Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου κάθισε την Δευτέρα, με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, το διοικητικό συμβούλιο ΠΑΓΝΗ-Βενιζελείου μετά από μήνυση συγκεκριμένης εταιρείας, η οποία προσέφυγε στην Δικαιοσύνη, καταγγέλλοντας παράνομο αποκλεισμό ιατροτεχνολογικών προϊόντων της αν και φέρουν την σήμανση πιστοποίησης CE.
Η πλευρά της πολιτικής αγωγής υποστηρίζει ότι στην συγκεκριμένη υπόθεση υπάρχει παραβίαση της σχετικής Ευρωπαϊκής οδηγίας αλλά και δικαστικών αποφάσεων που προβλέπουν ότι τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα (π.χ. ράμματα) που φέρουν την ειδική σήμανση CE δεν μπορεί να αποκλείονται με ειδικές προδιαγραφές.
«Το θέμα δεν είναι ιατρικό ή αν θα πρέπει να προκριθεί το ένα ή το άλλο ράμμα. Το θέμα είναι η εφαρμογή του νόμου. Οι ισχύουσες διατάξεις επιβάλλουν να μην υπάρχουν προδιαγραφές που θα αποκλείουν τα πιστοποιημένα προϊόντα. Αν είχαν κάποιο πρόβλημα, θα έπρεπε να απευθυνθούν στον ΕΟΦ αλλά δεν το έκαναν ποτέ».
Από την πλευρά της υπεράσπισης υποστηρίζεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο έπραξε μετά από εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής προδιαγραφών με γνώμονα πάντα το συμφέρον του νοσοκομείου και των ασθενών, με τις πρόσθετες προδιαγραφές για λόγους μεγαλύτερης ασφάλειας.
Ο εισαγγελέας έδρας πρότεινε την ενοχή των κατηγορουμένων. «Κατά σύστημα παραβιάζονται κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δικαστικές αποφάσεις. Αυτό γίνεται για δύο λόγους: ή για να ωφελήσουν κάποιον ή να τον βλάψουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τελικά το δικαστήριο αποφάσισε την ενοχή των κατηγορουμένων επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης 10 μηνών με τριετή αναστολή. Κατά της πρωτόδικης απόφασης ασκήθηκε έφεση.
Πηγή: cretalive
Τα σχόλια είναι κλειστά.