλα τα σημεία που ενώνονται τα τμήματα του κτιρίου.
Επίσης διαπιστώνονται σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του κλιματισμού, ο οποίος το περασμένο καλοκαίρι για τουλάχιστον είκοσι ημέρες δε λειτουργούσε, με τις συνέπειες που έχει αυτό για την υγεία των ασθενών. Σοβαρά είναι τα προβλήματα και με την υδραυλική εγκατάσταση, αφού συνεχώς διαπιστώνονται διαρροές και εισροή νερών στους κατώτερους ορόφους. Την εικόνα παραμέλησης και φθοράς συμπληρώνουν χαλασμένα παράθυρα και πατώματα που σε ορισμένες κλινικές έχουν καταστραφεί εντελώς.
Το ΓΝΧ είναι παράδειγμα της επικίνδυνης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στον τομέα της Δημόσιας Υγείας εξαιτίας της υποχρηματοδότησής της, από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις, προς όφελος των κερδών των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό και σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, αλλά και των εργαζόμενων του κλάδου, κατάσταση που οξύνεται ολοένα και περισσότερο δημιουργώντας έντονες ανησυχίες.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει για την άμεση αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων στο ΓΝΧ και πιο συγκεκριμένα:
• Την πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού, με απολύτως δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εξετάσεις, χωρίς πλαφόν και περικοπές, με κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, για να μπορεί το Νοσοκομείο Χανίων να ανταποκριθεί στις ανάγκες για υπηρεσίες Υγείας των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Νομού.
• Την άμεση επίλυση των οξυμένων κτιριακών προβλημάτων και τις ανάγκες συντήρησης, ώστε οι ασθενείς να νοσηλεύονται στις προβλεπόμενες συνθήκες του 21ου αιώνα.
Οι Βουλευτές
Μανώλης Συντυχάκης
Κομνηνάκα Μαρία
Μανωλάκου Διαμάντω
Τα σχόλια είναι κλειστά.