Μέχρι στιγμής, καμία από τις δυο πλευρές δεν φαίνεται έτοιμη να «φρενάρει» ενώ οι σχέσεις τους φθείρονται με ταχύτητα
Μετά την ανακοίνωση των νέων δασμών στα κινεζικά προϊόντα από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και την ανυποχώρητη στάση της Κίνας, η εμπορική αντιπαράθεση των δυο χωρών κλιμακώνεται απειλώντας να αποδιαρθρώσει την εμπορική σχέση μεταξύ των δυο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, με απρόβλεπτες συνέπειες. Παράλληλα, στο εσωτερικό των ΗΠΑ ο πρόεδρος Τραμπ βάλλεται από τους Δημοκρατικούς.
ΗΠΑ vs Κίνας
Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου διευκρίνισε χθες πως οι δασμοί 125% στα κινεζικά προϊόντα που ανακοίνωσε ο Τραμπ προστίθενται στους δασμούς 20% που ήδη επιβάλλονταν στην Κίνα από τις αρχές Μαρτίου, στο πλαίσιο της μάχης κατά της παράνομης διακίνησης του ισχυρού οπιοειδούς φεντανύλη. Οι αμερικανικοί δασμοί στα κινεζικά προϊόντα, λοιπόν, φθάνουν το 145%.
Ωστόσο η Κίνα, ανυποχώρητη, δήλωσε ότι ο εμπορικός πόλεμος του Ντόναλντ Τραμπ με το Πεκίνο «θα καταλήξει σε αποτυχία» για την Ουάσιγκτον, καθώς οι κινεζικοί δασμοί-αντίποινα στα αμερικανικά προϊόντα, ύψους 84%, τέθηκαν σε ισχύ. Την ίδια μέρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε πως το Πεκίνο δεν επιδιώκει τη σύγκρουση «αλλά δεν θα φοβηθεί».
Μέχρι στιγμής, καμία από τις δυο πλευρές δεν φαίνεται έτοιμη να «φρενάρει», ενώ οι όποιες συνομιλίες υψηλού επιπέδου που θα μπορούσαν να σταματήσουν αυτή την επικίνδυνη κλιμάκωση δεν διαφαίνονται άμεσες για την ώρα. Παρόλο που ο Τραμπ έχει δηλώσει τις τελευταίες μέρες επανειλημμένως ότι περιμένει τηλεφώνημα από την Κίνα, η οποία «θέλει πολύ μια συμφωνία», και πως ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ «θα σκεφτεί κάτι», μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί οποιαδήποτε επαφή μεταξύ του αμερικανού προέδρου και του κινέζου ομολόγου του.
«Αμερικανικό bullying»
Αντίθετα, η κινεζική κυβέρνηση προς το παρόν απαντά με αντίστοιχες ενέργειες στα μέτρα της Ουάσιγκτον, τα οποία ονομάζει «αμερικανικό bullying». Το Πεκίνο επέβαλλε επίσης περιορισμούς στις εξαγωγές σε 12 αμερικανικές εταιρείες λόγω της πιθανής διπλής πολιτικής και στρατιωτικής χρήσης των προϊόντων τους, πρόσθεσε άλλες έξι στον κατάλογο των «αναξιόπιστων οργανισμών» και υπέβαλε νέα καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Πέρα από τα μέτρα αυτά, έχει εκδόσει προειδοποίηση για τους κινέζους τουρίστες που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ «λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων» των δυο χωρών. Οι ειδικοί εξηγούν πως όλα αυτά αποτελούν ξεκάθαρα σημάδια ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο δυνάμεων φθείρονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα.
Η επιθετικότητα που επιδεικνύουν και οι δύο χώρες έχει ήδη ξεπεράσει κατά πολύ τις αντίστοιχες «μάχες» που έδωσαν κατά την πρώτη θητεία του προέδρου Τραμπ, όταν εκείνος το 2018 και το 2019 αύξησε τους δασμούς στην Κίνα δυο φορές σε διάστημα 14 μηνών.
Ο Guardian αναφέρει, επικαλούμενος αναλυτές, πως η Κίνα είχε προβλέψει και προετοιμαστεί για αυτόν τον εμπορικό πόλεμο, πιθανότατα καλύτερα από όσο για την πρώτη θητεία του Τραμπ, και αποφάσισε ότι εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέβαλε στη χώρα τους δασμούς που είχε εξαγγείλει στην προεκλογική του εκστρατεία, θα έπρεπε να προχωρήσει σε αντεπίθεση.
Σε άρθρο τους οι Νew Υork Τimes εξηγούν πως η πολιτική Τραμπ έχει θέσει σε κίνδυνο μια διμερή σχέση που διαμόρφωσε την παγκόσμια οικονομία του 21ου αιώνα. Για χρόνια, και οι δύο πλευρές αποκόμισαν σημαντικά οφέλη. Η εκτεταμένη χρήση των κινεζικών εργοστασίων από τις αμερικανικές επιχειρήσεις βοήθησε στη συγκράτηση των τιμών για τους αμερικανούς καταναλωτές, ενώ ταυτόχρονα ενίσχυε τα κέρδη των μεγαλύτερων αμερικανικών εταιρειών. Η Κίνα, από την πλευρά της, απέκτησε θέσεις εργασίας και επενδύσεις που έβγαλαν εκατομμύρια κινεζικές οικογένειες από τη φτώχεια, ενώ αυξήθηκε σε τεράστιο βαθμό η αγοραστική δύναμη της χώρας.
Υποψίες κατά Τραμπ για «χειραγώγηση της αγοράς»
Στο μεταξύ, εδώ και δυο ημέρες οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο ζητούν να γίνει έρευνα σχετικά με το αν ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του ενήργησαν ανάρμοστα, ύστερα από την ανάρτηση του προέδρου ότι ήταν μια «ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ!!» μετοχών – λίγο μετά το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου και λίγες ώρες προτού ανακοινώσει την άρση των ανταποδοτικών δασμών, μια ξαφνική εξέλιξη που αναμενόμενα ώθησε τις αγορές σε ανοδικό ράλι και προκάλεσε εκτόξευση των χρηματιστηριακών δεικτών.
Ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Χακίμ Τζέφρις, δήλωσε την Πέμπτη ότι το κόμμα του «πρέπει να φτάσει στον πυρήνα της ενδεχόμενης χειραγώγησης της αγοράς που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια του αμερικανικού λαού – συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσο μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχαν εκ των προτέρων γνώση της απόφασης Τραμπ να αναστείλει τους επιζήμιους δασμούς που είχε επιβάλει».
«Υπάρχουν αρκετά μέλη του Κογκρέσου που θα απαιτήσουν επιτακτικά απαντήσεις και διαφάνεια, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά αποφάσεις αγοράς μετοχών που ενδέχεται να έγιναν τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε ο Τζέφρις στους δημοσιογράφους, όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει πως κάποιοι νομοθέτες ενδέχεται να παραβίασαν τη νομοθεσία ή τους κανόνες δεοντολογίας.