“Η ΕΛΜΕ Χανίων συγχαίρει τους 11.507 καθηγητές και δασκάλους που διορίζονται στην εκπαίδευση και ειδικότερα τους 73 εξ αυτών οι οποίοι διορίζονται στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Χανίων. Σπάει έτσι το φράγμα της απόλυτης αδιοριστίας των τελευταίων 12 χρόνων στην Γενική Αγωγή λόγω των εφαρμοζόμενων μνημονιακών πολιτικών. Ως ΕΛΜΕ Χανίων αισθανόμαστε υπερήφανοι καθώς διαχρονικά, έχουμε πολύ ψηλά στην ατζέντα του σωματείου τα ζητήματα εναντίωσης / κατάργησης της ελαστικής εργασίας και εξασφάλισης καλύτερων εργασιακών συνθηκών και δικαιωμάτων για τους αναπληρωτές.
Ως σωματείο, στο πλαίσιο της ΟΛΜΕ, συμβάλλαμε για να ανατραπούν οι χρόνιες πολιτικές αδιοριστίας μαζί με άλλες ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ που κινήθηκαν σε αγωνιστική κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια μαζί με δεκάδες επιτροπές και συλλόγους αναπληρωτών που συναντήθηκαν στους αγώνες ενάντια στο προσοντολόγιο. Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας σε μια συγκυρία που γνωρίζει τεράστια απονομιμοποίηση, τόσο εντός του κλάδου όσο και ευρύτερα στην ελληνική κοινωνία, αναγκάστηκε να προχωρήσει σε μόνιμους διορισμούς παρόλο που είναι εκτός της νεοφιλελεύθερης ατζέντας ή της έκθεσης Πισσαρίδη που αποτελεί πυξίδα για το μεταρρυθμιστικό της έργο.
Η συντριπτική πλειονότητα αυτών που διορίζονται δουλεύουν αρκετά χρόνια στο Δημόσιο Σχολείο, επομένως, αφενός έχουν πείρα από τις μάχες απέναντι στις πολιτικές του Υπουργείου –πέρυσι ενάντια στις ηλεκτρονικές εκλογές για αιρετούς και ενάντια στην Αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας –, αφετέρου έχουν βιώσει στο πετσί τους όλα τα δεινά της ελαστικής εργασίας όπως π.χ τον διευθυντικό δεσποτισμό, την καταστρατήγηση των ελάχιστων δικαιωμάτων τους, κ.α. και άρα γνωρίζουν καλά με τι πρέπει να αντιπαρατεθούν. Είναι η επόμενη γενιά εκπαιδευτικών που θα κληθεί να κρατήσει όρθιο, προσβάσιμο το Δημόσιο Σχολείο για όλα τα παιδιά και να προασπίσει τα εργασιακά δικαιώματα του κλάδου.
Οι πανηγυρισμοί της ηγεσίας του Υπουργείου που ενδεχομένως να συνδυαστούν με μια μεγάλη Α φάση πρόσληψης αναπληρωτών θα πέσουν πολύ σύντομα στο κενό καθώς οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: Την σχολική χρονιά 2020 – 2021 εργάστηκαν σαν αναπληρωτές περίπου 45.000 εκπαιδευτικοί και συνταξιοδοτήθηκαν περίπου 7.000 σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Είναι εύκολα αντιληπτό ότι παρόλο τους διορισμούς τα κενά σε εκπαιδευτικούς σήμερα είναι πάνω από 38.000!
Στον νομό Χανίων για παράδειγμα πέρυσι δούλεψαν πάνω από 400 αναπληρωτές στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και συνταξιοδοτήθηκαν 55 συνάδελφοι και συναδέλφισσες. Ταυτόχρονα, διορίστηκαν μόλις 73(!) επομένως γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι τα κενά στον νομό Χανίων τη σχολική χρονιά 2021 – 2022 θα είναι πάρα πολλά! Συνεπώς, παρόλη την επικοινωνιακή καταιγίδα που αναμένεται από την πλευρά του Υπουργείου για το πόσο «όλα είναι στην θέση τους» και πως «η χρονιά αυτή θα ξεκινήσει πολύ καλύτερα από τις προηγούμενες» η ουσία για εμάς παραμένει: εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά και έφηβοι στις 13 Σεπτέμβρη που ξεκινούν τα σχολεία δεν θα έχουν τους δασκάλους και τους καθηγητές τους για να μπορέσουν να κάνουν μάθημα ενώ απ΄ την άλλη, δεκάδες χιλιάδες συνάδελφοι και συναδέλφισσες που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στην εκπαίδευση θα παραμένουν στην ουρά της ανεργίας!
Από εκεί και ύστερα κανένας νεοδιόριστος, αναπληρωτής η υποψήφιος αναπληρωτής δεν είναι ικανοποιημένος με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας το καλοκαίρι. Τόσο ο αιφνιδιασμός της ανακοίνωσης των 11.700 διορισμών από πλευράς του Υπουργείου όσο και η απουσία οποιουδήποτε χρονοδιαγράμματος τόσο για τους νεοδιόριστους όσο και για τους αναπληρωτές το μόνο που έκανε ήταν να διαλύσει οικογένειες κυριολεκτικά, καθώς μέσα σε 2 βδομάδες κι εκεί που δεν το περίμεναν, κλήθηκαν να πάρουν αποφάσεις ζωής.
