Με μεγάλη ανταπόκριση των φορέων παρέμβασης, συλλογικοτήτων καθώς και δημοτών, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020 η έναρξη της Δημόσιας Διαβούλευσης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) για το Δήμο Ηρακλείου, μίας στρατηγικής και παράλληλα οραματικής μελέτης, η οποία χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.
Οι τρέχουσες συνθήκες, περιόρισαν τη φυσική παρουσία των συμμετεχόντων, όμως μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας webex και των άλλων καναλιών επικοινωνίας, οι πάνω από εξήντα συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και να τοποθετηθούν για το ΣΒΑΚ Ηρακλείου.
Την εναρκτήρια συζήτηση, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το ΣΒΑΚ Ηρακλείου παρουσίασε και προλόγισε η κ. Πελαγία Χαιρέτη, Προϊσταμένη του Τμήματος Κυκλοφορίας και Συγκοινωνιών του Δήμου Ηρακλείου και υπεύθυνη για την ανάπτυξη και υλοποίηση του Σχεδίου και τις προτεινόμενες παρεμβάσεις, πολιτικές και μέτρα που θα εφαρμοστούν μέχρι και τον Αύγουστο 2021.
Ακολούθησε χαιρετισμός του Δημάρχου Ηρακλείου, κ. Βασίλη Λαμπρινού, ο οποίος τόνισε την ουσιαστική συμβολή της τοπικής κοινωνίας στο συ-σχεδιασμό των παρεμβάσεων που αφορούν στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, και εν γένει στην κυκλοφορία στην πόλη με στόχο την ταυτόχρονη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, με έμφαση στους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, καθώς και τη μείωση της χρήσης των ιδιωτικών αυτοκινήτων.
Στη συνέχεια ακολούθησε η τοποθέτηση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, Πρασίνου και Καθημερινότητας κ. Γιάννη Αναστασάκη, ο οποίος επεσήμανε τη σπουδαιότητα των εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης, ενημέρωσε για όλα τα μέτρα που έχει λάβει ο Δήμος μέχρι σήμερα και υπογράμμισε την σπουδαιότητα της ευαισθητοποίησης των πολιτών σε όλο αυτό το εγχείρημα. Ο κ. Αναστασάκης αναφέρθηκε στην αναζήτηση νέων τρόπων κινητικότητας, στην αύξηση των πεζοδρομήσεων, καθώς και στις ενέργειες που αναμένεται να γίνουν από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής.
Η πρώτη παρουσίαση, πραγματοποιήθηκε από τον Καθηγητή ΕΜΠ κ. Θάνο Βλαστό, ειδικό σε θέματα Βιώσιμης Κινητικότητας, ο οποίος μίλησε για τα ΣΒΑΚ ως στρατηγικές για πόλεις πιο ανθρώπινες με ισχυρή ταυτότητα. Τοποθετήθηκε γενικότερα στη φιλοσοφία των ΣΒΑΚ αλλά και στην εφαρμοσιμότητα ενός τέτοιου σχεδίου στην πόλη του Ηρακλείου.
Ο δεύτερος ομιλητής ήταν ο κ. Θοδωρής Μαυρογεώργης, Πολιτικός Μηχανικός, Μέλος της Ομάδας Εκπόνησης από την εταιρία ΜΣΜ-ΜΑΥΡΟΓΕΩΡΓΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε., που αναφέρθηκε στις βασικές προκλήσεις της πόλης του Ηρακλείου και προχώρησε στην ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης αναφορικά με τις μεταφορές, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα.
Ακολούθησε η ομιλία της κ. Μαρίας Σίτη, Αγρονόμου Τοπογράφου- Μηχανικού Συγκοινωνιολόγου, μέλος της Ομάδας του αναδόχου του ΣΒΑΚ, η οποία παρουσίασε τις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί, ποια είναι τα επόμενα βήματα για την εκπόνηση του ΣΒΑΚ του Δήμου Ηρακλείου, και το χρονοπλάνο ενεργειών. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον ενεργό και παράλληλα αναγκαίο ρόλο των φορέων για την συνδιαμόρφωση του ΣΒΑΚ, ώστε να έχει άμεση εφαρμοσιμότητα και να αποτελέσει εργαλείο διατροπικής κινητικότητας.
Τη συζήτηση συντόνισε ο εκπρόσωπος του αναδόχου, κ. Νίκος Δρακωνάκης, από την Εταιρία ΕΤΑΜ ΑΕ, καταγράφοντας τα προβλήματα και τις προτάσεις, υπενθυμίζοντας στους φορείς να απαντήσουν το εξειδικευμένο ερωτηματολόγιο ΣΒΑΚ, καθώς και να υπογράψουν το Σύμφωνο Φορέα που εκπροσωπούν, με το Δήμο Ηρακλείου.
Στην ηλεκτρονική διαβούλευση συμμετείχαν με εκπροσώπηση: η Δημοτική Αστυνομία, το Τμήμα Τροχαίας Ηρακλείου, το ΚΤΕΛ Ηρακλείου, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών ΤΑΞΙ, ο Εμπορικός Σύλλογος, το ΤΕΕ-ΤΑΚ, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, η δημοτική παράταξη Ηράκλεια Πρωτοβουλία, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής, ο Σύλλογος Ποιότητας Ζωής Ηρακλείου, ο εθελοντικός Σύλλογος Προστασίας από́ Τροχαία Ατυχήματα (Ε.ΣΥ. ΠΡΟ.Τ.Α.), η ομάδα ECOVOICE, αρκετοί δημοτικοί υπάλληλοι που μετέχουν στην Ομάδα Εργασίας του ΣΒΑΚ από την Πολεοδομία, τον Προγραμματισμό, το Τμήμα Πληροφορικής, την Τεχνική Υπηρεσία, καθώς και το σύνολο των ατόμων που μετέχουν στο ανάδοχο σχήμα του έργου.
Κατά το κλείσιμο αυτής της πρώτης συζήτησης, και μετά το πέρας των παρουσιάσεων, πραγματοποιήθηκε γόνιμος διάλογος με κοινό στόχο και όραμα ένα Ηράκλειο με πράσινη κινητικότητα και πολυτροπικότητα στις μετακινήσεις, με στόχο το μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, όπως θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Βιώσιμης Κινητικότητας 2020.
Τα σχόλια είναι κλειστά.