Με μεγάλη επιτυχία, παρουσία του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ Ειρηναίου, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας 9 Σεπτεμβρίου τα εγκαίνια της Έκθεσης σύγχρονης εικαστικής τεχνολογίας, με ψηφιακές αναπαραγωγές έργων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, που παρεχώρησαν ειδικά για το σημαντικό αυτό γεγονός κορυφαία Μουσεία της Ευρώπης και της Αμερικής (Τολέδου, Μαδρίτης, Βατικανού, Νέας Υόρκης, Ρώμης, Φλωρεντίας, Οξφόρδης, κ.ά.). H Έκθεση με τίτλο «Απηχήσεις της αρχαιότητας στο έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου», θα διαρκέσει έως και τις 6 Οκτωβρίου 2019.
Ο Δήμαρχος στον σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Η Έκθεση έργων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, που εγκαινιάζεται σήμερα, βασισμένη στην σύγχρονη εικαστική τεχνολογία, αποτελεί μία επιβεβλημένη τιμή, μία ακόμη έκφραση του διαρκούς Χρέους του Ηρακλείου, στην σημαντικότερη μορφή που γεννήθηκε σε αυτή την πόλη, καθ’ όλη την ιστορική της πορεία.
Από τα χρόνια της καλλιτεχνικής του μαθητείας στην γενέτειρα πόλη, τον Χάνδακα, το σημερινό Ηράκλειο, ο Θεοτοκόπουλος είχε επίγνωση ότι αποτελεί κληρονόμο μιας αρχαίας πνευματικής παράδοσης, που διατηρήθηκε ζωντανή και ακμαία μέσα στις ιστορικές περιπέτειες του Ελληνισμού, ανά τους αιώνες. Ας σημειωθεί σε αυτό το σημείο, ότι το θέμα του γενέθλιου τόπου του, διευκρινίζει απερίφραστα ο ίδιος ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος σε ένορκη κατάθεσή του. Ένα ντοκουμέντο που εντοπίστηκε από τον Manuel Bartolomé Cossío, το 1903, στα Αρχεία της Ιεράς Εξέτασης του Τολέδο (Archivo Histórico Nacional. Inquisición de Toledo. Δεσμίδα 196, αριθ. 171), στο οποίο αναφέρεται: “Dominico Teotocopoli, natural de la ciudad de Candia, pintor residente en esta ciudad…» [= Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, καταγόμενος από την πόλη του Χάνδακα, ζωγράφος που διαμένει σε αυτή την πόλη (το Τολέδο)…]”.
Όταν το 1567, σε ηλικία 26 ετών, ανεχώρησε από την γενέθλια πόλη για να ταξιδέψει στην Ιταλία, ο Θεοτοκόπουλος ήταν ήδη καταξιωμένος ζωγράφος στον τόπο μας («μαΐστρος», σύμφωνα με τα αρχειακά ευρήματα).
Η ιδιομορφία των εκφραστικών του μέσων θα διαφανεί κατά το διάστημα που επεδίωκε να μαθητεύσει στην Βενετία και στην Ρώμη. Ωστόσο, το προσωπικό του αποτύπωμα ολοκληρώθηκε στην Ισπανία.
Κάθε εποχή με την κριτική της ματιά, προσθέτει νέες αποτιμήσεις στο έργο ενός μεγάλου δημιουργού, οι οποίες διανοίγουν καινούργιους δρόμους για την προσέγγισή του. Τα επιτεύγματα του Θεοτοκόπουλου, ανήκουν σε αυτή την κατηγορία: κάθε μελλοντική γενιά θα δέχεται με διαφορετικούς τρόπους τις ποικίλες εκφράσεις της εντελέχειάς του, και θα ανακαλύπτει νέα πεδία μέσα στην Τέχνη του.
Στον χώρο αυτό, πραγματοποιείται μια Έκθεση έργων του, υψηλής ψηφιακής ακρίβειας. (Η πρώτη ανάλογη Έκθεση είχε πραγματοποιηθεί στην Εθνική Πινακοθήκη, το 2015). Η παρούσα Έκθεση συσχετίζει το έργο του Θεοτοκόπουλου με όψεις της τεράστιας παιδείας του. Με εικόνες που προσέφεραν, ειδικώς γι’ τούτο το πολιτιστικό γεγονός, μεγάλα Μουσεία της Δύσης (του Τολέδο, της Μαδρίτης, της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου, του Βατικανού, της Φλωρεντίας, της Ρώμης, και άλλα)».
Χαιρετισμό απηύθυνε και η επιμελήτρια της Έκθεσης κ. Ιάνθη Ασημακοπούλου.