Πέραν όλων των άλλων είναι φανερό ότι έχουμε και ένα τοπικό ζήτημα. Στον νομό Χανίων όπως προαναφέρθηκε διορίστηκαν 73 καθηγητές και καθηγήτριες, την ίδια ώρα που στο ν . Ρεθύμνου και τον ν. Λασιθίου περιοχές που παρόλο που έχουν τον 50% του πληθυσμού του νομού Χανίων διορίστηκαν 99 και 93 συνάδελφοι αντίστοιχα δηλαδή 130% παραπάνω! Στον νομό Ηρακλείου περιοχή με διπλάσιο πληθυσμό από τον νομό Χανίων διορίστηκαν 245 δηλαδή υπερτριπλασιοι!!
Προφανώς η ΔΔΕ Χανίων πρέπει να δώσει εξηγήσεις δημόσια στην χανιώτικη κοινωνία γιατί είναι ο φτωχός συγγενής των μόνιμων διορισμών σε επίπεδο περιφέρειας Κρήτης, καθώς οι αριθμοί είναι κυριολεκτικά αμείλικτοι. Πρέπει επίσης να δώσει εξηγήσεις σε δεκάδες συναδέλφους πολλών ειδικοτήτων για τον «ξεριζωμό τους» από τον τόπο που κατοικούσαν και εργάζονταν μόνιμα ως αναπληρωτές πολλά χρόνια τώρα. Πόσο μάλλον όταν με την εμμονή της για μετατροπή του 1ου Γυμνασίου σε Πειραματικό απώλεσε την δυνατότητα να διεκδικήσει 23 ακόμα μόνιμους διορισμούς συναδέλφων οι οποίοι προφανώς θα στελέχωναν με μόνιμο προσωπικό τα επαρχιακά σχολεία που τόσο είχαν ανάγκη.
Όσο αφορά τους αναπληρωτές συναδέλφους, για ακόμα μια χρονιά αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμοι παρόλο που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες . Μάλιστα το Υπουργείο έχει το θράσος να παρατείνει και να γενικεύει φέτος το άθλιο καθεστώς των τρίμηνων συμβάσεων με αφορμή την πανδημία –θέλοντας προφανώς να μονιμοποιήσει μια σχέση εργασίας ακόμα πιο ελαστική – που, ανάμεσα στα άλλα, δίνει το δικαίωμα απόλυσης στον Προϊστάμενο με το «τυράκι» των παραπάνω μορίων!
Εμείς να υπενθυμίσουμε ότι τα μόρια δεν τρώγονται, δεν πληρώνουν νοίκι ούτε βενζίνη και υποτιμώνται / καταργούνται από τις κυβερνήσεις από την μία στιγμή στην άλλη, όπως έχει γίνει ήδη αρκετές φορές. Η ανακοίνωση από πλευράς υπουργείου ότι η τοποθέτηση αναπληρωτών θα γίνει «ηλεκτρονικά» μέσω αλγορίθμου δεν αντιμετωπίζει την ουσία του προβλήματος: την άμεση κάλυψη όλων των κενών. Άλλωστε αυτό που λείπει σε όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό ανεξαρτήτου σχέσης εργασίας δεν είναι η ηλεκτρονική τοποθέτηση αλλά η πλήρης , αναλυτική, έγκυρη και έγκαιρη δημοσιοποίηση των οργανικών και λειτουργικών κενών ανά σχολική μονάδα από τις διευθύνσεις ώστε ο κάθε εργαζόμενος να μπορεί να τα ελέγχει.
Τέλος είναι φανερό ότι το λιγότερο που έχει να κάνει η κυβέρνηση, αφού οι πολιτικές που εφαρμόζει δεν μπόρεσαν να αποσοβήσουν τις φετινές καταστροφικές πυρκαγιές, είναι, για όσους συναδέλφους και συναδέλφισσες επλήγησαν από πυρκαγιές, να πάρει προνοιακά μέτρα που σχετίζονται με την ανάληψη υπηρεσίας, την τοποθέτηση, τις υπηρεσιακές μεταβολές μέχρι την δωρεάν στέγαση, σίτισή τους.
Συνεχίζουμε να παλεύουμε για:
Άμεση κατάργηση του θεσμού τρίμηνης σύμβασης. Καμιά νομιμοποίηση και περαιτέρω συνέχισή της. Πρόσληψη αναπληρωτών πλήρους ωραρίου μόνο για έκτακτες ανάγκες. Μέχρι την οριστική κατάργηση του θεσμού, να αλλάξει ΤΩΡΑ η απαράδεκτη κοινή δήλωση πρόσληψης για αναπληρωτριες/ες πλήρους ωραρίου και 3μηνων συμβάσεων
Κατάργηση της ελαστικής εργασίας. Πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα και εξίσωσή τους προς τα πάνω με των μόνιμων εκπαιδευτικών
Κατάργηση του ν.4589/19 για το προσοντολόγιο. Καμία σκέψη για γραπτό διαγωνισμό και συνεντεύξεις μέσω ΑΣΕΠ.
Επιδόματα στέγασης, σίτισης σε νεοδιόριστους και αναπληρωτές που προέρχονται από πυρόπληκτες περιοχές.”