Καθηλωτική η προσεδάφιση στον Άρη από την αποστολή «Επιμονή» της NASA
Καθηλωτική η προσεδάφιση στον Άρη από την αποστολή «Επιμονή» της NASA
Ένα ιστορικό βήμα για την κατάκτηση του διαστήματος έγινε στον πλανήτη Άρη με την προσεδάφιση του οχήματος “Επιμονή” της ΝΑΣΑ. Το ρομποτικό όχημα έστειλε ήδη τις πρώτες συγκλονιστικές φωτογραφίες από τον κόκκινο πλανήτη και θα κάνει έρευνες για ίχνη ζωής ενώ απώτερος στόχος είναι μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη το 2030.
Μπορεί να είναι χαμηλής ανάλυσης, μπορεί να είναι ασπρόμαυρη, αλλά αυτές οι φωτογραφίες είναι πλέον κομμάτι της ιστορίας του ανθρώπου στο διάστημα…
Ο πλανήτης Άρης υποδέχθηκε την αποστολή «Επιμονή» της Nasa 4 λεπτά πριν τις ένδεκα χθες το βράδυ…
«Επιβεβαιώνεται η προσεδάφιση! Το Perseverance βρίσκεται με ασφάλεια στην επιφάνεια του Άρη!»
Το ρομποτικό, κορυφαίας τεχνολογίας όχημα θα ερευνήσει για ίχνη αρχαίας ζωής στον κόκκινο πλανήτη αφού πέρασε με επιτυχία τον επτάλεπτο «εφιάλτη» της εισόδου στην ατμόσφαιρά του και βρίσκεται πλέον στο δέλτα του κρατήρα Γέζερο … ένα σημείο που κανείς στο παρελθόν δεν έχει βρεθεί…
«Πραγματικά μία φανταστική, απίστευτη μέρα. Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο περήφανος για την ομάδα και για όσα κατάφεραν κάτω από αντίξοες συνθήκες.»
Τις ιστορικές στιγμές παρακολουθούσε σε απευθείας μετάδοση και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν…
«Έλαβα τηλεφώνημα από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και οι πρώτες του λέξεις ήταν «συγχαρητήρια δικέ μου». Και ξέρω πως ήταν ο Πρόεδρος και δεν μου έκαναν πλάκα γιατί μόνο αυτός θα μπορούσε να μου πει «συγχαρητήρια δικέ μου».
Την προσεδάφιση στον Άρη παρακολούθησε όλος ο πλανήτης. Από μικρά χωριά στη Βοσνία … μέχρι το Παρίσι και το Μέγαρο των Ιλισίων…
Επιστημονικά ιδρύματα της Γαλλίας συμμετείχαν στην κατασκευή της κάμερας που έστειλε τις πρώτες εικόνες από τον Άρη.
«Σας ευχαριστώ που με αφήσατε να το ζήσω και είμαστε όλοι πολύ υπερήφανοι για αυτό που έχει συμβεί και για τις επόμενες εβδομάδες είναι σα να βρίσκομαι και εγώ στον Άρη.»
Η αποστολή «Επιμονή» αναμένεται με βάση τον προγραμματισμό να παραμείνει στην επιφάνεια του «κόκκινου γίγαντα» για δύο περίπου χρόνια και θα επιχειρήσει να χαρτογραφήσει την επιφάνεια του πλανήτη προκειμένου να γίνει το επόμενο βήμα για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή το 2030.
Το συνολικό κόστος της αποστολής αγγίζει τα τρία δισεκατομμύρια δολάρια.
Τα σχόλια είναι κλειστά.