Σύμμαχος στη μάχη κατά της στεναχώριας και της κατάθλιψης από την κλεισούρα λόγω κοροναϊού γίνεται σήμερα η πανσέληνος. Το πιο φωτεινό φεγγάρι του 2020 θα εμφανιστεί στον ουρανό, καθώς θα συμβεί η τρίτη υπερπανσέληνος του 2020.
Τυλιχτείτε με μια κουβέρτα και βγείτε στο μπαλκόνι…
Με παρέα τον Στάχυ
Το βράδυ της Τρίτης, η Σελήνη θα πλησιάσει τη Γη στο κοντινότερο σημείο της για φέτος, σε απόσταση 356.907 χιλιομέτρων (περίγειο). Μερικές ώρες αργότερα, θα υπάρξει πανσέληνος.
Το φεγγάρι θα φαίνεται να έχει και έναν συνοδό στον ουρανό. Πρόκειται για τον Στάχυ, τον φωτεινότερο αστέρα άλφα του αστερισμού της Παρθένου.
Η επόμενη – και τελευταία υπερπανσέληνος – του έτους θα λάβει χώρα στις 7 Μαΐου.
Στον αντίποδα, η Σελήνη θα βρεθεί στο πιο μακρινό σημείο της ελλειπτικής τροχιάς της από τη Γη (απόγειο) στις 31 Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα εκείνη την ημέρα φαίνεται μικρότερη.
Η Σελήνη ακολουθεί ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή.
Η μέση απόσταση Γης – Σελήνης είναι περίπου 384.400 χιλιόμετρα, αλλά αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο.
Χάρη στην ιδιαίτερη λάμψη της όταν απέχει λιγότερα από 360.000 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης, η πανσέληνος που συμπίπτει με το περίγειο χαρακτηρίζεται «υπερ-Σελήνη» ή «supermoon», μη επιστημονικός όρος που καθιέρωσε το 1979 ο αστρολόγος Ρίτσαρντ Νόλε.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ)