Ηράκλειο:Η αύξηση του αριθμού εθελοντών αιμοδοτών στο επίκεντρο Κοινοβουλευτικής παρέμβασης του Χάρη Μαμουλάκη
Πρόβλημα στην Κρήτη με την υποστελέχωση
του Κέντρου Αίματος του Βενιζελείου Νοσοκομείου
Το θέμα της αύξησης του αριθμού εθελοντών αιμοδοτών, βρίσκεται στο επίκεντρο νέας Κοινοβουλευτικής παρέμβασης του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτή Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη, ο οποίος κατέθεσε σχετική Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας, Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με την συνυπογραφή των Τομεαρχών Κώστα Ζαχαριάδη και Μάριου Κάτση, καθώς και 30 ακόμη Βουλευτών.
«Η 14η Ιουνίου, η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, αποτελεί απλώς την αφορμή για να αναδείξουμε την ανάγκη δράσης με στόχο την ευαισθητοποίηση και αύξηση του αριθμού των τακτικών εθελοντών αιμοδοτών στην χώρα μας» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Στην Ελλάδα, παρά το ότι η εθελοντική αιμοδοσία αποτελεί βασικό πυλώνα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, οι ανάγκες δεν καλύπτονται με αποτέλεσμα να προχωράμε σε εισαγωγή αίματος.
Υπάρχουν όμως καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλα κράτη και μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση του αριθμού των εθελοντών αιμοδοτών. Όπως για παράδειγμα αυτή που υλοποιείται στην Σουηδία, όπου αποστέλλεται αυτοματοποιημένο γραπτό μήνυμα στους εθελοντές αιμοδότες όταν η δωρεά τους αξιοποιείται, ευχαριστώντας τους και ενημερώνοντας τους ότι το αίμα τους μεταγγίστηκε σε συνάνθρωπο τους που το είχε ανάγκη. Υπάρχει η δυνατότητα να ενισχυθούν με προσωπικό τα Κέντρα Αίματος, όπως αυτό του Βενιζελείου που κινδυνεύει από την υποστελέχωση. Υπάρχει η δυνατότητα τεχνολογικού εκσυγχρονισμού της όλης διαδικασίας. Τι προτίθενται να κάνουν για όλα αυτά οι συνυπεύθυνοι Υπουργοί; Περιμένουμε τις απαντήσεις τους.».
Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι απαραίτητη η αναγνώριση της σημαντικής προσφοράς των εθελοντών αιμοδοτών και αναγκαία η ενίσχυση των κρατικών επιχορηγήσεων για να επιτευχθεί η αύξηση του αριθμού των εθελοντών αιμοδοτών. Στην χώρα μας, οι ανάγκες για αίμα αγγίζουν ετησίως τις 600.000 μονάδες και σχεδόν κάθε χρόνο η Ελλάδα εισάγει περί τις 25.000 μονάδες αίματος από την Ελβετία.
Αυτό συμβαίνει ως απόρροια του χαμηλού αριθμού τακτικών εθελοντών αιμοδοτών, ο οποίος μειώθηκε περαιτέρω τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πανδημίας Covid-19. Παράλληλα, τονίζεται ότι στην χώρα μας λειτουργούν μόλις 4 Κέντρα Αίματος τα οποία εποπτεύονται και ελέγχονται από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.). Τουλάχιστον ένα εξ’ αυτών, το Κέντρο Αίματος στο Γ.Ν. «Βενιζέλειο – Πανάνειο» Ηρακλείου, παρότι παρέχει πολύτιμες υπηρεσίες στο νησί της Κρήτης, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της υποστελέχωσης λόγω των συνταξιοδοτήσεων ιατρών και μικροβιολόγων.
Επιπρόσθετα, το Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών (ΕΜΑ) το οποίο υλοποιήθηκε με σκοπό τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό της διαδικασίας της αιμοδοσίας, δεν έχει ακόμα επιλύσει ένα από τα χρόνια προβλήματα του χώρου της δωρεάς αίματος. Όπως προκύπτει από την ιστοσελίδα του, η διασύνδεση των τοπικών πληροφοριακών συστημάτων των Υπηρεσιών Αιμοδοσίας και συνεπώς η μετάπτωση των δεδομένων (στοιχεία και ιστορικό αιμοδοτών, αιμοδοτήσεις, αποτελέσματα ελέγχων αίματος) στο ΕΜΑ, δεν έχει ολοκληρωθεί.
Ο Χάρης Μαμουλάκης ζητάει απαντήσεις από τους Υπουργούς, σχετικά με το αν υπάρχει στρατηγική με στόχο την αύξηση των τακτικών εθελοντών αιμοδοτών, εάν προτίθενται να αξιοποιήσουν την τεχνολογία για αυτόν τον σκοπό, εάν θα στελεχωθούν με εξειδικευμένο προσωπικό τα Κέντρα Αίματος, καθώς και το χρονοδιάγραμμα μετάπτωσης των δεδομένων από τα τοπικά πληροφοριακά συστήματα των Υπηρεσιών Αιμοδοσίας, στο Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών.
Τα σχόλια είναι κλειστά.