Το “πράσινο φως” δόθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για το έργο ανάπλασης και αντιδιαβρωτικής προστασίας χερσαίας λιμενικής ζώνης Χερσονήσου, στην 40η τακτική συνεδρίαση στις 8-10-2024, όπου παρουσιάστηκε η σχετική μελέτη.
Μετά την συγκεκριμένη εξέλιξη, δρομολογούνται όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες και αδειοδοτήσεις που οδηγούν στη δημοπράτηση ενός έργου κομβικής σημασίας για το Δήμο Χερσονήσου, αλλά και ύψιστης προτεραιότητας για την κυβέρνηση. Η έγκριση της σχετικής μελέτης προκύπτει ως αποτέλεσμα των συνεργειών της μελετητικής ομάδας, της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Χερσονήσου, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων. Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα πρέπει να αποδοθούν στις εισηγήτριες του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου κ.κ. Έλενα Κουντούρη και Ι. Παπαγεωργίου και στο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Γεώργιο Διδασκάλου.
Παράλληλα με το έργο ανάπλασης στη χερσαία ζώνη Χερσονήσου, προωθούνται οι αναγκαίες, σύμφωνα με το νόμο 4504/2017, ενέργειες για την καθαίρεση των παράνομων κατασκευών επί του παραλιακού μετώπου Λιμένα Χερσονήσου, οι οποίες και οφείλουν να έχουν απομακρυνθεί το αργότερο έως 31/03/2025. Μετά την καθαίρεση των παράνομων κατασκευών, και αφού προχωρήσει σχετική διαβούλευση με στόχο την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση της επιχειρηματικότητας στην περιοχή, αναμένεται να αρχίσει το εμβληματικό έργο ανάπλασης, το οποίο και στοχεύει στην αισθητική και λειτουργική αποκατάσταση του παραλιακού μετώπου στο Λιμάνι Χερσονήσου. Το έργο πρόκειται να επιλύσει παράλληλα χρόνια προβλήματα στατικότητας, αλλά και ανομοιομορφίας των υφιστάμενων δομών.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη μελέτη ανάπλασης προβλέπεται η δημιουργία τριών ζωνών:
α) Ζώνη θέασης και αστικού εξοπλισμού στο εξωτερικό όριο προς τη θάλασσα, πλάτους περίπου 2 μέτρων, όπου θα τοποθετηθούν κτιστοί καθιστικοί πάγκοι, καλαθάκια, παρτέρια πρασίνου, φωτιστικοί ιστοί κ.ά.
β) Ζώνη περιπάτου πεζών και ΑΜΕΑ, ελάχιστου πλάτους 3,5 μέτρων, με δυνατότητα χρήσης από οχήματα έκτακτης ανάγκης αλλά και τροφοδοσίας.
γ) Ζώνη ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων, που μετατοπίζεται προς το όριο του αστικού ιστού, μπροστά από τις προσόψεις των καταστημάτων πλάτους περίπου 6 μέτρων, όπου προβλέπονται ειδικά στέγαστρα ρυθμιζόμενης σκίασης.
Το έργο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής έχοντας εντάξει δράσεις ανάδειξης των υφιστάμενων αρχαιολογικών στοιχείων, αλλά και αυτών που εκτιμάται ότι θα αποκαλυφθούν κατά την ανασκαφή.
«Τόσο το νομικό πλαίσιο όπως προβλέπεται στο νόμο 4504/2017, όσο όμως και η εμβληματική μελέτη ανάπλασης της λιμενικής ζώνης στην περιοχή Λιμένα Χερσονήσου, επιβάλλουν την καθαίρεση των αυθαίρετων κατασκευών κι έρχονται να επιλύσουν, πέρα από αισθητικά ζητήματα και σοβαρά προβλήματα» αναφέρει με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Χερσονήσου, κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης, για να προσθέσει:
«Η συζήτηση της μελέτης στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ανοίγει ένα νέο κύκλο διαδικασιών και ενεργειών που προχωρούμε ήδη με γνώμονα την ανάπτυξη της περιοχής, την αναβάθμιση και την ασφάλειά της. Είναι γνωστό πια σε όλους, ότι η απομάκρυνση των παράνομων κατασκευών είναι επιβεβλημένη. Επιβεβλημένη όμως είναι και η αποκατάσταση ενός σημείου με τεράστια τουριστική, ιστορική και πολιτιστική αξία, όπως είναι η παραλιακή ζώνη της Χερσονήσου. Σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε και συνεργαζόμαστε με όλους τους συναρμόδιους φορείς τους οποίους και θα ήθελα να ευχαριστήσω, προκειμένου να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προς όφελος όλων».
Τα σχόλια είναι κλειστά.