ΓΙΑ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΤΑ 20-25% ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΥΣΙΝΟ ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Περιορισμένη ήταν η κίνηση στα καταστήματα εστίασης και αναψυχής τον μήνα Μάιο, ο οποίος μάλιστα έκλεισε με αρνητικό πρόσημο όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής, Ανδρέας Κλαψινός.
Όπως υποστήριξε χαρακτηριστικά τον περασμένο μήνα η κίνηση στις ταβέρνες και τα εστιατόρια του Ρεθύμνου ήταν κατά 20%-25% χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι, προκαλώντας έντονη δυσαρέσκεια στους επαγγελματίες.
Επισημαίνει δε ότι το κλίμα που είχε καλλιεργηθεί για το πρώτο δίμηνο της σεζόν από τους παράγοντες του τουρισμού ήταν πολύ θετικό, αυτό όμως δεν αποτυπώθηκε στους τζίρους των καταστημάτων.
«Είχαμε μεγάλες προσδοκίες για τον Μάιο, από τα μηνύματα που είχαμε για την αύξηση των αφίξεων στον νομό κάτι όμως που δεν επιβεβαιώθηκε τουλάχιστον στα δικά μας καταστήματα. Αν εξαιρέσουμε κάποιες λίγες μέρες όπως το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και το Σαββατοκύριακο των εκλογών, τις υπόλοιπες μέρες η κίνηση στα καταστήματά μας ήταν ελάχιστη. Όπως μου λένε επιχειρηματίες μικρών ξενοδοχείων και τουριστικών δωματίων, λόγω του καιρού που δεν ήταν καλός, έχουν ακυρωθεί πολλά δωμάτια. Οι ακυρώσεις στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, γίνονται γιατί και εκείνοι ενημερώνονται για τον καιρό, ο οποίος όλο τον Μάιο είναι συνεχώς βροχερός. Από την άλλη και οι τουρίστες που έκαναν τις διακοπές τους εδώ δεν έβγαιναν από το ξενοδοχείο όταν ο καιρός ήταν κακός. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η κίνηση να είναι υποτονική και δυστυχώς οι μεγάλες προσδοκίες που είχαμε για τον φετινό Μάιο δεν επαληθευτήκαν» ανέφερε ο Ανδρέας Κλαψινός.
Πάρα ταύτα όμως οι επιχειρηματίες εστίασης διατηρούν την αισιοδοξία τους προσδοκώντας αφενός σε ενίσχυση της κίνησης ήδη από την επόμενη εβδομάδα και σίγουρα σε επέκταση της σεζόν προκειμένου να αναπληρωθούν οι απώλειες του Μαΐου. Όπως είπε ο κ. Κλαψινός: «Διατηρούμε την αισιοδοξία μας καθώς γνωρίζουμε ότι ήδη από την επόμενη εβδομάδα θα γεμίσουν τα ξενοδοχεία και κατ’ επέκταση θα αυξηθεί και η κίνηση στα δικά μας καταστήματα. Απλά φέτος ελπίζαμε και θέλαμε το κάτι παραπάνω το πρώτο δίμηνο της σεζόν. Δεν έγινε. Πιστεύουμε τουλάχιστον να υπάρξει μια μικρή επέκταση της σεζόν μέχρι τον Νοέμβριο ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε τις απώλειες του Μαΐου».
Την ίδια στιγμή η ακρίβεια παραμένει μεγάλο αγκάθι για τον κλάδο της εστίασης ειδικά σε ό,τι αφορά τις ανατιμήσεις των πρώτων υλών. Όπως υποστηρίζουν οι επαγγελματίες κάνουν μεγάλη προσπάθεια να κρατήσουν σταθερές τις τιμές και να μην υπάρξει αύξηση στους τιμοκαταλόγους, αυτό όμως δεν είναι πάντα εφικτό καθώς όπως επισημαίνουν το λειτουργικό κόστος έχει εκτοξευθεί στα ύψη. «Προς το παρόν διατηρούμε τις τιμές των περυσινών καταλόγων. Μόνο στη χωριάτικη ενδέχεται να υπάρξει αύξηση κατά 50 με 60 λεπτά, λόγω της αύξησης της τιμής της φέτας. Δυστυχώς οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες συνεχίζονται και αυτό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για εμάς και προσπαθούμε όπως μπορούμε να απορροφήσουμε τις αυξήσεις και να μην επιβαρύνουμε τους καταναλωτές όπου αυτό είναι δυνατό» πρόσθεσε ο κ. Κλαψινός.
