Ηλικία: Σε ποια «κορυφώνεται» η αυτοπεποίθηση;
Όχι, τα 20 μάλλον δεν είναι η ηλικία που είστε στα καλύτερά σας…
Ηλικία: Σε ποια «κορυφώνεται» η αυτοπεποίθηση;
Ποιος είπε πως η αυτοπεποίθηση συνάδει με τη νεαρή ηλικία; Αν και συχνά πιστεύουμε πως όσο πιο νέοι είμαστε τόσο καλύτερα από όλες τις απόψεις, μάλλον θα χρειαστεί να κάνετε υπομονή κάποιες δεκαετίες μετά τα 20 για να νιώσετε πως πατάτε «γερά» στα πόδια σας…
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης στην Ελβετία θέλησαν να προσδιορίσουν πότε η αυτοεκτίμηση του μέσου ανθρώπου είναι υψηλότερη κατά τη διάρκεια της ζωής του. Στην ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Psychological Bulletin», αναλύθηκαν 191 έρευνες σχετικά με την αυτοεκτίμηση στις οποίες συμμετείχαν συνολικά πάνω από 165.000 άτομα.
Ποια τα συμπεράσματά τους;
Πού κατέληξαν οι ερευνητές
Οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι η αυτοεκτίμηση αυξάνεται καθόλη τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου με εξαίρεση τη συχνά δύσκολη εφηβική ηλικία.
Μεταξύ των 11 και 15 ετών, η αυτοεκτίμηση σταματά να αυξάνεται ωστόσο δεν παρουσιάζει πτώση. Ύστερα από αυτά τα χρόνια, τα επίπεδα αυτοεκτίμησής μας αρχίζουν να ανεβαίνουν ξανά και δεν κορυφώνονται μέχρι… τη μέση ηλικία.
Η αυτοπεποίθηση λοιπόν φαίνεται να φτάνει στο υψηλότερο σημείο της στην ηλικία των 60 ετών και να παραμένει σε υψηλά επίπεδα μέχρι να κλείσουμε περίπου τα 70.
Το πέρασμα του χρόνου έχει και τα καλά του
Συχνά, ακούμε για αυξημένο άγχος όσο μεγαλώνουμε λόγω συνεχών υποχρεώσεων και ευθυνών που συσσωρεύονται, ωστόσο το να μεγαλώνουμε έχει και πολλά θετικά στοιχεία, ένα από τα οποία αποκάλυψε η ανασκόπηση.
Η μέση ηλικία είναι για πολλούς ενήλικες μια περίοδος σταθερών συνθηκών ζωής σε τομείς όπως οι σχέσεις και η εργασία. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, πολλά άτομα επενδύουν περισσότερο στην κοινωνικοποίηση, ένας παράγοντας που μπορεί να αυξήσει την αυτοπεποίθηση.
Επιπλέον, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να έχουν ήδη αναλάβει υψηλές θέσεις στην εργασία τους, να έχουν μεγαλύτερη οικονομική άνεση και να «φροντίζουν» περισσότερο τους δεσμούς με τους φίλους, το σύντροφο και την οικογένειά τους.
Τι γίνεται όμως όταν πια μεγαλώνουμε πολύ
Μετά τα 70 έτη, οι «ρόλοι» μας τείνουν να αλλάζουν σε κοινωνικό επίπεδο και είναι φυσικό η αυτοεκτίμησή μας να δέχεται ένα μικρό «πλήγμα».
Η τρίτη ηλικία συχνά συνεπάγεται αδράνεια αν το άτομο δεν «γεμίσει» το χρόνο του με ασχολίες και ενδιαφέροντα αφού πλέον δεν εργάζεται. Επιπλέον, κανείς μπορεί σε αυτήν την ηλικία να νιώσει το «σύνδρομο της άδειας φωλιάς» και μεγαλύτερη μοναξιά.
Επιπλέον, η γήρανση συχνά συνδέεται με θέματα υγείας που μπορούν να αποτελέσουν με τη σειρά τους πηγές χαμηλής αυτοεκτίμησης.
Ενώ η σκέψη της μείωσης της αυτοεκτίμησης μετά τα 70 ακούγεται ελαφρώς καταθλιπτική, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι μιλάμε για μια μικρή πτώση που είναι πολλές φορές στο χέρι μας να διαχειριστούμε και να ανατρέψουμε.
Δεν είναι άλλωστε λίγα τα άτομα που διατηρούν το επίπεδο της αυτοπεποίθησής τους υψηλό ακόμα και στα 100, όπως δηλώνουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.
Τα σχόλια είναι κλειστά.