ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Δέσμευση 2 εκατ. για την Κρήτη
Από τώρα προετοιμάζονται στο αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το δάκο, αφού εκτιμούν πως χωρίς κατάλληλη προετοιμασία και οργάνωση, δεν είναι καθόλου απίθανη μια αντίστοιχη καταστροφή με τη φετινή.
Μια επανάληψη όμως του μεγέθους της φετινής καταστροφής συνεπάγεται και συνολικότερη καταστροφή που δεν θα μπορούσαν να αντέξουν οι παραγωγοί.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Γεώργιο Στρατάκο, έγινε σαφές πως ήδη έχει δεσμευθεί ένα επιπλέον κονδύλι της τάξεως των 2 εκατομμυρίων ευρώ για την Κρήτη, με την επισήμανση πως εφόσον κριθεί αναγκαίο, το συγκεκριμένο ποσό ενδέχεται ακόμα και να αυξηθεί.
Αυτή όμως δεν ήταν η σημαντικότερη ανακοίνωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνάντησης, αφού κατά τη διάρκειά της αναδείχθηκαν μια σειρά από ζητήματα, τα οποία και θα καθορίσουν τη μετέπειτα πολιτική χάραξη του Υπουργείου.
Στη διάρκεια των επαφών που είχαν τα στελέχη της Κρήτης με τους εκπροσώπους του Υπουργείου, έγιναν πολύ συγκεκριμένες διαπιστώσεις που προβληματίζουν, αλλά και δημιουργούν δεύτερες ή και τρίτες σκέψεις σε σχέση με το τι συμβαίνει στην ελαιοπαραγωγή.
Καταρχάς, από το Υπουργείο θεωρούν δεδομένο ότι το μέγεθος της καταστροφής είναι τέτοιο που πρέπει οπωσδήποτε να αναζητηθούν τρόποι αποζημιώσεων, αλλά και να κατατεθεί πλήρης φάκελος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από την εμπειρία τους μάλιστα είναι σε θέση να γνωρίζουν, ότι η Επιτροπή μπορεί να καθυστερεί μεν, αλλά αποζημιώνει, εφόσον αποδειχθούν συνθήκες έντονων διαφοροποιήσεων στο κλίμα.
Ως δεδομένη κρατούν την περίπτωση του 2011 και του περονόσπορου, κατά την οποία οι παραγωγοί έλαβαν αποζημιώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίες και στοιχειοθετήθηκαν στη βάση των μεγάλων αλλαγών στο κλίμα εκείνης της περιόδου.
Παρ’ όλα αυτά, πάντα υπάρχει ένα τμήμα σκεπτικισμού, καθώς από το 2011 μέχρι σήμερα υπάρχουν σημαντικές αλλαγές ως προς την προσέγγιση επί των θεμάτων αποζημιώσεων. Όμως σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια.
Κι αυτό είναι το πρώτο επίπεδο. Το δεύτερο επίπεδο, το οποίο βέβαια επίσημα δεν αναδεικνύεται, αλλά υπονοείται, είναι πως ακόμα και οι επιστημονικές έρευνες και τα εργαστηριακά αποτελέσματα, δείχνουν έναν κύριο παράγοντα καταστροφής που είναι ο δάκος. Κι αυτό για την ηγεσία του Υπουργείου σημαίνει πως κάτι δεν γίνεται σωστά.
Ήδη στο Υπουργείο διερευνούν όλες τις συνθήκες αγοράς και διάθεσης των φαρμάκων, τρόπου διεξαγωγής της δακοκτονίας, τρόπων ελέγχου των διαδικασιών, αλλά και πιθανά κενά που μπορεί να υπάρχουν. Σε αυτή τη διερεύνηση μάλιστα, υπάρχουν στελέχη από τον αγροτικό κόσμο που έχουν πραγματοποιήσει καίριες επισημάνσεις, αναδεικνύοντας τα πραγματικά αίτια των προβλημάτων. Τα οποία ο Υπουργός προτίθεται να αλλάξει και γι’ αυτό άλλωστε και όλοι οι υφιστάμενοι του έχουν λάβει σαφείς οδηγίες να καταθέσουν φάκελο προτάσεων.
Το αμέσως επόμενο διάστημα μάλιστα δεν αποκλείεται να υπάρξουν και ανακοινώσεις. Σε πρώτη φάση πάντως, το Υπουργείο δεν προσανατολίζεται στο να αποδώσει ευθύνες, αλλά να διεκδικήσει τις αποζημιώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και σε ένα δεύτερο επίπεδο, να δημιουργήσει τις νέες συνθήκες που δεν θα επιτρέψουν, ανεξάρτητα από τις αλλαγές στο κλίμα την εξάπλωση του δάκου στον φετινό βαθμό.ΠΗΓΗ ΠΑΤΡΙΣ
Τα σχόλια είναι κλειστά.