Η Τομεακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ διοργανώνει εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή. Αναλυτικά προχωρά σε :
• Βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «1922. Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή» επιμέλειας του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ θα πραγματοποιηθεί:
– την Τετάρτη 6 Ιουλίου στις 7μμ στο πάρκο Μικράς Ασίας (πλησίον ΔΟΥ Ηρακλείου) και
– και την Κυριακή 24 Ιουλίου 7μμ στην πλατεία Αγίου Νικολάου στην Νέα Αλικαρνασσό.
• Εκδήλωση με θέμα «Η συμβολή των Μικρασιατών Κομμουνιστών στους εργατικούς-λαϊκούς αγώνες» την Κυριακή 28 Αυγούστου 7μμ στην πλατεία Ατσαλένιου.
Η Iμπεριαλιστική Εκστρατεία στη Μικρά Ασία ήταν συνέχεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου και της συνθήκης των Σεβρών για το μοίρασμα της ηττημένης οθωμανικής αυτοκρατορίας από τα νικητήρια κράτη της Αντάντ. Η ελληνική αστική τάξη ήταν αποφασισμένη να συμβάλει με δυνάμεις κατοχής στην Μικρά Ασία διεκδικώντας το μεγαλύτερο δυνατό μερίδιο θέτοντας σε προτεραιότητα την προάσπιση των συμμαχικών συμφερόντων στην Τουρκία και όχι την προστασία των ελληνικών πληθυσμών. Η Iμπεριαλιστική Εκστρατεία στη Μικρά Ασία και οι ανταγωνισμοί των καπιταλιστικών κρατών στην περιοχή προκάλεσαν δεκάδες χιλιάδες θύματα και ξερίζωσαν εκατομμύρια Ελλήνων, Τούρκων, Αρμενίων κ.ά. Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα και ρίχτηκαν στην πιο σκληρή ταξική εκμετάλλευση.
Συζητάμε και εμπνεόμαστε από τα συμπεράσματα της περιόδου για να συνεχίσουμε τους αγώνες του σήμερα.
– Οι λαοί, με ηγετική δύναμη την εργατική τάξη, σε καμία περίπτωση –επίθεσης ή άμυνας– δεν πρέπει να στοιχίζονται με την αστική τάξη, να εμπιστεύονται τις κυβερνήσεις τους, τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, τα επιθετικά ή τα αμυντικά τους σχέδια, τα οποία είναι άμεσα ή μεσοπρόθεσμα σε βάρος των λαών.
– Οι λαοί πρέπει να έχουν επαγρύπνηση κι ετοιμότητα για να οργανώσουν τη δική τους άμυνα και αντεπίθεση, ζήτημα που ως καθήκον καθοδηγητικό ανήκει στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Από αυτήν τη σκοπιά αναδεικνύεται ως μοναδική αναγκαιότητα-αρχή για το κομμουνιστικό κίνημα η προετοιμασία του υποκειμενικού παράγοντα στην κατεύθυνση του προλεταριακού διεθνισμού, του διεθνισμού των λαών, έτσι ώστε σε συνθήκες πολέμου τα παιδιά των διαφορετικών λαών να στρέψουν τα όπλα όχι μεταξύ τους, αλλά ενάντια και στις ξένες και στις δικές τους καπιταλιστικές δυνάμεις, στοχεύοντας στην ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας και στην ταξική τους απελευθέρωση.
Τα σχόλια είναι κλειστά.