Κάμπιες πολιορκούν το Ρέθυμνο – Επί ποδός οι υπηρεσίες για τον «μαύρο εισβολέα»
Κάμπιες πολιορκούν το Ρέθυμνο – Επί ποδός οι υπηρεσίες για τον «μαύρο εισβολέα»
«Συναγερμό» στις υπηρεσίες της αντιπεριφέρειας και του δασαρχείου στο Ρέθυμνο προκάλεσε το ρεπορτάζ του neakriti.gr για το «μαύρο εχθρό» που εδώ και τρία χρόνια «πολιορκεί» το δάσος των Κούμων με αποκορύφωμα φέτος
Σε χρόνο ρεκόρ κινητοποιήθηκε ο κρατικός μηχανισμός στο Ρέθυμνο, έπειτα από το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του neakriti.gr, για την αντιμετώπιση της μεγάλης οικολογικής καταστροφής που συντελείται στο δάσος των Κούμων, το οποίο έχει «καταληφθεί» από κάμπιες που απειλούν ακόμα και τους ανθρώπους.
Οι κάμπιες που εξαπλώνονται σε χρόνο ρεκόρ και που πλέον έχουν «καταπιεί» χιλιάδες στρέμματα δάσους, κατατρώγοντας δρύες, πρινάρια, ακόμα και ελαιόδενδρα, προκάλεσαν ανησυχία και στην ίδια την αντιπεριφερειάρχη, Μαίρη Λιονή, η οποία με παρέμβασή της κινητοποίησε τον κρατικό μηχανισμό ώστε να επιληφθεί άμεσα «φρενάροντας» την μεγάλη οικολογική καταστροφή που συντελείται στους Κούμους και που επεκτείνεται και στο γειτονικό Μαλάκι.
Το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών της Αθήνας, το οποίο ζήτησε και έλαβε σήμερα το ρεπορτάζ του neakriti.gr, για να εκτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος και με δεδομένο την ταυτοποίηση του εντόμου που έκανε το δασαρχείο Ρεθύμνου, δεσμεύτηκε πως την ερχόμενη Δευτέρα θα δώσει σαφείς οδηγίες στην υπηρεσία για τον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης χωρίς να προκληθούν ζημιές στα μελίσσια και τους ελαιώνες του χωριού.
Ταυτόχρονα με την επιστημονική έρευνα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας Ρεθύμνου θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις με σκοπό να προστατέψει την δημόσια υγεία, δεδομένου ότι οι κάμπιες – πέρα από το δάσος και τα ζώα – απειλούν και τους ίδιους τους κατοίκους, αφού έχουν φτάσει ακόμα και μέσα στα σπίτια τους σε κάποιες περιπτώσεις.
Τα επόμενα 24ωρα πάντως, το δασαρχείο Ρεθύμνου καλείται να αποστείλει δείγματα του εντόμου, αλλά και των κατεστραμμένων δένδρων στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών ώστε να ξεκινήσει παράλληλα, ένας νέος κύκλος επιστημονικής έρευνας με επίκεντρο τον συγκεκριμένο «εισβολέα».
Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Απρίλιο όπως ανέφερε σε χθεσινό ρεπορτάζ το neakriti.gr, η κατάσταση φαίνεται να είναι εκτός ελέγχου, καθώς πέρα από τους δρύες και τα πρινάρια, οι κάμπιες «επιτέθηκαν» σε ελαιόδενδρα, αλλά ακόμα και στα ζώα των κατοίκων, ενώ συνεχίζοντας την καταστροφική τους πορεία φτάνουν στις αυλές των σπιτιών, απειλώντας και την δημόσια υγεία.
Ειδικότερα, τα εκατομμύρια κάμπιες -που πολλαπλασιάζονται με ταχύτητα κατατρώνε αιωνόβια δένδρα, όπως δρύες και πρινάρια, ξεραίνοντάς τα, ενώ έχουν αρχίσει να «επιτίθενται» και σε ελαιόδενδρα. Όταν πλέον εξαφανίσουν κάθε ίχνος φυλλώματος, πέφτουν στην γη σχηματίζοντας ένα «μαύρο χαλί».
Απειλούν και τους κατοίκους
Οι κάμπιες απειλούν όμως και τους κατοίκους, καθώς όσα μέτρα και να πάρουν πάντα κάποιες θα προσγειωθούν πάνω τους, προκαλώντας αλλεργίες και τρόμο στα μικρά παιδιά.
Το μαύρο αυτό έντομο πριν μεταμορφωθεί σε πεταλούδα απειλεί και τα ζώα της περιοχής, καθώς ο καρπός από τα δένδρα που αποτελεί τροφή για πρόβατα, εξαφανίζεται με τεράστιες οικονομικές συνέπειες για τους κτηνοτρόφους.
Πέρα από τους Κούμους οι κάμπιες έχουν ήδη αρχίσει τις εφόδους τους και στο γειτονικό Μαλάκι, που συνορεύει δυτικά με το δάσος, ενώ οι Αρμένοι φαίνεται προς το παρόν να έχουν γλιτώσει.
Τα σχόλια είναι κλειστά.