Καμπανάκι κινδύνου από το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ
Καμπανάκι κινδύνου από το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ
Η ανακοίνωση του Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ
«Αναστάτωση επικράτησε την Παρασκευή στο ΠΑΓΝΗ, αφού άλλος ένας εργαζόμενος βγήκε θετικός στον SARS–CoV-2. Πρόκειται για ιατρό, ο οποίος την ίδια μέρα (πριν διαγνωσθεί) πραγματοποίησε τακτικό χειρουργείο, ενώ τις τελευταίες δύο μέρες είχε εξετάσει δεκάδες ασθενείς στο εξωτερικό ιατρείο και είχε κάνει επίσκεψη σε νοσηλευόμενους της κλινικής του. Ασαφές παραμένει ακόμη αν και πόσοι συνάδελφοί του θα βγουν σε καραντίνα, πάντως (μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής) μόνο ένας είχε αποφασιστεί να βγει σε καραντίνα, ενώ σε επαφή είχαν έρθει δεκάδες εργαζόμενοι στο χειρουργείο, στα ιατρεία και στην κλινική. Αμφίβολο είναι επίσης αν γίνεται ιχνηλάτηση των ασθενών που ήρθαν σε επαφή με το γιατρό. Απολύμανση θα γίνει -μετά από πίεση των εργαζομένων- μόνο στο γραφείο γιατρών της κλινικής του, στη χειρουργική αίθουσα και σε χώρο ανάπαυσης του χειρουργείου, ενώ δεν θα πραγματοποιηθεί απολύμανση σε θαλάμους της κλινικής, στους άλλους χώρους του χειρουργείου ούτε στο εξωτερικό ιατρείο.
Το συμβάν αυτό προστέθηκε στα κρούσματα εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ που έχουν διαγνωστεί τις τελευταίες 3 εβδομάδες. Λίγοι εργαζόμενοι βγαίνουν σε καραντίνα σε σχέση με αυτούς που εκτίθενται, αφού (βάσει οδηγιών του ΕΟΔΥ) η έκθεσή τους δεν θεωρείται υψηλού κινδύνου, αν φορούσαν μόνο απλή μάσκα χωρίς λοιπό προστατευτικό εξοπλισμό (οφθαλμική προστασία, ποδιά) κατά την επαφή με κρούσμα (ακόμη κι αν το κρούσμα δεν φορούσε μάσκα κατά την επαφή). Π.χ. οι νευρολόγοι που εξέταζαν και οι νοσηλεύτριες που έκαναν αναρροφήσεις σε ασθενή της νευρολογικής κλινικής τις μέρες που προηγήθηκαν της διασωλήνωσής του (μετά από την οποία διαγνώσθηκε με COVID-19) δεν βγήκαν σε καραντίνα και συνεχίζουν να δουλεύουν μέχρι να υποβληθούν σε τεστ. Ακόμη και όσοι επαγγελματίες υγείας βγαίνουν καραντίνα μετά από υψηλού κινδύνου έκθεση επιστρέφουν στην εργασία (εφόσον είναι ασυμπτωματικοί και το τεστ είναι αρνητικό) μετά από 7 μέρες, ενώ για τις στενές επαφές στον υπόλοιπο πληθυσμό συνιστάται από τον ΕΟΔΥ καραντίνα 14 ημερών.
Η πραγματική αιτία για την παραμονή στην εργασία υγειονομικών που είναι στενές επαφές κρουσμάτων είναι οι χρόνιες σοβαρές ελλείψεις προσωπικού. Π.χ. στο ΠΑΓΝΗ οι κενές θέσεις προσωπικού ξεπερνούν τις 600, ενώ τα κενά σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας της χώρας ξεπερνούν τις 30.000.
Λόγω υποστελέχωσης, η απουσία υγειονομικών με αναρρωτικές άδειες, καραντίνα, άδειες ευπαθών ομάδων, ρεπό κοκ. αυξάνει την εντατικοποίηση της δουλειάς των υπόλοιπων εργαζομένων και προκαλεί διαταραχή ή και κίνδυνο αναστολής της λειτουργίας ολόκληρων τμημάτων. Π.χ. η πρόσφατη 7ήμερη καραντίνα 5 νοσηλευτριών των τακτικών ιατρείων μετά από επαφή με κρούσμα συναδέλφου τους έχει σαν αποτέλεσμα μία νοσηλεύτρια να καλύπτει 2 -3 ιατρεία ταυτόχρονα, ενώ κάποια ιατρεία θα λειτουργούν χωρίς νοσηλευτική κάλυψη.
Οι ελλείψεις προσωπικού και ΜΑΠ αποτελούν συνέπεια της πολιτικής που περιορίζει τις δαπάνες για την υγεία στα όρια των αντοχών της οικονομίας. Η συνεχής επίκληση στην (υπαρκτή) ατομική ευθύνη εξυπηρετεί την απόκρυψη των κυβερνητικών ευθυνών για την ανεπάρκεια μέτρων «θωράκισης» του δημόσιου συστήματος Υγείας κατά τη διάρκεια των οκτώμιση μηνών της πανδημίας.
Δεν αποδεχόμαστε το «τζογάρισμα» της υγείας μας στο όνομα της εξοικονόμησης κονδυλίων. Απαιτούμε εδώ και τώρα ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας μας. Διεκδικούμε:
- να βγαίνουν σε 14ήμερη καραντίνα και να υποβάλλονται σε μοριακό τεστ όλοι οι υγειονομικοί που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα.
- να γίνονται μαζικοί περιοδικοί μοριακοί έλεγχοι των εργαζομένων στις δομές υγείας.