Ομιλίες και επιμορφωτικές περιηγήσεις στην Έκθεση σύγχρονης εικαστικής τεχνολογίας με ψηφιακές αναπαραγωγές έργων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου
– Σήμερα η πρώτη ομιλία από την Δρ. Κορίνα Βουγιούκα στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη
Ένα σημαντικό εικαστικό γεγονός, η Έκθεση σύγχρονης εικαστικής τεχνολογίας, με ψηφιακές αναπαραγωγές υψηλής ανάλυσης έργων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου που παρεχώρησαν κορυφαία Μουσεία της Ευρώπης και της Αμερικής (Τολέδου, Μαδρίτης, Βατικανού, Νέας Υόρκης, Ρώμης, Φλωρεντίας, Οξφόρδης, κ.ά.) ειδικά για την Έκθεση αυτή, εγκαινιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας 9 Σεπτεμβρίου, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.
H Έκθεση με τίτλο με τίτλο «Απηχήσεις της αρχαιότητας στο έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου» , θα διαρκέσει έως και τις 6 Οκτωβρίου 2019. Σε αυτό το διάστημα η Βασιλική του Αγίου Μάρκου θα είναι ανοικτή στο κοινό καθημερινές και Σάββατα από τις 9.00’ έως τις 21.00΄ και τις Κυριακές από τις 10.00΄ έως τις 14.00΄.
Καθ΄ όλη τη διάρκεια της Έκθεσης, θα πραγματοποιούνται επιμορφωτικές περιηγήσεις στα Ελληνικά, Αγγλικά και Ιταλικά από την ιστορικό τέχνης κ. Δάφνη Κρέμα από τις 11.00΄ έως την 13.00΄ και από τις 18.00΄ έως τις 20.00΄ τις καθημερινές.
(Τηλ. επικοινωνίας 6937820340, πρωινές ώρες 9.00΄-11.00΄, απογευματινές ώρες 16.00΄-18.00΄).
Ο χώρος είναι προσβάσιμος σε ΆμεΑ, ενώ και για τα έργά υπάρχει ειδική πρόβλεψη ώστε ο άξονας του οπτικού πεδίου να κρατιέται σε λίγο χαμηλότερο επίπεδο, προκειμένου τα άτομα με κινητικά προβλήματα που βρίσκονται σε αναπηρικά αμαξίδια να έχουν καλύτερη πρόσληψη της εικόνας.
Στο πλαίσιο της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν δύο ομιλίες για τον Θεοτοκόπουλο. Η πρώτη θα λάβει χώρα σήμερα, Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου, στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, στις 20.00. Ομιλήτρια θα είναι η Δρ. Κορίνα Βουγιούκα, διδάσκουσα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με θέμα: «Ο Ζωγράφος των χεριών, η μουσική στη ζωγραφική του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου».
Η δεύτερη, από από τον José Riello, επίκουρο καθηγητή στο Universidad Autónoma de Madrid, με θέμα την Βιβλιοθήκη του Θεοτοκόπουλου, θα γίνει στις 20 Σεπτεμβρίου στις 20.00, στο Μικρό Θέατρο του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου .
Η Αξιοποίηση της Τεχνολογίας και οι συντελεστές της Έκθεσης
Η αξιοποίηση των μέσων της σύγχρονης τεχνολογίας στην Έκθεση προσφέρει και μοναδικές δυνατότητες, όπως η τριδιάστατη απεικόνιση γλυπτών, η ευχέρεια εστίασης σε λεπτομέρειες, ο συσχετισμός έργων κλπ.
Στον τομέα αυτό καθοριστική υπήρξε η συμβολή του αναπληρωτή καθηγητή Κωνσταντίνου Μουστάκα του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστήμιου Πάτρας και της ομάδας του και ιδιαίτερα των μελών της ομάδας Απεικόνισης Πληροφορίας και Εικονικής Πραγματικότητας (www.vvr.ece.upatras.gr) και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Δημητρίου Μπίτζα και Νικολάου Σταγάκη, οι οποίοι προσέφεραν δωρεάν τις ψηφιακές εφαρμογές που λειτουργούν στον χώρο της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου.
Προκειμένου η Έκθεση να είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τους νεότερους επισκέπτες, ο Χρήστος Σιντόρης από το Εργαστήριο Διαδραστικών Τεχνολογιών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών& Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστήμιο Πάτρας, με επικεφαλής τον καθηγητή κύριο Νίκο Αβούρη, σχεδίασε ειδική ψηφιακή εφαρμογή παιγνιώδους λειτουργίας για κινητά τηλέφωνα, η οποία επιτρέπει τη διάδραση των επισκεπτών με τα εκθέματα.
Λαμβάνοντας, κατά το δυνατόν, υπόψη τη σύγχρονη τάση οι εικαστικές εκθέσεις να είναι για τους επισκέπτες μια πολυαισθητηριακή εμπειρία και σε συνεργασία με την Δρ. Κορίνα Βουγιούκα, διδάσκουσα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, και τον συνθέτη Τάσο Ρωσόπουλο, δημιουργήθηκαν «ηχοτοπία» που συνοδεύουν αρμονικά κάποια από τα έργα του Θεοτοκόπουλου.