Ηράκλειο:Ανακήρυξη του Γιώργου Στασινακη σε επίτιμο μέλος του διοικητικού συμβουλίου του μουσείου Ν.Καζαντζάκη
Στην ανακήρυξη του Γιώργου Στασινάκη, Πρόεδρου της Συντονιστικής Επιτροπής της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, σε Επίτιμο Μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου προχώρησε το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη.
Σύμφωνα με την πρόταση του Προέδρου του Δ.Σ., καθηγ. Μιχάλη Ταρουδάκη, υπέρ της οποίας εκφράστηκαν ομοθύμως όλα τα μέλη, η τιμή αυτή στο πρόσωπο του Γιώργου Στασινάκη είναι η ελάχιστη δυνατή ανταπόδοση στην πολύπλευρη στήριξή του στη δράση του Μουσείου αλλά κυρίως στη σπουδαία προσφορά του στη διάδοση του έργου και τη διατήρηση της μνήμης του μεγάλου συγγραφέα.
Ο Γιώργος Στασινάκης έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε μια προσπάθεια να διαδοθεί το πνεύμα του Νίκου Καζαντζάκη σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Με τη συνεχή ανάληψη πρωτοβουλιών και με προσωπική ακάματη ενέργεια, αλλά ταυτόχρονα και με το χάρισμα να εμπνέει με τον λόγο του τους συνομιλητές του, έχει καταφέρει για πάνω από τρεις δεκαετίες να διαδίδει την πνευματική κληρονομιά του συγγραφέα ανά την υφήλιο και να τονώνει διαρκώς το ενδιαφέρον για την προσωπικότητα και το έργο του. Καταφέρνει με αυτό τον τρόπο να ανατροφοδοτεί συνεχώς τη δίψα των ερευνητών και να παρουσιάζει μέσα από τη ματιά των ειδικών ακόμη και άγνωστες πτυχές της προσφοράς του στην κοινωνία και στα γράμματα.
Εξίσου σπουδαία είναι και η συνδρομή του όλα αυτά τα χρόνια στο έργο του Μουσείου, με το οποίο διατήρησε μια ζεστή και αγαστή συνεργασία. Μεταξύ άλλων:
– Εμπλούτισε με σημαντικά τεκμήρια τη Νέα Μόνιμη Έκθεση του Μουσείου, όπως ήταν το τραπέζι/γραφείο του συγγραφέα και οι δύο γραφές της Οδύσσειας, αλλά και με πολύτιμο αρχειακό υλικό το Αρχείο του Νίκου Καζαντζάκη, που φυλάσσεται στο Ίδρυμα.
– Πρότεινε και οργάνωσε με δική του πρωτοβουλία τις αδελφοποιήσεις του Μουσείου με: Το Μουσείο του Juan Ramón Jiménez στο Moguer της Ισπανίας και το Μουσείο Paul Valéry στην πόλη Sète της Γαλλίας το 1997, το Μουσείο του Τσέχου συνθέτη Buhoslav Martinû στην Polička της Τσεχίας το 1999, το Μουσείο του Κινέζου λογοτέχνη Lu Xun στο Shaoxing της Κίνας το 2012 και τέλος, το Σπίτι-Μουσείο του Albert Schweitzer στο Gunsbach της Αλσατίας το 2013.
– Ενίσχυσε με διάφορους τρόπους την παρουσία του Μουσείου μέσω των ποικίλων εκδηλώσεων και δράσεων τις οποίες διοργάνωσε η ΔΕΦΝΚ σε όλο τον κόσμο, διευρύνοντας έτσι το δίκτυο των συνεργασιών του.
Τα σχόλια είναι κλειστά.