Καιρός: 7 απαντήσεις για τις συνθήκες που θα επικρατήσουν τις επόμενες μέρες – Πώς επιδρά ο «Ωμέγα Εμποδιστής»
Η εξέλιξη του καιρού, «μπορεί να μην χαρακτηρίζεται σαν φυσιολογική, παρόλα αυτά δεν είναι κάτι που το συναντάμε πρώτη φορά».
Για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τις επόμενες μέρες ενημερώνει με ανάρτηση στο Facebook, ο μετεωρολόγος του Κλέαρχος Μαρουσάκης, σημειώνοντας ότι «αν εξαιρέσουμε μια χειμωνιάτικη παρένθεση του καιρού αύριο Σάββατο, οι επόμενες ημέρες και μέχρι τα μέσα περίπου της άλλης εβδομάδας θα χαρακτηρίζονται γενικά από ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες».
Μέσα από 7 ερωτοαπαντήσεις, ο κ. Μαρουσάκης, αναφέρει τις περιοχές που θα βιώσουν το πρόσκαιρο χειμωνιάτικο σκηνικό και εξηγεί πώς επιδρά το φαινόμενο του «Ωμέγα Εμποδιστή», παρουσιάζοντας και σχετικούς χάρτες.
«Οι εμποδιστές είναι συστήματα υψηλής βαρομετρικής πίεσης ή αλλιώς αντικυκλώνες που στο εσωτερικό τους επικρατεί καλοκαιρία, με ήπιους ανέμους και ανεβασμένες θερμοκρασίες»
Αναλυτικά ο κ. Μαρουσάκης σημειώνει:
1. Τι καιρικές συνθήκες θα συναντήσουμε τις επόμενες ημέρες
Αν εξαιρέσουμε μια χειμωνιάτικη παρένθεση του καιρού αύριο Σάββατο, οι επόμενες ημέρες και μέχρι τα μέσα περίπου της άλλης εβδομάδας θα χαρακτηρίζονται γενικά από ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες.
2. Ποιες περιοχές θα απασχοληθούν από το πρόσκαιρο χειμωνιάτικο σκηνικό
Όπως μπορούμε να δούμε και στον πρώτο χάρτη μας με τις μπλε αποχρώσεις, η σύντομη αυτή μεταβολή του καιρού θα απασχολήσει τα ανατολικά τμήματα της χώρας μας καθώς και τη βόρεια Κρήτη, με τοπικές βροχές, λίγα χιόνια στα ορεινά και προς τα βορειοανατολικά και λίγο πιο χαμηλά, μικρή πτώση της θερμοκρασίας, αλλά και ισχυρούς βοριάδες. Τα φαινόμενα θα είναι γενικά σύντομα ως προς τη διάρκειά τους.
3. Πού οφείλεται η ανοιξιάτικη συνέχεια
Στον δεύτερο χάρτη απεικονίζεται το αίτιο του ανοιξιάτικου καιρού που θα ακολουθήσει από τις αρχές της νέας εβδομάδας, αναφέρει ο κ. Μαρουσάκης.
Με την μπλε καμπύλη παριστάνεται αυτό το ατμοσφαιρικό βουνό που θα κινηθεί πιο ανατολικά και θα απλωθεί σαν ομπρέλα προστασίας πάνω από τη χώρα μας εμποδίζοντας τις κακοκαιρίες να περάσουν μέσα από αυτό.
Στην Μετεωρολογία αυτό τον τύπο εμποδισμού τον συναντάμε και σαν ΩΜΕΓΑ εμποδισμός – εμποδιστής.
4. Γιατί ονομάζεται Ωμέγα Εμποδιστής
Ο κ. Μαρουσάκης εξηγεί ότι η ονομασία οφείλεται από τη μορφή που λαμβάνει αυτό το ατμοσφαιρικό βουνό στους χάρτες καιρού. Οπως μπορούμε να δούμε και στον τρίτο χάρτη, σχηματίζεται το κεφαλαίο γράμμα Ωμέγα της ελληνικής αλφάβητου.
Η ονομασία οφείλεται από τη μορφή που λαμβάνει αυτό το ατμοσφαιρικό βουνό στους χάρτες καιρού. Σχηματίζεται το ελληνικό Ω
5. Τι είναι οι Εμποδιστές
Οι εμποδιστές είναι συστήματα υψηλής βαρομετρικής πίεσης ή αλλιώς αντικυκλώνες που στο εσωτερικό τους επικρατεί καλοκαιρία, με ήπιους ανέμους και ανεβασμένες θερμοκρασίες.
Κατά τους χειμερινούς μήνες πολλές φορές συναντάμε και ομίχλες, ενώ όσο κινούμαστε προς την περιφέρεια αυτών των συστημάτων πίεσης ο καιρός αρχίζει και μεταβάλλεται προς το χειρότερο.
6. Τι θα συναντήσουμε από Δευτέρα
Το κυριότερο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι η σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας σημειώνει ο κ. Μαρουσάκης. Μάλιστα επειδή από τα βορειότερα τμήματα της χώρας μας θα περάσουν κάποιες κακοκαιρίες, αυτό θα έχει σαν συνέπεια την επικράτηση ανέμων δυτικής συνιστώσας που καθώς θα κατέρχονται από την οροσειρά της Πίνδου, θα λειτουργούν σαν καταβάτες ανεβάζοντας περισσότερο τη θερμοκρασία για τα ανατολικά ηπειρωτικά.
Στον τελευταίο χάρτη που παρουσιάζει ο μετεωρολόγος, σημειώνεται η εκτίμηση του μετεωρολογικού μας μοντέλου σχετικά με τις μέγιστες θερμοκρασίες που αναμένουμε καθώς και τη ροή των ανέμου που θα συνεισφέρουν στην περαιτέρω άνοδο του υδραργύρου προς τα ανατολικά ηπειρωτικά.
Το κυριότερο χαρακτηριστικό του καιρού από την Δευτέρα, θα είναι η σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, βροχές δεν αναμένονται μέχρι και τα μέσα περίπου της εβδομάδας με τις μετεωρολογικές συνθήκες να ευνοούν τον σχηματισμό ομιχλών τη νύχτα και το πρωί αλλά και το μεγάλο ημερήσιο θερμοκρασιακό εύρος. Εκεί όπου οι ομίχλες λάβουν χώρα η θερμοκρασία θα δυσκολευτεί να ανέβει αρκετά.
7. Είναι φυσιολογική αυτή η εξέλιξη για την εποχή;
Ο ίδιος επισημαίνει ότι η εξέλιξη αυτή, «μπορεί να μην χαρακτηρίζεται σαν φυσιολογική, παρόλα αυτά δεν είναι κάτι που το συναντάμε πρώτη φορά. Γι’ αυτό κι ο λαός μας λέει ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει».
Τα σχόλια είναι κλειστά.