Στην Κρήτη απαγορεύεται εισαγωγή ζώων, αλλά το εμβόλια θα διατεθεί μόνο στις τέσσερις περιοχές που είχαν το πρόβλημα
Μόνο στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Μακεδονίας που εμφάνισαν κρούσματα καταρροϊκού πυρετού των αιγοπροβάτων – δηλαδή στην Καστοριά, τα Γρεβενά, την Κοζάνη και τη Φλώρινα – θα παρέχουν οι τοπικές Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής δωρεάν εμβόλια, όπως διευκρινίζει με εγκύκλιό της η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρυσούλα Δηλέ.
Παράλληλα, με βάση πληροφορίες από το γραφείο του βουλευτή Λαρίσης Μάξιμου Χαρακόπουλου, το κόστος των εμβολίων για όλο τον πληθυσμό των αιγοπροβάτων της Ελλάδας είναι της τάξης των 15 εκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο στην παρούσα φάση δεν κρίνεται αναγκαίος ο καθολικός εμβολιασμός από τους κτηνιάτρους του υπουργείου.
Σύμφωνα με τον κ. Χαρακόπουλο, μετά τα 7 κρούσματα στον νομό Τρικάλων θα υπάρξει εμβολιασμός στον συγκεκριμένο νομό με κάλυψη από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Τα διαθέσιμα εμβόλια κατά του οροτύπου 4 του ιού του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου είναι τέσσερα. Η χρήση των εμβολίων θα πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τις εκάστοτε οδηγίες του παρασκευαστή.
Επιπλέον, οι ΔΑΟΚ κάθε περιφερειακής ενότητας, από τις παραπάνω, χρηματοδοτούν τα εντομοκτόνα-εντομοαπωθητικά αρκεί οι κτηνοτρόφοι να καταθέσουν τα σχετικά παραστατικά.
Πάντως, στην εγκύκλιο της κυρίας Δηλέ αναφέρεται ότι «για το έτος 2020 (ΦΕΚ 3309 Β’/7.8.2020), στις επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνονται οι δαπάνες αγοράς εμβολίων από τις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής των Περιφερειών και τις ΔΑΟΚ των Περιφερειακών Ενοτήτων για τον έλεγχο της διασποράς του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου, καθώς και οι δαπάνες αγοράς εντομοκτόνων ή και εντομοαπωθητικών από τις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής των Τμημάτων Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων των Περιφερειών και τις ΔΑΟΚ των Περιφερειακών Ενοτήτων για την καταπολέμηση των εντόμων-φορέων που είναι υπεύθυνα για τη μετάδοση του ιού του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου στα πλαίσια προγραμμάτων που καταρτίζουν και εκτελούν οι Διευθύνσεις Κτηνιατρικής των Περιφερειών. Τα προγράμματα αυτά θα πρέπει να έχουν υποβληθεί προς το Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Υγείας Ζώων και να έχουν εγκριθεί προκειμένου να τύχουν της ανωτέρω χρηματοδότησης.
Ως εκ τούτου, παρατίθενται οι κάτωθι τρόποι κάλυψης της δαπάνης προμήθειας του εμβολίου:
Κάλυψη της δαπάνης αρχικώς από τις Περιφέρειες όπου επιβεβαιώνονται εστίες και, σε δεύτερο χρόνο, από το ΥΠΑΑΤ, μετά την έγκριση του σχετικού προγράμματος εμβολιασμού υποβληθέντος στη Διεύθυνση Υγείας Ζώων του ΥΠΑΑΤ και τη σύμφωνη γνώμη του γενικού και υπηρεσιακού γραμματέα του υπουργείου. Επισημαίνεται ότι η έγκριση των προγραμμάτων θα γίνεται κατόπιν αξιολόγησης της τρέχουσας επιζωοτιολογικής κατάστασης στην εκάστοτε περιφέρεια.
Κάλυψη της δαπάνης από τις Περιφέρειες, όπου δεν επιβεβαιώνονται εστίες, μετά τη γνωστοποίηση του σχετικού προγράμματος εμβολιασμού στη Διεύθυνση Υγείας Ζώων του ΥΠΑΑΤ.
Κάλυψη της δαπάνης αγοράς του εμβολίου από τον ίδιο τον κτηνοτρόφο, σε όλη την επικράτεια.
Ο εμβολιασμός θα πραγματοποιείται:
* Στην εκάστοτε περιφέρεια/περιφερειακή ενότητα, σύμφωνα με την επιδημιολογική κατάσταση του νοσήματος, εφόσον η τοπική κτηνιατρική Αρχή υποβάλλει το σχετικό πρόγραμμα εμβολιασμού στη Διεύθυνση Υγείας των Ζώων του ΥΠΑΑΤ,
* Σε όλη την επικράτεια της χώρας, κατ’ επιλογήν του κτηνοτρόφου, εφόσον αναλαμβάνει ο ίδιος το κόστος προμήθειας του εμβολίου και της εφαρμογής του».
Αλέκος Στεφανάκης
«Δε χρειάζονται εμβολιασμοί αλλού»
«Συμφωνώ με την απόφαση αυτή», δηλώνει κατηγορηματικά στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, κτηνίατρος Αλέκος Στεφανάκης. «Καταρχήν στην Κρήτη υπάρχει απαγόρευση εισαγωγής ζώων αναπαραγωγής από την υπόλοιπη Ελλάδα, λόγω του καταρροϊκού πυρετού. Έχουμε το πλεονέκτημα να είμαστε νησί. Επομένως, ας μη φορτώνουμε τους παραγωγούς μας και τα ζώα μας με ένα παραπάνω στρες, αν δεν υπάρχει λόγος. Είναι μια ευκαιρία να αποφύγουμε τις εισαγωγές, να είναι ενημερωμένοι όλοι ότι δεν μπορεί να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει. Και ό,τι γίνεται θα πρέπει να γίνεται εις γνώσιν των υπηρεσιών και να μη διακινούνται ζώα χωρίς κτηνιατρικό έλεγχο»…
Ο Αλέκος Στεφανάκης επισημαίνει ότι μπορούν να έρχονται στην Κρήτη μόνο ζώα τα οποία προορίζονται για σφαγή. Και αυτό σημαίνει ότι τα ζώα από το λιμάνι οδηγούνται κατευθείαν στα σφαγεία. «Επειδή λοιπόν το πρόβλημα αυτή τη στιγμή εστιάζεται στην υπόλοιπη Ελλάδα, είναι καλό να φτιάξουμε εμείς ένα “τείχος” προστασίας και ας μην τολμήσει να φέρει κανείς ζώα από άλλη περιοχή. Αν δούμε όμως ότι η νόσος φτάσει σε απόσταση κοντά στην Κρήτη, λογικό είναι ότι θα πρέπει κι εμείς να εμβολιάσουμε τα ζώα μας», ξεκαθαρίζει ο γνωστός κτηνίατρος.
Λέει μάλιστα ότι την προηγούμενη εβδομάδα πράγματι φάνηκε ένας βαθμός επικινδυνότητας και στην Κρήτη, όταν εμφανίστηκαν κρούσματα καταρροϊκού πυρετού στην Πελοπόννησο. «Στην Κρήτη το επίπεδο εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου είναι στον εντοπισμό και την εκρίζωση του καταρροϊκού πυρετού, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδος είναι ακόμη ο εμβολιασμός και έτσι είναι σαφές ότι απαγορεύεται η εισαγωγή ζώων για αναπαραγωγή», καταλήγει.https://www.neakriti.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.