Ορατές στις γειτονιές του Ηρακλείου, με τους ξέχειλους από σκουπίδια κάδους, είναι πλέον οι συνέπειες της αποχώρησης των συμβασιούχων της Υπηρεσίας Καθαριότητας του δήμου Ηρακλείου, μετά τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες απορρίπτονται οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων για την παραμονή τους στις θέσεις εργασίας τους.
Η ανησυχία στην Υπηρεσία Καθαριότητας είναι έκδηλη και έχει ενταθεί μετά και την χθεσινή εξέλιξη αναφορικά με τα νέα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν 99 συμβασιούχοι, οι οποίοι έχουν ήδη απομακρυνθεί από τις θέσεις εργασίας τους και διεκδίκησαν με νέα ασφαλιστικά μέτρα την επιστροφή τους. Το αρμόδιο δικαστήριο, ωστόσο, απέρριψε το νέο αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής και πλέον οι συμβασιούχοι περιμένουν την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων στις αρχές Ιουνίου.
Μέχρι τότε, οι 99 συμβασιούχοι, οι οποίοι είχαν προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ το 2015 και το 2019 και παρέμεναν με προσωρινές διαταγές και αναβολές στις θέσεις τους, θα παραμείνουν εκτός υπηρεσίας, όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους οι οποίοι εργάζονταν με συμβάσεις μέσω των κοινωφελών προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Ήδη, με δικαστικές αποφάσεις έχουν απομακρυνθεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στην καθαριότητα του δήμου Ηρακλείου Μιχάλη Καρασάββα, περίπου 130 συμβασιούχοι, ενώ εκκρεμεί η απόφαση για 9 ακόμη.
Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, ο αποδεκατισμός της Υπηρεσίας έχει σαν αποτέλεσμα την υπολειτουργία της και την εμφάνιση στις γειτονιές της πόλης και των χωριών «βουνών» από σκουπίδια. Όπως αναφέρει, μιλώντας στην ΕΡΤ, «ενώ η αποκομιδή από τις γειτονιές – εκτός κέντρου – του Ηρακλείου και τα χωριά γινόταν καθημερινά, πλέον, λόγω της απουσίας των συμβασιούχων που εργάζονταν ως συνοδοί απορριμματοφόρων, οδηγοί και οδοκαθαριστές, έχει περιοριστεί και πραγματοποιείται κάθε δύο ή τρεις ημέρες, ενώ οδοκαθαρισμός γίνεται μόνο στο κέντρο της πόλης».
Το πρόβλημα αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα, καθώς, όπως σημειώνει, «οι μόνιμοι υπάλληλοι δε μπορούν να σηκώσουν το βάρος, ενώ αναμένεται να αποχωρήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα και άλλοι εργαζόμενοι από κοινωφελή προγράμματα που παραμένουν στην υπηρεσία με παράταση». Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δυσχερής εξαιτίας της σταδιακής αύξησης της θερμοκρασίας και, εφόσον δεν βρεθεί λύση, εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να εξελιχθεί σε υγειονομική «βόμβα», εγκυμονώντας κινδύνους για την δημόσια υγεία.ertnews.gr