Την είδηση του θανάτου του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι ανακοίνωσε το μεσημέρι της Κυριακής (ώρα Ελλάδας) ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.
Πρόκειται για έναν άνθρωπο που οδήγησε το κράτος, το οποίο αυτοαποκαλούνταν ισλαμικό, να καταλάβει πρώτα τη Ρακκα στη Συρία και στη συνέχεια οδηγώντας τη στο Ιράκ, μέσα από τη Μοσούλη και το Τικρίτ, να φτάσει έως της στις πύλες της Βαγδάτης.
Υπό την ηγεσία του το ISIS επανέφερε ένα φρικτό πρότυπο βίας, αποκαθιστώντας τη δουλεία, φτάνοντας ακόμα και σε γενοκτονίες, όπως αυτές των Γιαζιδών, πραγματοποιώντας μαζικές εκτελέσεις και αποκεφαλισμούς – όλοι εκ των οποίων βιντεοσκοπούνταν – καθώς και βανδαλίζοντας θρησκευτικούς και αρχαίους χώρους.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, με τη βοήθεια των συμμάχων τους, του Ιράκ και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), κατάφεραν να σκοτώσουν τον ηγέτη του ISIS, αλ Μπαγκντάντι.
Το ISIS πέθανε με μαζί του;
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται και σε δημοσίευμα του CNN το Ισλαμικό Κράτος, παρά τα όσα εξήγγειλε ο Ντόναλντ Τραμπ, δεν έχει τελειώσει. Συνεχίζει να δραστηριοποιείται στη Δυτική Αφρική, τη Λιβύη, στη χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο, στο Αφγανιστάν, καθώς και στις Φιλιππίνες. Επίσης έχει πάρα πολλούς οπαδούς, οι οποίοι βρίσκονται διασκορπισμένοι στην Ευρώπη, καθώς και σε άλλα μέρη του πλανήτη.
Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε και τους 18.000 μαχητές που βρίσκονται ελεύθεροι σε Συρία και Ιράκ, σύμφωνα με έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή του Πενταγώνου τον Αύγουστο, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως το ISIS είναι ακόμα ζωντανό.
Όπως αναφέρει το CNN, δεν υπάρχει κανένας λόγος να συμπεράνουμε πως ο θάνατος του αλ Μπαγκντάντι σημαίνει και το τέλος της απειλής που ακούει στο όνομα «τζιχαντιστές».
Μπορεί εκείνος να ήταν στην κορφή της πυραμίδας, εκτελώντας με άψογο τρόπο το σατανικό σχέδιό του, ωστόσο αποτελούσε απλά την κορυφή της πυραμίδας. Είναι κατανοητό, πως μετά την εξουδετέρωσή του, θα υπάρξουν πολλοί που θα διεκδικήσουν τον μανδύα της ηγεσίας και ίσως χρησιμοποιήσουν τα λάθη του για να μάθουν από αυτά.
Σε αντίθεση με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν ο οποίος οδήγησε την Αλ Κάιντα στο Ιράκ, ο αλ Μπαγκντάντι διατηρούσε χαμηλό προφίλ. Εμφανίστηκε μόνο μία φορά στο κοινό, τον Ιούλιο του 2014, όταν απηύθυνε κήρυγμα στο Μεγάλο Τζαμί της Μοσούλης.
Μετά από εκείνη τη συνάντηση, οι μοναδικές φορές που εμφανιζόταν, ήταν μέσα από ηχητικά ή γραπτά μηνύματα, που υποτίθεται ότι ήταν από εκείνον, και δημοσιεύονταν στα Social Media.
Δεν έφτασε ποτέ στο επίπεδο του μπιν Λάντεν
Σύμφωνα με το CNN, το οποίο διεξήγαγε δεκάδες συνεντεύξεις με μαχητές του ISIS το περασμένο διάστημα, λίγοι ανέφεραν το όνομα του αλ Μπαγκντάντι. Οι περισσότεροι, οι βαθιά θρησκευόμενοι, αυτοί που εξακολουθούν να παραμένουν πιστοί στην ιδεολογία του ISIS, υπογράμμισαν την υπακοή τους στην «ad-Dawla al-Islamiya» – το ισλαμικό κράτος και όχι στον ηγέτη του.
Ο ηγέτης του ISIS μπορεί να έλεγε ότι ήταν απόγονος του Προφήτη Μωάμεθ για να… δείχνει τα ισλαμικά του διαπιστευτήρια, αλλά ποτέ δεν έφτασε στο επίπεδο του Οσάμα μπιν Λάντεν, της Αλ Κάιντα, ο οποίος ήταν αναγνωρίσιμος σε όλο τον κόσμο.
Παρ΄όλα αυτά οι αμερικανοί τον βρήκαν και τον σκότωσαν σε μια επιχείρηση που διεξήχθη τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής, σύμφωνα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Ωστόσο, όπως καταλήγει το άρθρο, το ISIS δεν πρόκειται να εξαφανιστεί. Μπορεί να μεταμορφωθεί σε κάτι άλλο, ακριβώς όπως οι Άραβες μουτζαχεντίν του Οσάμα Μπιν Λάντεν μεταμορφώθηκαν στην Αλ Κάιντα, η οποία γέννησε την Αλ Κάιντα στο Ιράκ, η οποία μετατράπηκε στο ISIS.