Έλαβε χώρα η πρώτη ποινική διαπραγμάτευση (για κακούργημα) σε επίπεδο Εφετειακής Περιφέρειας Ανατολικής Κρήτης (Ηράκλειο και Λασίθι)
Ελεύθερος είναι πλέον ο 32χρονος Κρητικός, ο οποίος είχε συλληφθεί πριν από περίπου δύο εβδομάδες, καθώς έριξε μπαλωθιές σε γάμο με καλάσνικοφ και υποπολυβόλο, σε περιοχή του Δήμου Χερσονήσου. Νωρίτερα σήμερα ο 32χρονος –ο οποίος, όπως έγινε γνωστό, ήταν κουμπάρος στον επίμαχο γάμο- παρουσιάστηκε ενώπιον του Εισαγγελέα Εφετών Ανατολικής Κρήτης.
Aίτημα για ποινική διαπραγμάτευση
Είχε προηγηθεί πριν από περίπου 10 ημέρες, μετά την απολογία του στην ανακρίτρια και την απόφαση περί προφυλάκισής του, αίτημα για έναρξη της διαδικασίας ποινικής διαπραγμάτευσης στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών Ανατολικής Κρήτης.
Πρόκειται για μια νέα δυνατότητα που δίνει -από πέρυσι- ο νομοθέτης στους κατηγορούμενους. Με τη διαδικασία της ποινικής διαπραγμάτευσης, ο κατηγορούμενος διεκδικεί ουσιαστικά το δικαίωμα να έχει καλύτερη ποινική μεταχείριση.Ο 32χρονος παρουσιάστηκε στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Ανατολικής Κρήτης, κ. Ζαχαρία Κοκκινάκη, συνοδευόμενος από τον συνήγορο υπεράσπισής του.
Υπενθυμίζεται ότι ο 32χρονος κατηγορείτο –μεταξύ άλλων- για κατοχή πολεμικού όπλου, η οποία είναι κακουργηματικού χαρακτήρα.
Ο κουμπάρος –ο οποίος από το γλέντι και τις μπαλωθιές, είχε οδηγηθεί στο κρατητήριο- ομολόγησε την πράξη του και αποδέχτηκε την πρόταση του Εισαγγελέα Εφετών για συνολική ποινή φυλάκισης 3 ετών με αναστολή.
Κατόπιν συντάχθηκε το πρακτικό της ποινικής διαπραγμάτευσης, το οποίο υπογράφηκε από όλες τις πλευρές και στο οποίο αναφέρεται η ομολογία του κατηγορούμενου, η επιβληθείσα ποινή και ο τρόπος έκτισής της.
Αμέσως μετά, ο 32χρονος αφέθηκε ελεύθερος μετά από διάταξη του Εισαγγελέα Εφετών.Πλέον, όπως προβλέπει ο νόμος, η υπόθεση εισάγεται στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, το οποίο θα συνεδριάσει την ερχόμενη Πέμπτη.
Ενώπιον του δικαστηρίου αναμένεται να παρουσιαστεί ο 32χρονος, προκειμένου να επικυρωθεί το πρακτικό της ποινικής διαπραγμάτευσης.Αξίζει να σημειωθεί ότι εν γένει η διαδικασία της ποινικής διαπραγμάτευσης αποσκοπεί στην ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση του κατηγορούμενου.
Όπως προβλέπει ο νομοθέτης, το αρμόδιο Μονομελές Εφετείο δεν μπορεί να επιβάλει ποινή μεγαλύτερη από τη συμφωνηθείσα μεταξύ εισαγγελέα και κατηγορούμενου, ενώ δικαιούται ακόμη να μεταβάλει το νομικό χαρακτηρισμό της πράξης μόνο προς όφελος του κατηγορούμενου.
Η πράξη της κατοχής «πολεμικού όπλου» επισείει ποινή κάθειρξης που κυμαίνεται από 5 έως 15 έτη. Με λίγα λόγια, στην εν λόγω περίπτωση, ο κατηγορούμενος ευνοήθηκε ξεκάθαρα από τη διαδικασία της ποινικής διαπραγμάτευσης.
Σημειώνεται ότι ποινική διαπραγμάτευση μπορεί να λάβει χώρα για οποιοδήποτε έγκλημα, εκτός από αυτά που επισείουν ποινές ισόβιας κάθειρξης (π.χ. ανθρωποκτονία ή ιδιαίτερα διακεκριμένη περίπτωση διακίνησης ναρκωτικών) και αυτά που σχετίζονται με αποπλανήσεις, βιασμούς και ασέλγειες.
Εξάλλου, η σημερινή διαδικασία ποινικής διαπραγμάτευσης ήταν η πρώτη που λαμβάνει χώρα στην Ανατολική Κρήτη (Ηράκλειο και Λασίθι), αναφορικά με κακουργηματική πράξη.ΠΗΓΗ neakriti.gr
Τα σχόλια είναι κλειστά.