Με λιγότερους αναισθησιολόγους και περικοπές χειρουργείων θα γίνονται από τον επόμενο μήνα οι επεμβάσεις στο ΠΑΓΝΗ, αφού δύο απο εκείνους που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους φεύγουν για να εργαστούν σε ιδιωτικά ιατρικά κέντρα.
Σύμφωνα με την διευθύντρια της κλινικής Αλεξία Παπαιωάννου, από τον Μάιο οι 17 αναισθησιολόγοι που προσφέρουν σήμερα τις υπηρεσίες τους, μειώνονται κατά δύο.
«Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε» είπε στο Ράδιο Κρήτη ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Αλέξανδρος Πατριανάκος υπογραμμίζοντας ωστόσο, πως το ευτύχημα είναι ότι στο ΠΑΓΝΗ υπάρχει μεγάλος αριθμός γιατρών που κάνουν αυτή την ειδικότητα.
Ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχει η δυνατότητα πρόσληψης αναισθησιολόγων με μπλοκάκι.
Είναι γνωστό ότι πρόκειται για ειδικότητα σε παγκόσμια έλλειψη, αφού μειώνονται συνεχώς οι υγειονομικοί που επιλέγουν να κάνουν αυτή την ειδικότητα.
Πολλοί γιατροί έχουν φύγει για το εξωτερικό αναζητώντας καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας.
Είναι ενδεικτικό ότι ένας νέος γιατρός έχει αμοιβή 7.000 ευρώ τον μήνα με πενθήμερη εργασία στην Κύπρο, ενώ στην Ελλάδα ο μισθός του δεν θα ξεπερνούσε τα 2.600 ευρώ μαζί με τις εφημερίες.
Σε χώρες όπως η Γερμανία ο μισθός σε έναν έμπειρο γιατρό μπορεί να φθάνει τα 15.000-20.000 ευρώ τον μήνα.
Οικονομικό κίνητρο στους γιατρούς που θα επιλέξουν να ειδικευθούν στην ειδικότητα της αναισθησιολογίας προβλέπει άρθρο τροπολογίας, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των ελλείψεων.
Στόχο έχει την προσέλκυση νέων γιατρών στην ειδικότητα.
Η έλλειψη επαρκούς αριθμού αναισθησιολόγων, ιδίως στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και ευρύτερα, είναι μια από τις μεγαλύτερες «ανοικτές πληγές» το Συστήματος Υγείας. Σημαντικότερη παρενέργεια είναι οι καθυστερήσεις, με μεγάλες αναμονές, στα χειρουργεία αλλά και τα ιατρεία πόνου.
Οι προκηρύξεις κατά προτεραιότητα για θέσεις αναισθησιολόγων που «έτρεξε» το Υπουργείο Υγείας, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.
Ακάλυπτο είναι περίπου το 30% των οργανικών θέσεων ειδικευμένων αναισθησιολόγων στο ΕΣΥ, ενώ σε ό,τι αφορά στις θέσεις ειδικευομένων πάνω από 7 στις 10 είναι κενές, προμηνύοντας σοβαρή κρίση τα επόμενα χρόνια.ekriti.gr