Καιρός: Θερμότερος από το κανονικό αναμένεται τον Δεκέμβριο

Ημερομηνία:

Ο άστατος καιρός τον τελευταίων ημερών δεν προμηνύει απαραίτητα και χαμηλότερες θερμοκρασίες στην καρδιά του χειμώνα.
Ο καιρός των τελευταίων ημερών έχει μεταβληθεί αρκετά με τις βροχές να επιστρέφουν μετά από αρκετές ημέρες αναμβρίας. Επιστήμονες εξετάζοντας τα διαθέσιμα στοιχεία προχωρούν σε μακροπρόθεσμες προγνώσεις που όμως χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα. Έτσι, θερμότερος του κανονικού αναμένεται να είναι ο ερχόμενος Δεκέμβριος στην ΝΑ Ευρώπη

(συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες προγνώσεις που εκδόθηκαν μέσα στο Νοέμβριο.

O διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, Κώστας Λαγουβάρδος, μαζί με τον Γιώργο Φραγκιουλίδη, αναλύουν τα δεδομένα από την μακροπρόθεσμη πρόγνωση για τη μέση θερμοκρασία του Δεκεμβρίου του 2024 εξετάζοντας τα πιθανά σενάρια.

Οι ειδικοί αναλύουν τα δεδομένα και δίνουν μακροπρόθεσμες προγνώσεις για τον καιρό

Σύμφωνα με το 72% των διαθέσιμων σεναρίων η μέση θερμοκρασία Δεκεμβρίου θα είναι υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (περίοδος αναφοράς: 1993-2016).

Χαμηλή η πιθανότητα για χαμηλότερη του κανονικού μέση θερμοκρασία
Συγκεκριμένα, τα πιθανότερα σενάρια είναι να σημειωθούν αποκλίσεις της τάξης των 0-1 °C (26%) και 1-2 °C (23%), ενώ η πιθανότητα για μέσες θερμοκρασιακές αποκλίσεις άνω των 2 °C είναι 23%. Τέλος, υπάρχει 28% πιθανότητα να έχουμε χαμηλότερη του κανονικού μέση θερμοκρασία.

Η πρόγνωση αυτή βασίζεται σε συνολικά 350 πιθανά σενάρια από τα εξής κέντρα πρόγνωσης: ECMWF (Ευρώπη), UKMO (Ηνωμένο Βασίλειο), Meteo-France (Γαλλία), JMA (Ιαπωνία), NCEP (ΗΠΑ), DWD (Γερμανία) και CMCC (Ιταλία), όπως παρέχονται από το Copernicus Climate Change Service της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τονίζεται ότι οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα και σκοπό έχουν την εκτίμηση της τάσης στην μηνιαία και εποχιακή εξέλιξη των μέσων καιρικών συνθηκών. Οι αποκλίσεις της θερμοκρασίας σε ημερήσια και τοπική βάση λόγω της επίδρασης κάθε είδους καιρικών συστημάτων ενδέχεται να διαφέρουν σημαντικά από τη μέση απόκλιση ενός μήνα σε μια ευρύτερη περιοχή.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Καιρός: Στους 30°C «σκαρφαλώνει» η θερμοκρασία –...

Η νέα εβδομάδα θα χαρακτηριστεί από τους νοτιάδες και...

Κλιματική κρίση: Bye-bye πάγοι – Το μαύρο...

Προβληματισμό προκαλεί η μείωση-ρεκόρ των πάγων σε παγκόσμιο επίπεδο,...

Καιρός: Στους 30°C «σκαρφαλώνει» η θερμοκρασία –...

Η νέα εβδομάδα θα χαρακτηριστεί από τους νοτιάδες και...

Κλιματική κρίση: Bye-bye πάγοι – Το μαύρο...

Προβληματισμό προκαλεί η μείωση-ρεκόρ των πάγων σε παγκόσμιο επίπεδο,...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Στην Αθήνα και στο Ηράκλειο ο Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Χ Μαρινάκης

Η νησιωτικότητα και η ανάπτυξη της Κρήτης στην ατζέντα του...

Ανοίγει η πλατεία Ελευθερίας – Ποια τμήματα παραδίδονται άμεσα

Πού γίνονται εργασίες στη Χανιώπορτα. Το φλέγον ζήτημα με τις...

Σεμινάριο με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη και Σύγχρονα Περιβάλλοντα Μάθησης» από την ΟΑΚ

Το Σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες της εκπαίδευσης...

Περιμένουν ραντεβού με τον Υπουργό, οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης

Εν αναμονή και των εξελίξεων στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ανεξέλεγκτες...