Ηράκλειο: Ένοχοι δυο γιατροί για τον θάνατο νεογνού το 2016 στο ΠΑΓΝΗ

Ημερομηνία:

Το χρονικό της υπόθεσης – Ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή σε δυο επιμελητές της Μαιευτικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ για ανθρωποκτονία από αμέλεια

Στις δικαστικές αίθουσες αναβίωσε η υπόθεση του τραγικού θανάτου ενός νεογνού, τον Ιούλιο του 2016, στο ΠΑΓΝΗ. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου, όπου εκδικάστηκε η υπόθεση, έκρινε ένοχους για «ανθρωποκτονία από αμέλεια» δύο γιατρούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, επιβάλλοντας σε αμφότερους ποινή φυλάκισης τριών ετών με τριετή αναστολή. Κατηγορούμενοι στην υπόθεση ήταν συνολικά τέσσερα άτομα: Πρόκειται για τον διευθυντή της Μαιευτικής Κλινικής και τρεις επιμελητές της ίδιας κλινικής. Και οι τέσσερις “αντιμετώπιζαν” την κατηγορία της «ανθρωποκτονίας από αμέλεια».

Μετά από μια τριήμερη διαδικασία, έντονα συγκινησιακά φορτισμένη, το δικαστήριο έκρινε χθες Τετάρτη 29 Ιουνίου ομόφωνα ένοχους τους δύο επιμελητές, ενώ απάλλαξε (κατά πλειοψηφία) τον διευθυντή. Επισημαίνεται ότι ο τρίτος επιμελητής, που ήταν κατηγορούμενος, αθωώθηκε ομόφωνα από την Έδρα, καθώς προέκυψε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι κατά το επίμαχο διάστημα βρισκόταν σε άδεια και δεν είχε εμπλοκή στο συμβάν. Ας σημειωθεί ότι συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας (πρώην πολιτική αγωγή) ήταν ο δικηγόρος κ. Νικόλαος Σκουλάς.

Το χρονικό

Την Τρίτη 12 Ιουλίου του 2016, μια 30χρονη συντοπίτισσά μας, η οποία είχε συμπληρώσει και την 40ή εβδομάδα της κύησης, μεταφέρθηκε στο ΤΕΠ του ΠΑΓΝΗ, με έντονους κοιλιακούς πόνους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ειδικευόμενος γιατρός που εφημέρευε, αφού την εξέτασε με υπερηχογραφικό έλεγχο, διαπίστωσε ότι το μωρό βρισκόταν σε «ισχιακή προβολή επί γλουτούς», όχι δηλαδή σε «κεφαλική προβολή» (με το κεφάλι στραμμένο προς τα κάτω), όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις. Ωστόσο, λόγω της προχωρημένης εγκυμοσύνης, το έμβρυο δεν ήταν δυνατό να αλλάξει προβολή. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δόθηκε εντολή από τον διευθυντή της Μαιευτικής Κλινικής να γίνει εισαγωγή της γυναίκας στην εν λόγω κλινική, να παραμείνει νηστική, ενώ όρισε ημερομηνία για τοκετό με καισαρική την Παρασκευή 15 Ιουλίου. Την επομένη (13 Ιουλίου), η γυναίκα φέρεται να ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, «εμβρυικά σκιρτήματα», ωστόσο δε δόθηκε εντολή για καισαρική. Νωρίς το πρωί της 14ης Ιουλίου (7:45) η γυναίκα ανέφερε «καφεοειδή έκκριση», κάτι που επαναλήφθηκε λίγες ώρες αργότερα, κατά την πρωινή επίσκεψη των γιατρών. Όπως ειπώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της δίκης, το γεγονός αυτό φέρεται ως ένδειξη για διενέργεια άμεσης καισαρικής τομής. Ας σημειωθεί ότι η 30χρονη είχε ήδη συναινέσει για τοκετό με καισαρική.

Τελικά, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η εντολή για να γίνει άμεσα καισαρική τομή με έκτακτο χειρουργείο δόθηκε στις 2 το μεσημέρι. Η 30χρονη παρελήφθη στις 5:05 το απόγευμα, ενώ η τομή έγινε στις 5:40, δηλαδή, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τρεις και πλέον ώρες μετά την αρχική εντολή.

