Εικόνες οικολογικής υποβάθμισης στον Γιόφυρο ποταμό μετά την βλάβη που προέκυψε σε αγωγό της ΔΕΥΑΗ, πριν δύο εβδομάδες.
Σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις σε δείγματα, υγρά και στερεά, που συνέλεξε πρόσφατα κλιμάκιο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, σε αυτοψία του στο σημείο, πρόκειται για αστικά επεξεργασμένα λύματα της ΔΕΥΑΗ.
Οι απαράδεκτες και πρωτοφανείς αυτές εικόνες, είχαν ως αποτέλεσμα να κινητοποιηθεί η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, η οποία ήρθε σε επικοινωνία με τη ΔΕΥΑΗ, με τους υπαλλήλους της τελευταίας να παραδέχονται ότι έσπασε ο αγωγός, ενώ δεσμεύτηκαν ότι θα δοθεί άμεσα τεχνική λύση.
Εντωμεταξύ, τα στάσιμα νερά και ο μαύρος αφρός στο ποτάμι παραμένουν στο επίμαχο σημείο. Οι εικόνες αυτές απέχουν 200 περίπου μέτρα από το γεφυράκι στο ύψος της Φοινικιάς, ωστόσο το πρόβλημα διογκώνεται, όπως υποστηρίζει δημότης.
Τις επόμενες ημέρες, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος θα έχει ολοκληρωμένη εικόνα για την μόλυνση του Γιόφυρου ποταμού, οπότε θα έχει στα χέρια της, τα αποτελέσματα που αφορούν τα βαρέα μέταλλα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει και άλλη πηγή μόλυνσης.
Τα όσα κατέγραψε το πρόσφατο οδοιπορικό του neakriti.gr στον Γιόφυρο
Το πρόσφατο οδοιπορικό του neakriti.gr κατέγραψε… μαύρο αφρό στο ποτάμι και σε μεγάλη έκταση, απόβλητα που επιβαρύνουν αρκετά το πολύ σημαντικό οικοσύστημα της περιοχής. Τα λύματα ήταν στάσιμα, καθώς στο επίμαχο σημείο υπήρχε κι ένας κορμός δέντρου, λίγο πριν καταλήξουν στη θάλασσα.
Κάτοικος στην περιοχή του Άι Γιάννη Χωστού, κατήγγειλε το γεγονός και κάλεσε τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν άμεσα στους αναγκαίους ελέγχους στην ευρύτερη περιοχή. «Πριν από 10 χρόνια ο ποταμός έλαμπε και μπορούσες να κάνεις μπάνιο. Σήμερα φοβάσαι ακόμα και να αναπνεύσεις», ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής, προσθέτοντας ότι «εκτός των άλλων ο ποταμός μυρίζει έντονα, εκτός αν φυσάει αντίθετος αέρας. Ο ποταμός είναι γεμάτος ακαθαρσίες και μυρίζει πάνω από μία βδομάδα». Όπως αναφέρουν, «δέκα μέρες τώρα μολύνονται, οι χελώνες, τα καβούρια, τα βατράχια και το σημαντικότερο είναι πως αυτό το νερό που έρχεται από τη Φοινικιά, καταλήγει στη θάλασσα, όπου ζουν ψάρια και άνθρωποι κάνουν μπάνιο».
Πηγή: neakriti.gr