Τεράστιο το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού
Την ίδια στιγμή τεράστιο παραμένει το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού αφού οι επαγγελματίες εστίασης αδυνατούν να βρουν εργαζόμενους. Όπως λένε οι αγγελίες τους πέφτουν στο κενό και προσπαθούν οι ίδιοι με το υπάρχον προσωπικό ή επιστρατεύοντας μέλη της οικογένειάς τους να δουλέψουν τα καταστήματά τους.
Όσον αφορά στο πρόβλημα με το προσωπικό, ο πρόεδρος του Σωματείου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής, υπογράμμισε ότι τα πράγματα είναι χειρότερα από πέρυσι. «Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Και έτσι όπως το βλέπω θα συνεχιστεί το πρόβλημα αυτό για την επόμενη διετία. Όσοι εγκατέλειψαν τον χώρο δεν επιστρέφουν. Βάζουμε αγγελίες και δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον, το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά στις θέσεις της κουζίνας και του σέρβις. Δεν έχουμε άτομα να στελεχώσουμε τα μαγαζιά μας και φανταστείτε ότι είναι ακόμα αρχή σεζόν» είπε.
Αυξήθηκε κατά 30% ο τζίρος το πρώτο τρίμηνο του έτους
Με αύξηση περίπου 30% έκλεισε ο τζίρος στους κλάδους των καταλυμάτων και της εστίασης κατά το α΄ τρίμηνο 2023 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ένδειξη ότι η φετινή χρονιά θα είναι ακόμη καλύτερη από πλευράς τουριστικής κίνησης. Μέρος, βεβαίως, της παραπάνω αύξησης είναι πληθωριστική, δεδομένου ότι οι χρεώσεις στα καταλύματα αλλά και οι τιμοκατάλογοι στην εστίαση έχουν αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με πέρυσι. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), οι τιμές στην εστίαση τον Μάρτιο 2023 ήταν αυξημένες κατά 7,6% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν και στα ξενοδοχεία κατά 8,4%, επίσης σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου των καταλυμάτων ο κύκλος εργασιών το πρώτο τρίμηνο 2023 ανήλθε σε 375.267.348 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 28,6% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2022, όπου είχε ανέλθει σε 291.894.609 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις των περιφερειακών ενοτήτων με συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών έτους 2022 μεγαλύτερη από 1%, η μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το πρώτο τρίμηνο 2023 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο 2022 παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης (70,9%) και η μικρότερη αύξηση (6,9%) καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Κω. Στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου των υπηρεσιών εστίασης ο κύκλος εργασιών το πρώτο τρίμηνο 2023 ανήλθε σε 1,52 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 27% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2022, όπου είχε ανέλθει σε 1,20 δισ. ευρώ. Για τις επιχειρήσεις των περιφερειακών ενοτήτων με συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών έτους 2022 μεγαλύτερη από 1%, η μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το πρώτο τρίμηνο 2023 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο 2022 παρατηρήθηκε στη Σαντορίνη (42,4%) και η μικρότερη αύξηση (12,5%) καταγράφηκε στη Μύκονο. Οι επιδόσεις αμφοτέρων των κλάδων κατά το α΄ τρίμηνο 2023 είναι πολύ καλύτερες και σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο 2019, προ πανδημίας δηλαδή. Συγκεκριμένα, το α΄ τρίμηνο 2019 ο κύκλος εργασιών στον κλάδο των καταλυμάτων είχε διαμορφωθεί σε 271,85 εκατ. ευρώ και στον κλάδο των υπηρεσιών εστίασης σε 1,01 δισ. ευρώ.
Για τις επιχειρήσεις στον κλάδο των καταλυμάτων με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Μάρτιο 2023 ανήλθε σε 129,55 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 36,1% σε σχέση με τον Μάρτιο 2022.
Για τις επιχειρήσεις στον κλάδο των υπηρεσιών εστίασης με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Μάρτιο 2023 ανήλθε σε 162,25 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 23,6% σε σχέση με τον Μάρτιο 2022.https://rethnea.gr/