ΠΣΚΗ – Καλοκαίρι 2021: Με το κοινό ξανά!
«H μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονεί»
Ένα χορόδραμα με αφορμή τη Μάχη της Κρήτης από την
Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών Γιάννη & Γιώργου Μεγαλακάκη,
στο Αίθριο του ΠΣΚΗ, το Σάββατο 7 Αυγούστου, στις 21:30 (video)
Ένα χορόδραμα στο οποίο οι χορευτές τραγουδούν, αφηγούνται, χορεύουν και χρησιμοποιούν το κορμί τους ως σκηνικό και μουσικό όργανο, μια παράσταση όπου οι πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας και της ειρήνης κυριαρχούν.
Είμαστε γεμάτοι μνήμες. Μνήμες προσωπικές, αγάπες χαμένες, πρόσωπα που έχουν φύγει, λάθη που πράξαμε. Και μας πονούν. Αλλά και στιγμές γλυκές, χαρές μεγάλες, ξέγνοιαστες εποχές, που μας πονούν γλυκόπικρα. Κι από την άλλη μνήμες συλλογικές, μνήμες ιστορικές, καταστροφές και νίκες, θυσίες και μεγαλεία, ένδοξες και άδοξες στιγμές για κάθε μια συλλογικότητα που έχουμε οικειοποιηθεί, με πρώτη την Πατρίδα.
Ψιθύρισα: «η μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονεί.»
Κάθε μία μνήμη πονάει, με τον ένα τρόπο ή τον άλλο. Δώρο μεγάλο και μεγάλο βάρος που μας ακολουθεί σε κάθε μας βήμα. Και συχνά πυκνά μας κεντάει. Κι όχι ότι είναι κακό αυτό. Πολλές φορές, όμως, κάνουμε τον πόνο μίσος γιατί ξεχνάμε πως η μνήμη δεν είναι του τώρα. Ανήκει στο παρελθόν και ξέρουμε ότι από εκεί δεν μπορεί να μας πειράξει, παρά μόνο να μας διδάξει.
Η Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών των Γιάννη & Γιώργου Μεγαλακάκη, παίρνει αφορμή από την ιστορική Μάχη της Κρήτης για να μιλήσει για έναν άλλο πόλεμο. Έναν πόλεμο που μαίνεται σήμερα και έχει ως πεδίο των μαχών τις ίδιες τις ψυχές μας. Και το διακύβευμα του είναι η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη μας.
Η μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονεί, λέει ο Νομπελίστας ποιητής μας, Γιώργος Σεφέρης. Αυτός και ο τίτλος της παράστασης. Σε τι όμως θα μετουσιώσει ο καθένας και όλοι μας αυτόν τον πόνο; Αυτό είναι που θα κρίνει τα πάντα.
Υπάρχει κάποιος λόγος να πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι μπορούν να θέσουν τέρμα στον πόλεμο; Από ιστορική άποψη, υπήρξαν μόνο λίγα διάσπαρτα χρόνια που η γη αυτή ήταν πλήρως απαλλαγμένη από πολέμους. Μόνο σ’ αυτόν τον 20ό αιώνα, γύρω στα 100 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε πολέμους!
Ο θεατής παρακολουθεί αληθινές ιστορίες από τις δραματικές ημέρες της γερμανικής κατοχής στην Κρήτη. Ο κρητικός χορός, η ποίηση, το τραγούδι, η θεατρική κινησιολογία και αποφθέγματα είναι τα καλλιτεχνικά υλικά της παράστασης.
Οι αρχέγονοι Κρητικοί χοροί, φερμένοι από τον Θησέα στην Κρήτη, ταξιδεύουν στον χρόνο και συναντάνε την συγκλονιστική Μάχη της Κρήτης, μια από τις σημαντικότερες μάχες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που έμεινε στην Ιστορία τόσο για την αντίσταση που συνάντησαν οι ναζιστικές δυνάμεις, όσο και για τις απώλειες που υπέστησαν στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν την Κρήτη.
Οι ήρωες μας, όμως, δεν είναι μόνοι. Η συνάντηση τους λαμβάνει χώρα υπό το άγρυπνο βλέμμα ενός χορού, με τη δισυπόστατη έννοια, αόρατων παρατηρητών. Οι αόρατοι αυτοί παρατηρητές, οι προστάτες, οι φύλακες άγγελοι, ή απλώς τα πνεύματα του παρελθόντος, αφουγκράζονται τα συναισθήματα τους και τα κάνουν χορό. Διαβάζουν τις σκέψεις τους και τις κάνουν χορό. Ακολουθούν τις κουβέντες τους. Και τις κάνουν χορό. Συναντούν τους ήρωες μας στη χώρα της μνήμης και συνδιαλέγονται μαζί τους. Κι όταν η σύγκρουση θα κορυφωθεί θα προσπαθήσουν να τους οδηγήσουν στο φως.