Το νεογνό γεννήθηκε σε πολύ κακή κατάσταση, ενώ διαπιστώθηκε ότι το έμβρυο είχε εκτεθεί σε «μηκώνιο 10 με 12 ώρες πριν τον τοκετό». Σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, εάν η γυναίκα είχε γεννήσει από την ημέρα εισαγωγής της στην κλινική έως και το πρωί της τρίτης ημέρας (Πέμπτη 14 Ιουλίου), το μωράκι δε θα «είχε εκτεθεί σε μηκώνιο». Μετά τον τοκετό, χορηγήθηκε άμεσα στο νεογνό οξυγόνο, ενώ έγιναν καρδιακές μαλάξεις. Ωστόσο, «λόγω της εισρόφησης μηκωνίου και της αναπνευστικής δυσχέρειας», το νεογνό μεταφέρθηκε στη Νεογνολογική Κλινική για την αντιμετώπιση της κατάστασής του. Δυστυχώς, το νεογέννητο αγοράκι άφησε την τελευταία του πνοή λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι της Παρασκευής 15 Ιουλίου.

Το κατηγορητήριο – Ικανοποιημένη από την απόφαση η οικογένεια

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι κατηγορούμενοι «από έλλειψη προσοχής, την οποία όφειλαν κατά τις περιστάσεις και μπορούσαν να καταβάλουν, δεν πρόβλεψαν το αξιόποινο αποτέλεσμα που προκάλεσε η πράξη τους και προκάλεσαν, με συγκλίνουσα αμέλεια, τον θάνατο σε άλλο άτομο». Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «δεν ενήργησαν με βάση τους κανόνες και τις γενικές επιστημονικές αρχές της ιατρικής επιστήμης και το αντικειμενικά επιβαλλόμενο καθήκον επιμελείας, που απορρέει από την άσκηση του επαγγέλματός τους, και δε διέγνωσαν σωστά τις συνέπειες των συμπτωμάτων της επιτόκου, αν και είχαν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση (…), με αποτέλεσμα τον θάνατο του άρρενος νεογνού».

Σε δήλωσή της στη “Νέα Κρήτη”, η οικογένεια του αδικοχαμένου νεογνού εξέφρασε «την ικανοποίησή» της για την απόφαση του δικαστηρίου «ακόμη κι αν δεν καταλαμβάνει το σύνολο των κατά το κατηγορητήριο ενόχων, μετά την κατά πλειοψηφία αθώωση του ενός κατηγορουμένου και διευθυντή της κλινικής. Σε κάθε περίπτωση η απώλεια του πρώτου παιδιού της οικογένειας δεν υποκαθίσταται. Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον δικηγόρο μας Νικόλαο Σκουλά για την προσπάθεια που κατέβαλε, προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια και να αποδοθεί το δίκαιο».https://www.neakriti.gr/

politika-kritis-header-ad
Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Νέος κανονισμός λειτουργίας για την Δημοτική Πινακοθήκη...

Προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής η ιδανική αξιοποίηση της Βασιλικής...

Ηράκλειο:Ξεκινούν το Φεβρουάριο οι κατεδαφίσεις σε κτίρια...

«Άναψε το πράσινο φως» η Περιφέρεια Κρήτης για τη...

Νέος κανονισμός λειτουργίας για την Δημοτική Πινακοθήκη...

Προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής η ιδανική αξιοποίηση της Βασιλικής...

Ηράκλειο:Ξεκινούν το Φεβρουάριο οι κατεδαφίσεις σε κτίρια...

«Άναψε το πράσινο φως» η Περιφέρεια Κρήτης για τη...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-header-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Νέος κανονισμός λειτουργίας για την Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου

Προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής η ιδανική αξιοποίηση της Βασιλικής...

«Στο Χειρότερο Σημείο»: Η μπαλάντα του Αντώνη Καράτζη που θα μας «ταξιδέψει»

Ο «δυναμισμός» του τραγουδιού προκαλεί αίσθηση Σε λιγότερο από δύο...