- να υποβάλλονται σε τεστ όλοι οι ασθενείς κατά την εισαγωγή τους στις κλινικές.
- να γίνουν άμεσες προσλήψεις του αναγκαίου ΜΟΝΙΜΟΥ προσωπικού.
- μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
- να γίνεται άμεση απολύμανση των χώρων όπου εντοπίζεται κρούσμα.
- να εξασφαλιστεί επάρκεια σε ΜΑΠ.
- ένταξη στα βαρέα ανθυγιεινά επαγγέλματα όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.
Καλούμε τους υγειονομικούς να συμμετέχουν -από κοινού με άλλους εργαζόμενους, ανέργους, νέους, συνταξιούχους- στον κοινό αγώνα για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, που θα παρέχει υπηρεσίες στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης με κριτήριο την καθολική κάλυψη των αναγκών».
Της παραπάνω ανακοίνωσης είχε προηγηθεί η ανακοίνωσή της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ νομού Ηρακλείου.
Η ανακοίνωση:
«Ανησυχία μας προκαλούν τα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα υγειονομικών. Δεκατρείς εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ (μεταξύ των οποίων δύο γιατροί) έχουν νοσήσει τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ενώ θετική βρέθηκε και ειδικευόμενη παιδίατρος του Γ.Ν. Ρεθύμνου, με κίνδυνο αναστολής λειτουργίας της Παιδιατρικής Κλινικής και μεταφοράς κάποιων νοσηλευόμενων παιδιών σε νοσοκομεία του Ηρακλείου.
Λόγω των ελλείψεων προσωπικού, δεν βγήκαν σε καραντίνα όλοι οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ που είχαν έρθει σε επαφή με τα κρούσματα συναδέλφων τους και συνέχισαν να δουλεύουν μέχρι να κάνουν το τεστ. Επισης, συχνά δεν πραγματοποιείται απολύμανση σε όλους τους χώρους όπου έχουν παρευρεθεί τα κρούσματα και, όταν ακόμη διενεργείται σε κάποιους από αυτούς, αυτή γίνεται συνήθως μετά από επίμονο αίτημα των εργαζομένων.
Η πιθανότητα θετικού τεστ για SARS-CoV-2 είναι αυξημένη σε υγειονομικούς σε διάφορες πρόσφατες μελέτες, γεγονός που αποδεικνύει το ανθυγιεινό περιβάλλον στο οποίο εργαζόμαστε. Παρόλ’ αυτά οι γιατροί (και άλλοι εργαζόμενοι στην υγεία) δεν είναι ενταγμένοι στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ακόμη περισσότερο αθροιστικά ο χρόνος έκθεσής τους σε λοιμογόνους παράγοντες.
Ο κίνδυνος προσβολής των υγειονομικών αυξάνεται ακόμη περισσότερο λόγω της υποστελέχωσης, που έχει ως συνέπεια να μην εφαρμόζονται καν τα ελλιπέστατα πρωτόκολλα διαχείρισης κρουσμάτων και να μην βγαίνουν σε καραντίνα όλοι όσοι έχουν εκτεθεί, αφού η δουλειά δεν θα βγαίνει με τους λιγοστούς εναπομείναντες. Η παραμονή όμως στην εργασία προσωπικού μετά από έκθεση αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσης του ιού εντός των νοσοκομείων, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των υπόλοιπων εργαζομένων αλλά και των ασθενών.
Ο κίνδυνος αυξάνεται και λόγω της ανεπάρκειας μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), που έχει σαν αποτέλεσμα να δίνεται μία μάσκα ανά βάρδια, να μην υπάρχουν αρκετές μάσκες FFP2 και μέσα οφθαλμικής προστασίας και να σημειώνονται ελλείψεις σε γάντια.
Τα κρούσματα υγειονομικών πληθαίνουν και γιατί δεν γίνονται τεστ ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο προσωπικό των νοσοκομείων (oύτε καν στα ΤΕΠ, τις μονάδες COVID, τις πνευμονολογικές κλινικές, τις ΜΕΘ), όπως αναγκάστηκαν να κάνουν τελικά στις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων, αφού ανιχνεύθηκαν εκεί εκατοντάδες κρούσματα.
Επισείουμε τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακής διασποράς, λόγω της ελλιπέστατης κρατικής χρηματοδότησης για την ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας με προσωπικό, ΜΑΠ, και διαγνωστικά τεστ. Διεκδικούμε:
- Να βγαίνουν σε 14ήμερη καραντίνα και να υποβάλλονται σε μοριακό τεστ όλοι οι υγειονομικοί που αποτελούν επαφές κρουσμάτων
- Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες δομές υγείας, ώστε να μην προκαλείται δυσλειτουργία από την απουσία εργαζομένων λόγω αναρρωτικών αδειών, καραντίνας, αδειών ευπαθών ομάδων κοκ
- Μαζικά τακτικά επαναλαμβανόμενα μοριακά τεστ εργαζομένων σε δομές υγείας ανάλογα με το βαθμό έκθεσης
- Προληπτικά τεστ για SARS-CoV-2 όλων των ασθενών πριν την εισαγωγή τους στα νοσοκομεία
- Άμεση απολύμανση των χώρων όπου εντοπίζονται κρούσματα
- Εξασφάλιση επάρκειας σε ΜΑΠ
- Αυστηροποίηση ελέγχων κατά την προσέλευση επισκεπτών στα νοσοκομεία
- Ένταξη των γιατρών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα».
Τα σχόλια είναι κλειστά.