Ο υπουργός θα εγκαινιάσει τη νέα στέγη του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ηρακλείου
Στο Ηράκλειο θα βρίσκεται αύριο, Σάββατο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, προκειμένου στις 11.30 το πρωί να εγκαινιάσει το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου, στη Λ.Κνωσού 220.
Θα προηγηθεί, στις 10.30 το πρωί, συνάντηση με το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, για θέματα αρμοδιότητάς του, με κυρίαρχο – όπως αναμένεται – αυτό του νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου αλλά και το τί θα γίνει με το υφιστάμενο που … καταρρέει.
Σημειώνεται ότι την περασμένη Δευτέρα, ο πρόεδρος του ΔΣΗ Νίκος Λογοθέτης βρέθηκε στην Αθήνα, όπου συναντήθηκε με τον Γ.Γ. και το διευθυντή του υπουργείου.
Σε ανακοίνωσή της η Ν.Ε. Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει, με αφορμή την επίσκεψη:
Απαντήσεις κι έργα αναμένουν οι Δικαστικοί Υπάλληλοι, ο νομικός κόσμος του Ηρακλείου, και οι πολίτες στο σύνολό τους, από την επίσκεψη του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα και όχι εγκαίνια δικαστικών αιθουσών σε ενοικιαζόμενα κτίρια.
Οι εποχές που εγκαινιάζονταν αίθουσες και ημιτελή έργα, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Σήμερα μετά από τρεισήμισι χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ, οι υποσχέσεις, οι κενολογίες, δεν πείθουν πια κανέναν.
Το Δικαστικό μέγαρο μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες που δρομολογήθηκαν από την Κυβέρνηση της ΝΔ, για την κατασκευή του νέου κτιρίου με την ταυτόχρονη κατασκευή του νέου δικαστικού μεγάρου Χανίων και την ανακατασκευή του κτιρίου στο Ρέθυμνο μέσω ΣΔΙΤ, δηλ “πακέτο” τα τρία κτίρια σε μία εργολαβία, καρκινοβατεί και παραπέμπεται για άλλη μια φορά στις ελληνικές καλένδες.
Βασικά αιτήματα Δικηγόρων και Δικαστών, μένουν αναπάντητα:
η αδικαιολόγητη καθυστέρηση εκκαθάρισης και καταβολής στους Δικηγόρους των αμοιβών από παροχή των υπηρεσιών τους στο πλαίσιο του θεσμού της Νομικής Βοήθειας με συνέπεια να απέχουν από τις υποθέσεις αυτές από 21.11.22 έως και σήμερα.
η κατάργηση της παρ. 6 του άρθρου 187 ΠΚ με την οποία καταλύεται το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου, αμφισβητείται και περιορίζεται η δικαιοδοτική κρίση του δικαστή, παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας και αυστηροποιείται απαραδέκτως η ποινική μεταχείριση του δράστη ακόμη και σε ήσσονος σημασίας πράξεις, με συνέπεια να απέχουμε από τις ποινικές υποθέσεις , από αρχές Απριλίου 2022 μέχρι και σήμερα.
η κατάργηση, άλλως, η μείωση του ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες,
η επέκταση της απαλλαγής των επιτηδευματιών από ΦΠΑ μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ (η μόνη μη εφαρμοσθείσα εισέτι μνημονιακή υποχρέωση),
η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος,
η θέσπιση ενιαίου Κανονισμού Παροχών ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα να στερούνται οι δικηγόροι των παροχών που λαμβάνουν λοιπές κατηγορίες ασφαλισμένων (πχ επιδόματα μητρότητας στις άμισθες γυναίκες δικηγόρους, επιστροφή οφειλομένων κοκ.),
η άμεση έκδοση ΑΠΔ για τους έμμισθους συνεργάτες δικηγορικών γραφείων (αμειβόμενους με ΑΠΥ),
η καθιέρωση υποχρεωτικής παράστασης, άλλως, την καθιέρωση πιστοποιητικού ελέγχου συνδρομής νομικών προϋποθέσεων (νομικού ελέγχου) στις εμπράγματες δικαιοπραξίες, καθώς και σε ορισμένες κατηγορίες ενοχικών συμβάσεων σημαντικού αντικειμένου,
η επίλυση των οικονομικών θεμάτων των εμμίσθων,
Αντί για την επίλυση των παραπάνω προσπαθούν να καταργήσουν ή να συγχωνεύσουν Διοικητικά Δικαστήρια που σήμερα λειτουργούν. Το μείζον πρόβλημα στη Διοικητική Δίκη είναι οικονομικό και δικονομικό. Απαιτείται εξορθολογισμός και αναμόρφωση του δικονομικού πλαισίου λειτουργίας των Διοικητικών Δικαστηρίων, κάλυψη των κενών θέσεων Δικαστικών υπαλλήλων και σοβαρή υλικοτεχνική υποστήριξη όλων των διοικητικών δικαστηρίων.
Οι Δικαστικοί Υπάλληλοι, διαμαρτύρονται και προβαίνουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις για επίλυση βασικών ζητημάτων που τους απασχολούν:
Την προκήρυξη διαγωνισμού με ενεργοποίηση του άρθρου 11 του Ν.4798/2021(ΦΕΚ 68Α), τουλάχιστον, για τις περίπου 500 θέσεις Δικαστικών Υπαλλήλων, που έχουν εγκριθεί ως και το έτος 2022.
Τον προγραμματισμό των προσλήψεων Δικαστικών Υπαλλήλων σε βάθος τριετίας, με στόχο την κάλυψη όλων των οργανικών κενών στις Δικαστικές Υπηρεσίες.
Την επαναθεσμοθέτηση του επιδόματος Ειδικών Συνθηκών, που είχε καθιερωθεί στη λογική του ότι βιώνουν παρόμοιες συνθήκες εργασίας με τους Δικαστικούς Λειτουργούς.
Την έγκριση σε μόνιμη βάση είκοσι (20) ωρών μηνιαίως για υπερωριακή απασχόληση σε όλους τους Δικαστικούς Υπαλλήλους της χώρας, ως ελάχιστης έμπρακτης αναγνώρισης από την πολιτεία, του ρόλου που τους αναλογεί στην απονομή της Δικαιοσύνης.
Την εκπαίδευση και επιμόρφωση των υπηρετούντων και νεοδιοριζόμενων δικαστικών υπαλλήλων, από κρατικούς φορείς αποσυνδεδεμένη απ’ τις διαδικασίες πρόσληψης.
Στα χρονίζοντα και καυτά ζητήματα που απασχολούν όλους τους εμπλεκόμενους στις Δικαστικές διαδικασίες, πότε επιτέλους η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός θα δώσει απαντήσεις;
Είμαστε αλληλέγγυοι με τους εργαζόμενους και τον νομικό κόσμο στα δίκαια αιτήματά του, θα συνεχίσουμε να τα αναδεικνύουμε και να τα στηρίζουμε, στη Βουλή αλλά και στις αγωνιστικές τους διεκδικήσεις. https://www.cretalive.gr/