«Η μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονεί»
Σκηνοθεσία : Γιάννης Μεγαλακάκης
Προπώληση εισιτηρίων
Η προπώληση των εισιτηρίων, αξίας 12 € (γενική είσοδος) και 8 € (άνεργοι, ΑμεΑ, πολύτεκνοι, φοιτητές) ξεκίνησε και το κοινό μπορεί να τα προμηθευτεί από:
• Το Βιβλιοπωλείο Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 09:00 – 15:00 και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 09:00 – 14:00 & 17:30 – 21:00).
• Το viva.gr, από εδώ: https://bit.ly/3f0Pki7
• Το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου (Δευτέρα έως Παρασκευή, 09:00 – 14:00 και 17:00 – 20:00)
Σημειώνεται ότι η έκδοση των εισιτηρίων από τα σημεία προπώλησης, γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο (χρεωστική ή πιστωτική κάρτα), σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα. Σε όλες τις εκδηλώσεις του ΠΣΚΗ, εφαρμόζονται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας.
Σύντομα βιογραφικά συντελεστών
Γιάννης & Γιώργος Μεγαλακάκης
Κατάγονται από τον Αποκόρωνα Χανίων και το Αρκάδι Ρεθύμνου.
Εδώ και 25 χρόνια πραγματοποιούν οι ίδιοι επιτόπιες καταγραφές και έρευνες, στα χωριά της Κρήτης. Συλλέγουν φωτογραφικό και σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό με θέμα την χορευτική τέχνη και ιστορία της Κρήτης.
Εδώ και πολλά χρόνια, ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο για να ανεβάσουν το επίπεδο στην κρητική χορευτική έκφραση. Όραμά τους είναι να διαδώσουν και να προβάλλουν τον κρητικό χορό ως παγκόσμια τέχνη.
Έχουν συμπράξει επί σκηνής με τον σύγχρονο χορό, το flamenco, με Αιγύπτιους περιστρεφόμενους Δερβίσηδες καθώς και με χορευτές παραδοσιακών χορών από πολλές περιοχές της Ελλάδας. Διδάσκουν κρητικούς χορούς σε πολλούς Πολιτιστικούς Φορείς της Αττικής και έχουν στο ενεργητικό τους πάνω από 300 σεμινάρια κρητικών χορών, σε όλους τους νομούς της Ελλάδας, σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, της Αμερικής, του Καναδά και της Αυστραλίας.
Το 1997 ο Γιάννης Μεγαλακάκης χορεύει στην τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο υπό την σκηνοθεσία του Βαγγέλη Παπαθανασίου.
Το 1998 ιδρύουν την «Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών».
Το 2004 ο Γιάννης Μεγαλακάκης χορεύει στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, στο Ολυμπιακό Στάδιο (Ο.Α.Κ.Α.) υπό την σκηνοθεσία του Δημήτρη Παπαϊωάννου.
Με την Χορευτική τους Ομάδα έχουν παρουσιάσει πρωτότυπες παραστάσεις και ειδικές παρουσιάσεις – διαλέξεις στην Ακαδημία Αθηνών, στο Νέο Μουσείο Μπενάκη, στο θέατρο Παλλάς, στο Θέατρο Βράχων, στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Χανιά), στο Αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης (Λάρισα), στο Μέγαρο Γκύζη (Σαντορίνη), στο θέατρο Badminton, στο θέατρο Παπάγου, στο θέατρο Λυκαβηττού, στο θέατρο Δόρα Στράτου, στο Κέντρο Τεχνών Χαλανδρίου, στο θέατρο Rialto στην Λεμεσό της Κύπρου και αλλού, συνεργαζόμενοι με τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της κρητικής και έντεχνης μουσικής.
Έχουν συνεργαστεί με τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή για τις ανάγκες των ταινιών «El Greco» και «Καζαντζάκης» καθώς και με τον σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη για τις ανάγκες της τηλεοπτικής σειράς «Το Νησί».
Έχουν κυκλοφορήσει δύο εκδόσεις: «Όταν ακούω Κρήτη» το 2006, «Χορεύω αιώνες στην Κρήτη» το 2011 με σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό με θέμα τους χορούς της Κρήτης. Ο Γιάννης Μεγαλακάκης έχει συγγράψει 3 βιβλία: «Χορογράφοντας» το 2011, «Αγαπημένη λέξη μου, έγινε τ’ όνομά σου» το 2015 καθώς και το παραμύθι «Τα στιβάνια του παππού» το 2019.
Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών: AEGEAN | A Star Alliance Member
Επίσημος Χορηγός Φιλοξενίας: Metaxa Hospitality Group.
Τα σχόλια είναι κλειστά.